KKTC’de ilk kez insandan evcil hayvana koronavirüs bulaştı

Yakın Doğu Üniversitesi bilim insanları Kıbrıs'ta ilk kez insandan evcil hayvana koronavirüs bulaştığı tespit edildi

KKTC’de ilk kez insandan evcil hayvana koronavirüs bulaştı
KKTC’de ilk kez insandan evcil hayvana koronavirüs bulaştı
GİRİŞ 14.05.2021 14:03 GÜNCELLEME 14.05.2021 17:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yapılan incelemeler, KKTC’de SARS-CoV-2’nin İngiliz Varyantı ile enfekte olduğu belirlenen ailenin evcil kedisinin de aynı varyantla enfekte olduğunu ortaya çıkardı. Yakın Doğu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Prof. Dr. Eser Özgencil, Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, Doç. Dr. Serkan Sayıner, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ege İnce ve Araştırma Görevlisi Veteriner Hekim Ali Çürükoğlu’nun yürüttüğü analizler önemli sonuçlar ortaya çıkardı. 
 

Prematüre doğan koronalı ikizler annelerine bayram sevinci yaşattı!


Dünyada ilk kez saptanmış

Bugüne kadar dünyada yapılan çalışmalar evcil hayvanların COVID-19 hastalarından üç ila altı hafta sonra enfekte olabileceğini yönündeydi. Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı incelemeler KKTC’deki vakada, kedinin aile bireyleri ile aynı dönemde enfekte olduğunu ortaya koydu. Böylece insandan evcil hayvana bulaşın ilk 10 gün içinde gerçekleştiği dünyada ilk kez saptanmış oldu. Bu sonuç ayrıca, SARS-CoV-2 B.1.1.7 İngiliz varyantının insandan insana geçebileceği gibi insandan evcil kediye de geçiş kapasitesine sahip olduğunu gösterdi. Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi veteriner hekimleri ise İngiliz varyant enfeksiyonunun, kedide kardiyak ve oküler anormallikler dahil olmak üzere çeşitli klinik semptomlara neden olduğunu açıkladı. 
 
İngiliz varyantı ile enfekte olan kediye temas eden insanları da takip ediyoruz

Taşıdıkları virüsü kedilerine de bulaştırdıklarından  habersiz olan ailenin COVID-19 tanısı ile karantinaya alınırken evcil kedilerini başka bir aileye emanet etmesi ise vakanın bir diğer ilginç noktası. Yakın Doğu Üniversitesi, bir yandan İngiliz varyantı ile enfekte olan kedinin semptomlarını takip ederken diğer yandan kediden insana SARS-CoV-2 bulaşı olup olmayacağını da izlemeye aldı. Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, konuyla ilgili “İngiliz varyantı ile enfekte olan kediye temas eden insanları da takip ediyoruz. Böylece insandan kediye geçen virüsün, kediden tekrar insanlara bulaşıp bulaşmadığını da ortaya çıkarmış olacağız” açıklamasını yaptı. 
 
İngiliz varyantının insandan evcil hayvana geçiş kapasitesi yüksek

Yakın Doğu Üniversitesi COVID-19 PCR Tanı Laboratuvarı sorumlularından Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise "Bu sonuç, SARS-CoV-2 İngiliz varyantının insandan insana geçtiği gibi insandan evcil hayvana yüksek kapasitede geçebileceğini gösterdi” değerlendirmesini yaptı. Doç. Dr. Mahmut Ergören, “COVID-19 salgını ile yürütülen mücadelede göz önünde bulundurulması gereken önemli bir tespit” ifadesini kullandı. 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    habere dikkat edin yalnız....hayvandan insana bulaştı demiyor,insandan hayvana bulaştı diyor...ve biz hastalık bulaşacak diye çoğumuz kedilerden kaçan istemeyen insanlar,gördüğünüz gibi kedilere en tehlikeli ölümcül hastalığıda bulaştırdık.
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    iki yil ønce zaten bu ickti yeni mi haberleri olmus ustelik hayvanlarin vucut yapisi ile insanlar ayni degil cok hayvan da zaten bu virus var onlari etkilemez
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Olurmu coktan beri var korona hayvanada geciyor yeni degil
    Cevapla
  • ilk mi? 3 yıl önce Şikayet Et
    bu ilk degil. gecen yil da benzer haberler duymustum.
    Cevapla
  • Özkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalim ikinci oyuna devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın kazandığı penaltı çok tartışıldı! Eski hakemler ne dedi?
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!