Bilim insanları farelerde yaşa bağlı hafıza kaybını tersine çevirmeyi başardı

Günümüzde yaşlanmanın önlenmesi yada geciktirilmesi konusunda pek çok araştırma yapılıyor. Bilim insanları yaşa bağlı hafıza kaybını tersine çevirmeyi başarmışlardır.

Bilim insanları farelerde yaşa bağlı hafıza kaybını tersine çevirmeyi başardı
Bilim insanları farelerde yaşa bağlı hafıza kaybını tersine çevirmeyi başardı
GİRİŞ 13.08.2021 10:59 GÜNCELLEME 13.08.2021 10:59

Yaşlanmanın geciktirilmesi konusunda bir çok araştırma yapılmaktadır. Yapılan araştırmalarda sinirlerin etrafındaki bölge olarak adlandırılan perinöron ağlarının nöroplastisitedeki (beynin öğrenme ve uyum sağlama yeteneği) ve hatıralar oluşturmadaki rolüne dair son kanıtlar ortaya çıkmıştır.

Nefes darlığı yaşıyorsanız sebebi psikolojik olabilir!Nefes darlığı yaşıyorsanız sebebi psikolojik olabilir!


YAŞA BAĞLI HAFIZA KAYBINA YOL AÇIYOR

Perinöronlar, çoğunlukla beyindeki inhibitör nöronları çevreleyen kıkırdak benzeri yapılardır.Ana işlevleri beyindeki plastisite seviyesini kontrol etmektir.
İnsanlarda yaklaşık beş yaşında ortaya çıkarlar ve beyindeki bağlantıların optimize edildiği gelişmiş plastisite dönemini kapatırlar. Ardından plastisite kısmen kapatılarak beyni daha verimli ancak daha az plastik hale getirir. Perinöronlar, kondroitin sülfatlar olarak bilinen bileşikleri içerir. Bunlardan bazıları, kondroitin 4-sülfat, ağların hareketini kısıtlayarak, nöroplastisiteyi engeller; kondroitin 6-sülfat gibi diğerleri, nöroplastisiteyi destekler. Yaşlandıkça, bu bileşiklerin dengesi değişmektedir. Kondroitin 6-sülfat seviyeleri azaldıkça, öğrenme ve yeni anılar oluşturma yeteneğimiz değişmektedir. Bu da yaşa bağlı hafıza kaybına yol açar.

6 AYLIK FARELERİN HATIRLAMA SÜRESİ DAHA KISA

Cambridge Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, perinöronların kondroitin sülfat bileşimini manipüle etmenin nöroplastisiteyi geri getirip getiremeyeceğini hatta yaşa bağlı hafıza eksikliklerini hafifletip hafifletemeyeceğini araştırmışlardır. Yapılan bir deneyde yaşlı olarak kabul edilen 20 aylık farelerle 6 aylık farelerin gördüğü nesneleri hatırlama hızları karşılaştırılmıştır. Deney sonucunda 6 aylık farelerin hatırlama süresinin 20 aylıklara göre çok kısa olduğu ortaya çıkmıştır.

YAŞLANDIKÇA HAFIZA KAYBINI ÖNLEME TEDAVİLERİ GELİŞTİRİLİYOR

Yaşlanan farelerin perinöronlarına kondroitin 6- sülfat  miktarını yeniden oluşturabilen bir virüs  'viral vektör' ile aktarılarak tedavileri yapılmıştır. Sonuç olarak hafızalarını ve plastisitelerini sağlıklı farelere benzer seviyelere geri getirmiştir. Sonuç olarak birçok bilim insanı bu araştırmanın bulguları hakkında, yaşlandıkça insanlarda hafıza kaybını önlemek için tedavilerin geliştirilmesine yol açabileceğini düşünmektedirler.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yangının yaşandığı otelin son hali ortaya çıktı: Dehşete düşüren görüntü!
Dünyanın en büyük siyasi partileri belli oldu! Türk partiler kaçıncı sırada?