Bu belirtilere dikkat! Böbrek taşı oluşumunu arttırıyor

Üroloji doktorlarından Op. Dr. Akın Avcı obezitenin taş oluşumu riskini arttırdığını belirterek böbrek taşı oluşumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu..

Bu belirtilere dikkat! Böbrek taşı oluşumunu arttırıyor
Bu belirtilere dikkat! Böbrek taşı oluşumunu arttırıyor
GİRİŞ 04.08.2021 15:03 GÜNCELLEME 04.08.2021 15:41

Böbrek taşı, birçok nedene bağlı olarak toplumumuzda sıklıkla karşılaştığımız hastalıklardan biridir. Böbrek taşları uzun süre belirti vermeyeceği gibi bazen de idrar kanalına düşerek hastaların şiddetli ağrı yaşamasına sebep olabiliyor. Bu şiddetli ağrı sırasında tansiyon ve şekerde yükselmeler ile karşılaştıklarının bilgisini veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji doktorlarından Op. Dr. Akın Avcı, böbrek taşı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kronik yorgunluğunuz varsa dikkat! Sebebi hipotiroidi olabilirKronik yorgunluğunuz varsa dikkat! Sebebi hipotiroidi olabilir


BÖBREK TAŞLARI BİRİKEREK BÖLGEYE YAPIŞIYOR

Böbrek taşlarının, tuz ve minerallerin idrarla atılamaması halinde, birikerek o bölgeye yapışması sonucu oluştuğunu belirten Dr. Avcı, “Böbrek taşı sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Tuz ve minerallerin oluşma sebebine göre taşlar farklı büyüklüklerde olabilir. Böbrek taşının oluşumunda hem beslenme hem de genetik faktörler söz konusudur. Beslenme kaynaklı sebepler olan, yetersiz sıvı tüketimi, çok fazla tuz-şeker tüketimi, asitli içecekler taş oluşum riskini arttırır. Genetik olarak ise aileden birinin daha önce taş hastalıklarını yaşamış olması yine böbrek taşı oluşumunda risk faktörüdür. Yetersiz fiziksel aktivite ve obezite de taş oluşum riskleri arasındadır” şeklinde bilgi verdi. 
 
BAZI KÜÇÜK BÖBREK TAŞLARI HİÇBİR BELİRTİ OLMADAN İDRAR YOLUYLA ATILABİLİR 

Böbrek taşının enfeksiyona sebep olabileceğini belirten Dr. Akın Avcı “Böbrek taşları büyüklüklerine göre oluşturdukları tıkanıklık sebebiyle şiddetli ağrıya sebep olur. Ancak bazı küçük böbrek taşları hiçbir belirti vermeden idrar yoluyla atılabilmektedir. İdrar yoluyla atılamayan böbrek taşlarında kasık ağrısı, alt karın bölgesinde ağrı, mide bulantısı-kusma, sık idrara çıkma, idrar gelme hissi, idrarda yanma, idrarda kan görülmesi gibi belirtiler oluşabilir. Bunların dışında böbrek taşı enfeksiyona sebep olabilir. Bu durumda idrar rengi koyulaşır ve bulanıklaşır. Bazen uzun süre belirti vermeyen böbrek taşları kimi zaman idrar yoluna düşerek hastaların şiddetli ağrı yaşamasına sebep olabilir. Böbrek taşının idrar yolunu tıkadığı durumlarda, taşlar idrarın vücuttan atılamamasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda ilerleyen dönemde böbrek, fonksiyonunu kaybederse böbrek yetmezliği gibi riskli durumlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı herhangi bir şikayetiniz olursa mutlaka kontrole gitmenizde fayda var” dedi. 
 
HASTAYA UYGUN TEDAVİ YÖNTEMİ UYGULUYORUZ

Erken tedavi hakkında bilgi veren Dr. Avcı, “Kliniğimize başvuran hastalara, yaptığımız muayeneden sonra gerekli tahlillerle teşhisi koyabilmemiz mümkün. Hastanın böbrek ve üreter taşının yerini, boyutunu tespit ettikten sonra hastaya uygun tedavi planını belirliyoruz. Tedavide taşın yerine, boyutuna ve hastanın kliniğine göre takip, medikal tedavi, ESWL (Ses dalgası ile taş kırma) üreterorenoskopi, flexible üreterorenoskopi, perkütan nefrolitotomi, laparoskopi ya da açık taş cerrahilerini uyguluyoruz. Böbrek taşının ilerlememesi ve erken müdahale için ne kadar erken doktora başvurulursa böbreği koruma ihtimalimiz o kadar yüksek” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bolu'daki yangın faciasında can kaybı yükseldi!
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü