Bu hastalıklara sahipseniz güneş alerjisi riskiniz daha fazla!

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket açık tenli kişilere ek olarak başka bir cilt hastalığına sahip olanlar ve dermatiti olan kişilerin güneş alerjisi riski altında olduğunu söylüyor..

Bu hastalıklara sahipseniz güneş alerjisi riskiniz daha fazla!
Bu hastalıklara sahipseniz güneş alerjisi riskiniz daha fazla!
GİRİŞ 08.07.2021 17:03 GÜNCELLEME 08.07.2021 17:09

Güneş alerjisi cildin zararlı ışınlara karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Değişik klinik durumları kapsayabilir ve bunlara fotodermatoz da deniliyor. Bu alerji, güneş ışınlarına vücudun doğrudan maruz kalan bölgelerinde görülür. Burada çeşitli ilaçlar, kozmetik maddeler ve bağışıklık sistemi de rol oynuyor. Alerji, güneşe aşırı maruz kalma sonrasında oluşan serbest oksijen ve hidroksi radikallerinin neden olduğu doku ve hücre harabiyetidir. Cilt yapısına ve güneşe maruz kalma süresine bağlı olarak değişmekle birlikte herkeste görülebilir. Dr. Turgay Hasan Bereket konu ile ilgili detaylı konuştu.

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni geçmiş travmalar olabilir!Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni geçmiş travmalar olabilir!

 
KİMLER RİSK ALTINDA OLABİLİR?

Açık tenli kişiler, başka bir cilt hastalığına sahip olanlar ve dermatiti olan kişiler risk altındadır. Bazı ilaçları almak, örneğin tetrasiklin grubu antibiyotikler, sülfa bazlı ilaçlar, ketoprofen gibi bazı ağrı kesiciler, bazı kolesterol ilaçları, antipsikotik olarak kullanılan bazı ilaçlar güneş alerjisi riskini arttırırlar.


 
GÜNEŞ ALERJİSİ NE ŞEKİLDE BELLİ OLUR?

Güneş alerjisinin belirtilerine değinen Uzm. Dr. Turgay Hasan Bereket, “Güneş alerjilerinin ana belirtileri, ciltte kaşınan, batan ve yanan kırmızımsı lekelerdir. Bunlar, vücudun çoğunu kapsarsa tansiyon düşmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve nefes almakta zorluk gibi belirtilerde görülebilir. Ayrıca kaşıntı veya ağrı, kabarık yamalarla birleşebilen küçük çıkıntılar, kabuklanma veya kanama, kabarcıklar ve kurdeşen olabilir. Uzun süren maruziyetten sonra ciltte değişik lekeler erken yaşlanma, deri kanserleri ve SLE gibi bazı otoimmun hastalıkların belirtisi de olabilir” dedi.  

Koronavirüs 35 yaş üstünde dijital tükenmişliğe sebep oldu!Koronavirüs 35 yaş üstünde dijital tükenmişliğe sebep oldu!


GÜNEŞ ALERJİSİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Çoğu durumda sadece cilt muayene edilerek teşhis edilir. Bununla birlikte aynı belirtiler güneş alerjisi yerine SLE (Sistemik Lupus Eritamatozis) gibi altta yatan bir deri hastalığından ileri geldiği düşünülürse kan ve doku örneği alınabilir. 
 
GÜNEŞ ALERJİSİNDEN NASIL KORUNMALI?

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket konuşmasını şöyle devam etti: “Güneş alerjiniz varsa veya güneşe karşı artan bir duyarlılığınız bulunuyorsa, güneşin yoğun olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten uzak durun. Çok fazla güneş ışığına ani maruz kalmaktan kaçının, cildinizin güneş ışığına uyum sağlaması için dışarıda geçirdiğiniz zamanı yavaş yavaş arttırın. Güneş gözlüğü, uzun kollu gömlek ve geniş kenarlı şapka kullanın. İnce dokunmuş kumaşlardan kaçının. Bilinen tetikleyicilerden uzak durun ve en az 30 SPF’li geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın.’’ 
 
GÜNEŞ ALERJİSİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket, güneş alerjisi tedavisi hakkında şunları söyledi: “Güneş alerjisinin türüne göre değişir. Hafif vakalarda birkaç gün güneşten uzak durmak yeterli gelebilir. İlaç tedavisi gereken durumlarda kortikosteroid içeren kremler, antihistaminik ilaçlar ve gerekiyorsa kısa süreli kortikosteroidli ilaçlar doktorunuz tarafından reçetelendirildiğinde kısa süreli kullanılabilir.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dün başka bugün başka! Tanju Özcan'ın 'yetki' çarkı
Beşiktaş otel faciasını unutmadı! Athletic taraftarları kayıtsız kalmadı