Koronavirüste kurdeşen haberci, saç dökülmesi belirti!

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Şendur kurdeşenin koronavirüs habercisi, saç dökülmesinin ise koronavirüs belirtisi olduğunu açıkladı

Koronavirüste kurdeşen haberci, saç dökülmesi belirti!
Koronavirüste kurdeşen haberci, saç dökülmesi belirti!
GİRİŞ 11.05.2021 13:33 GÜNCELLEME 11.05.2021 15:18
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü, kişiden kişiye değişse de tüm vücuttaki organlarda farklı etkilere sebep olabiliyor. Dermatolojik açıdan bakıldığında Covid-19’un deri belirtilerinin yüzde 2-20 arası sıklıkta görüldüğünü söyleyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Şendur, halk arasında kurdeşen olarak tabir edilen ürtikerin, Covid-19’un habercisi olduğunu ve hastalığın şiddetli geçebileceği anlamına geldiğini söyleyerek; egzama, saç dökülmesi, suçiçeği benzeri sulu kabarcıklar, el ve ayak parmak uçlarında morumsu kırmızı renk değişikliği, kırmızımsı deri döküntülerinin de Covid-19’un deri bulguları arasında yer aldığını ifade etti.
 

Saç maskelerine dikkat! Kelliğe neden oluyor


Kovid bazı insanlarda hiç belirti vermiyor

Covid-19’un bazı insanlarda hiç belirti vermezken, bazılarında ölümcül seyrettiğini, bu değişken davranışlı virüsün belirtilerini önceden bilerek, erken tanı almanın hastalığın ölümcül etkisini azaltacağını söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Neslihan Şendur, “Dermatoloji penceresinden bakıldığında hastalığın başlangıç dönemlerinde, hastalığı hafif yada çok ciddi geçirenlerde,  hatta  verilen tedaviler sonrasında da deride birçok değişikliğin oluştuğu gözlendi” dedi.  

Parmak uçlarında renk değişikliği

Prof. Dr. Neslihan Şendur, Covid-19’un deri bulguları arasında en sık görülenin Pernio olarak isimlendirilen el ve ayak parmak uçlarında morumsu kırmızı renk değişikliği, el ve ayakların parmak uçlarına yerleşen sulu küçük kabarcıklar, purpurik olarak isimlendirilen rengi basmakla solmayan morumsu kırmızı renkte noktacıklar olduğun ifade etti. Prof. Dr. Şendur, “Covidli hastaların izlemlerinde hastalık ile eş zamanlı olarak bazı hastalarda su çiçeğinde olduğu gibi sulu kabarcıkların olduğu görülmüştür. Suçiçeği benzeri belirtiler hastalık başladıktan sonra ortaya çıkarak yaklaşık 8 günde iyileşir. Kaşıntılı olan bu lezyonlar daha çok orta yaş grubundaki hastalarda görülür. Hastalarımın çoğunda ise saç dökülmesi belirtisi görüyoruz. Saç dökülmeleri ise kişide Covid-19 başladıktan sonra enfeksiyona bağlı olarak başlar” dedi.  
 
Hastalığın şiddetli geçeceğini haber veriyor 

Halk arasında kurdeşen olarak tabir edilen ürtikerin ise deride kırmızı, kaşıntılı kabarıklıklar şeklinde olduğunu, genellikle hastada Covid başlamadan önce çıktığını dile getiren Prof. Dr. Şendur, "Ürtiker atakları olan ve tedaviye yanıt vermeyen hastalarda sonrasında Covid-19 tablosunun oturduğunu ve pozitifleştiğini görüyoruz. Genellikle başlar 1-2 saat içerisinde kaybolur. Bazen daha uzun da sürebilir ilk çıktığı yerde sönerken vücudun başka bir yerinde çıkar. Genellikle hastalığın şiddetli geçeceğini gösteren bir bulgudur. Bir  başka deri bulgusu da bazıları deriden kabarık, bazıları da deri seviyesinde kırmızımsı  döküntülerdir. Bunlar makülopapüler deri bulguları olarak bilinir. Tüm gövdede, koltuk altı, kasıklar, meme altları, kıvrım yerleri gibi bölgelerde  basmakla solan,  kırmızımsı renk değişikliği olur.  Bazı yerlerde ise morumsu ve basmakla solmayan deri değişiklikleri görülür. Covidli hastalarda dikkati çeken bir başka deri hastalığı da artmış sıklıkta görülen halk arasında gece yanığı olarak da bilinen  zonadır” diye konuştu.  

Ateşli dönemde kırmızı benekler şeklinde görülür

Dünyada ortaya çıktığından bu yana hastalığı geçiren kişiler üzerinde yapılan araştırmada, bazı hastaların ağzında mukozal lezyon olarak tariflenen bulgular oluştuğunu belirten Prof. Dr. Şendur, “Ateşli dönemde, boğaz ağrısı olsun yada olmasın küçük kırmızı benekler şeklinde görülür. Dil üzerinde soyulma, dilde fissür (çatlak) yada yaralar olur. Tekrarlayan uçuklar, kandidiyazis, coğrafik dil görülür. Tabii bu belirtiler sadece coronavirüs enfeksiyonuna özgü değildir. Diğer enfeksiyöz hastalıklarda da görülebilir” şeklinde konuştu.

Belirtiler ilaçlara bağlı olarak da gelişir

Tüm bu sayılan belirtilerin tek başına coronavirüs enfeksiyonunun belirtileri olduğunu söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Prof. Dr. Şendur, “Tanı alan, hastanelerde izlenen, şiddetli hastalık geçirenler aynı zamanda  çeşitli ilaçlar da kullanan hastalardır. Bu belirtilerin bir bölümü ilaçlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir” dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Cem 3 yıl önce Şikayet Et
    Modern tıbbın güzellikleri.hersey korona belirtisi...
    Cevapla
  • Vatandaşşş 3 yıl önce Şikayet Et
    Hocam benim gözler de zayıfladı acep koronadan mı
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    insanlar ti ye aldıkça korkutmak için semptom üretiyorlar..
    Cevapla
  • Böyle mi 3 yıl önce Şikayet Et
    Herşey corona habercisi ve belirtisi.. Neyiniz varsa gidip test yaptırın ve bin derde deva ilaçları avuçlayıp yiyin.
    Cevapla
  • 27... 3 yıl önce Şikayet Et
    bıktık laa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!
Hükümete tavsiyede bulundu: Türkiye'nin başarılarını kabul edin