Yaz aylarında ne yenir? Yaz meyve ve sebzeleri nelerdir?

Genellikle hafif besinlerin tüketildiği yaz aylarında hasat edilen meyve ve sebzeler, sahip olduğu zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini yükseltmektedir. Peki yaz meyve ve sebzeleri nelerdir? Yaz aylarında tüketilen meyve sebzeler...

Yaz aylarında ne yenir? Yaz meyve ve sebzeleri nelerdir?
Yaz aylarında ne yenir? Yaz meyve ve sebzeleri nelerdir?
GİRİŞ 29.06.2021 09:17 GÜNCELLEME 29.06.2021 09:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve ölçülü beslenmek kadar mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri tüketmek de çok önemlidir. Yaz aylarında kış besinlerini, kış aylarında yazın yetişen besinleri tüketmek, vücudumuza faydadan çok zarar verir. Mevsiminde tüketilen her sebze ve meyvenin besleyici değeri daha fazla olduğundan bedenin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Konuyla ilgili beslenme uzmanlarının bireylerin daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olması, hastalıklara karşı direncinin artması ve vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşması için mevsiminde yetişen sebze meyveleri bol bol tüketmesini tavsiye etmektedir. 

Yaz Aylarında Hangi Meyve ve Sebzeler Yenir?

Yaz aylarında daha hafif ve ferahlatıcı meyve ve sebzeler yetiştiğinden kan şekerini dengeleyen doyurucu gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. İşte yaz mevsiminde bol bol tüketilmesi önerilen meyve ve sebzeler:

Taze Fasulye

Bağışıklık sistemini güçlendiren, kemiklerin güçlenmesini sağlayan taze fasulye, ya aylarında hafta 2-3 kere tüketilmesi önerilir. Kalp ve damar sağlığını koruduğundan kalp krizi ve inme riskini en aza düşürmektedir. Hafif ve oldukça sağlıklı olan taze fasulye içerdiği besin değerleriyle insan bedeninin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri kısmen karşılamaktadır.

Ahududu

Zengin besin değerlerine sahip ahududu, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Kanı temizleyen ahududunun vücudu toksinlerden arındırdığı uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Aynı zamanda sindirim problemlerine yardımcı olan ahududu haziran ayı içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Bezelye

Besin değeri bakımından oldukça zengin olan bezelye, demir ve magnezyum kaynağıdır. Lif kaynağı olan bezelye sindirim ve hazımsızlık problemlerine çok iyi gelmektedir. Mide dostu olan bezelye, şişkinliğe ve mide ağrısına karşı oldukça etkilidir. İçerdiği A ve K vitaminleri sayesinde beyin gelişimine katkı sağlamaktadır.

Domates

Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan domates, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin yok olmasına yardımcı olmaktadır. Sağlıksız beslenmek ve diğer birçok nedenden dolayı vücutta biriken toksinlerin doğal olarak vücuttan atılmasını sağlayan domatesi her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Nane

Taze nane, bahar aylarında ekilen ve tüm yaz mahsul veren bir bitkidir. Taze nane yaprak yaprak tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Kilo vermek isteyenlerin de kilo vermesine yardımcı olan nane, her gün tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Bamya

Antioksidan kaynağı besinler arasından bamya da yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Vücuttan toksinleri attığı gibi iltihapların da sökülmesinde etkilidir. Özellikle idrar yolu iltihap sorunu olanların bamya tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bamya, A, C, K vitaminleri içerdiğinden hastalıklara karşı korumasının yanında kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir. 

Dere Otu

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan dere otu ödem atmaya yardımcı olan bir besindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan dere otunun her gün düzenli olarak salatalarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Biber

Vücudun enfeksiyon ve toksinlerden arınmasını sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren biber, uzun süre tok tuttuğu için zayıflamak isteyenlerin öğünlerinde yer vermesi tavsiye edilmektedir.

Kavun

Yaz aylarında oldukça fazla tüketilen kavun, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle kalp ve damar sağlığının korunmasında çok faydalı olan kavunun düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. 

Karpuz

Kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olan karpuz, güçlü bir antioksidana sahip olduğundan vücudun toksinlerden arınmasında etkilidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili olan karpuz yaz aylarında öğünlerin yerine dahil tüketilebilmektedir.

Şeftali

Kemik sağlığının korunmasında etkili olan şeftali, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kan pıhtılaşmasını önleyerek damarlardaki kan akışını hızlandırmaktadır. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren şeftali hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. 

Üzüm

Mevsimine göre yetiştirilen ve tüketilen üzüm, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle siyah üzüm. Vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 
Kayısı: Yüksek potasyum içeren kayısı kalp sağlığını koruyarak kal krizi riskin azaltmaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olan kayısı kabızlığa karşı oldukça etkili besinlerdendir. Hamile kadınların hem anne karnındaki çocuk gelişmesine hem de annenin sağlığının korunmasında etkilidir.

YORUMLAR 1
  • Ökkeş 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazin ne mi yenir? Soruya bak sen. Paran neyi almaya yetiyorsa o yenir. Secme sansi mi var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın kazandığı penaltı çok tartışıldı! Eski hakemler ne dedi?
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!