Sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara ulaştı! İlk 10'da Türkiye'de var

Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1,1 milyara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor..

Sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara ulaştı! İlk 10'da Türkiye'de var
Sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara ulaştı! İlk 10'da Türkiye'de var
GİRİŞ 07.07.2021 12:41 GÜNCELLEME 07.07.2021 12:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, akademisyenler, karar vericiler ve bazı siyasetçiler dünya genelinde bu konuya dikkat çekerek potansiyel olarak daha az riskli ürünlerin kullanımı konusunda bilimsel araştırma sonuçlarına dikkat çekiyorlar. Bu yıl teması Nikotinin Geleceği olarak belirlenen 8. Küresel Nikotin Forumu (GTNF) zirvesinde hem tütün endüstrisi uygulamaları hem de sigarayla ilgili toplum sağlığı sonuçları masaya yatırıldı. Tütün ve nikotinin kullanımı, kontrolü ve üretimi ile ilgili olarak tüm paydaşlar için sürdürülebilir bir değişimin tek gerçek yol olduğuna inanmaları gerektiği sonuçlar arasında yer aldı. Panel sonrası tüm bilim insanları, akademisyenler ve katılımcıların ortak görüşü: Toplum ve insan sağlığı üzerindeki zararı azalttığı bilimsel verilerle desteklenen ve kanıtlanmış yeni nesil ürünlerin tütünün toplum sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili mücadelede önemli bir rol oynayacağı yönünde oldu.

8. KÜRESEL NİKOTİN FORUMU (GTNF) LİVERPOOL’DA DÜZENLENDİ

Siyasetçiler, yetişkin tüketiciler, akademisyenler, bilim insanları, toplum sağlığı uzmanları, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileri ve potansiyel olarak daha az riskli nikotin ürünleri üreticilerinin ve distribütörlerinin temsilcileriyle birlikte 87 ülkeden 1,100 katılımcının yer aldığı 8. Küresel Nikotin Forumu 2021 (GTNF), 17 ve 18 Haziran tarihlerinde Liverpool’da düzenlendi. İlaç, e-sigara ve tütün şirketleri dahil olmak üzere nikotin ürünleri üreticilerinden, distribütörlerinden veya perakendecilerinden herhangi bir sponsorluk almayan bağımsız bir kuruluş olan Küresel Nikotin Forumu’nda önemli başlıklar öne çıktı.   

YENİ NESİL ÜRÜNLER TEŞVİK EDİLMELİ

Farklı disiplinlerde alanında uzman konuşmacılar, toplum sağlığı ve tütün kontrolü açısından sigarayı bırakmanın ortak bir hedef olarak belirlenmesinde hem fikir. Ancak dünya genelinde yetişkin birçok sigara kullanıcısı, sigaranın bilinen zararlarına rağmen bırakmayı tercih etmeyip potansiyel olarak daha az riskli ürünlerin regülasyonlara tabi tutulmasını ve güvenli bir şekilde ürünlere erişmeyi bekliyor. Zirveye katılan uzman 30 ayrı konuşmacının mesajlarının ana konusuna kısaca göz atmak istersek; Siyasetçilerin hem toplum sağlığı ve tütün kontrolünde hem sigaranın zararlarının azaltılması konusunda hem de dünyada son yıllarda giderek sayıları artan ar-ge çalışmalarının bilimsel sonuçları incelemeleri konusunda daha bilinçli olmaları ve bununla birlikte siyasetçilerin bu endüstri ile ilgili kararları verirken mutlaka ama mutlaka, geleneksel tütün ürünlerini ve yeni nesil ürünleri her gün kullanan tüketicilerin deneyimlerini dinleyerek kararlar vermelerinin önem arz ettiği belirtildi.

İNSAN SAĞLIĞINA DAHA AZ ZARARLI

Küresel Nikotin Forumu'ndaki (GTNF) uzmanlar, sigarayı bırakamayan kişilerin sağlık üzerinde olumsuz etkileri azaltılmış ve potansiyel olarak daha az riskli ürünleri tercih etmelerini teşvik ederek, tütünün insan sağlığı üzerindeki etkilerini azaltma yaklaşımının altını çizdiler. Öte yandan yeni nesil nikotin ürünlerinin düzenli sigara içmeye kıyasla, insan sağlığına daha az zararlı olduğu gerçeğini vurguladılar. 

UYGULAMA ALANLARI GENİŞLEMELİ

Küresel Nikotin Forumu'nun (GTNF) kurucusu Profesör Gerry Stimson konferansta: “Son birkaç gün içinde gördüklerimin ve duyduklarımın çoğu cesaret vericiydi; doğru yolda olduğumuzu hissettiriyor. Tüm dünyadaki tüketiciler, potansiyel olarak daha az riskli ürünlerin sunduğu fırsatların farkına varıyor ve endüstrideki tüm bu yeniliklerin, sigaraların nihai zararlarının etkisini azaltmada oldukça kritik rol oynayacağına inanıyorum. Asıl konu, tütünün zararlarının azaltılmasının öneminin dünyanın her yerinde anlatılması, bu konu çerçevesinde bilimsel verilerin bilinirliliğin artması, toplum sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin ele alınması hakkında tartışmaların yapılması gerekiyor. Karar vericilerin ve politikacıların ise dünyanın en gelişmiş ülkeleri tarafından desteklenen yeni nesil ürünler hakkında gerekli mevzuatları oluşturması, sigara ile mücadele kampanyalarını destekleyecek yaratıcı kampanyalar başlatması ve bu ürünlerin en kısa sürede kullanıcılarına ulaşması için sürecin hızlandırması uygulama alan genişlemesiyle sonuçlanacaktır” dedi.

YENİ KATEGORİ ÜRÜNLERİN HASTALIK RİSKİNİ AZALTTIĞI KANITLANDI

The Journal of Internal and Emergency Medicine'da yeni kategori ürünlere geçiş yapan tüketicilerin sağlık durumlarının sigarayı bırakmış kişiler kadar benzer bir etkiye sahip olduğunu gösteren araştırma sonuçları yayınlandı. Geleneksel sigara kullanımı yerine yeni kategori ürünlere geçiş yapan tüketicilerin sağlık durumları üzerinde yapılan araştırmada, akciğer kanseri riskinde önemli ölçüde azalma, kardiyovasküler hastalık risklerinde önemli ölçüde azalma ve kolesterolde iyileşme, hipertansiyon gibi sigarayla ilgili çeşitli hastalıklarda rol oynayan oksidatif stres konusunda önemli ölçüde iyileşme gibi kanıtlar sunuldu. Araştırmanın tüm sonuçlarının tamamlanması 2021 yıl sonunu bulacak.

ARGE ÇALIŞMALARI BİLİM İNSANLARINI HEYECANLANDIRDI

İngiltere’de 23- 55 yaşları arasında sigara içen ve içmeyen kişiler üzerinde yapılan ve yeni kategori ürünlerin sağlık üzerindeki etkisini araştıran çalışmanın sonuçları yeni kategori ürünlerin sağlık üzerindeki etkisini azaltmak için uzun yıllardır önemli Ar-Ge çalışmaları yapan bilim adamlarını da heyecanlandırdı. Çalışmada, sigara içenlerin yeni kategori ürünlere geçmesi ile belirli toksik maddelere daha az maruz kaldıkları ispatlandı. Bu da yetişkin tüketicilerin sigaraya bağlı hastalıklara yakalanma risklerinin azaldığını gösteriyor.

EN FAZLA SİGARA İÇİLEN 10 ÜLKEDE TÜRKİYE’DE VAR

  • Çin

  • Hindistan

  • Endonezya

  • ABD

  • Rusya

  • Bangladeş

  • Japonya

  • Türkiye

  • Vietnam

  • Filipinler

YORUMLAR 5
  • Herten 3 yıl önce Şikayet Et
    ben 56 yaşındayım 43 sene bu CIKKIMI içtim..Bırakmak isteyen Arkadaşlar 3 yıl oldu bırakalı ALLAH şükür uyku,iştah,nefes,ve yaşama sevincini keşif ettim..ALLAH rızası için Lütfen bırakın bu Lanet şeyi..
    Cevapla
  • Zekeriya 3 yıl önce Şikayet Et
    35 sene sonra biraktim Allah ima sükürler olsun. Korona dan daha tehlikeli, sonucta her türlü hastaligin basi sigara.
    Cevapla
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sonra da vay efendim ben bu hastalığı niye ağır geçirdim de bilmem hangi yakınım bu hastalığı kolay atlattı deyin.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    zaten nerde olumsuz bir liste varsa Türkiye muhakkak orda bulunuyor
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplumumuz kendi parasıyla kendisini zehirliyor. Ne yazık ki gençler de başlıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şera Kasyun Dağı'nda! Şam'a karşı çay içtiler
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!