En sağlıklı ekmek hangisidir? Beyaz ve esmer ekmek arasındaki farklar nelerdir? Ekmek çeşitleri...
Sofralarımızdan eksik olmayan ekmek, ülkemizde en çok tüketilen temel gıdaların başında gelmektedir. Yeme-içme alışkanlıklarımızdan dolayı birçok kişi ekmek yemeden doymadığı için her gün milyonlarca ekmek üretilmektedir. Peki diyetisyen ve beslenme uzmanlarının tüketiminden kaçınmamızı tavsiye ettiği ekmeğin faydaları var mıdır? Ekmek tüketmemenin zararları nelerdir? En sağlıklı ekmek hangisidir?
Ekmeği çok fazla tüketen bir toplum olarak en çok en sağlıklı ekmeğin olduğu merak edilmektedir. Sofralarımızdan eksik olmayan ekmek, o kadar önemlidir ki diyet listelerinde bile az miktarda tüketilmesine izin verilir. Sağlıklı beslenme adı altında genellikle uzak durulan beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar ya da tam buğday unu tercih edilir. En çok hangi ekmeğin sağlıklı olduğu özellikle beslenmesine dikkat edenler tarafından araştırılmaktadır.
Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası tarifi...
Ekmek Çeşitleri Nelerdir?
Beyaz ekmek, tam buğday ekmeği gibi herkesin damak zevkine göre tükettiği birçok ekmek çeşidi bulunmaktadır. Yaygın olarak bilinen beyaz ekmeğin sağlıklı olmadığı, onun yerine tam tahıllı ya da çavdar ekmeğinin yenmesinin doğru olduğu aktarılır. Bu düşüncelerin yanında aksini iddia eden beslenme uzmanlarının olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. İşte ekmek çeşitleri ve her ekmeğin sahip olduğu besin değerleri – faydaları şöyledir:
1- Beyaz Ekmek: Ülkemizde en çok tüketilen ekmektir. Lif ve omega 3 bakımından zengin olsa da ciddi bir karbonhidrat deposu olduğundan ölçülü miktarda tüketilmesi gerekir. Glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızla yükseltip yine hızlı bir şekilde düşürdüğü için diyabet hastalıklarını tetikleyici özelliği vardır. Bundan dolayı beyaz ekmeğe karşı mümkün mertebe biraz daha mesafeli olunması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
1 Dilim (25 Gr) Beyaz Ekmek Besin Değerleri
-
Karbonhidrat (g) 10.98
-
Protein (g) 2.67
-
Yağ (g) 0.54
-
Lif (g) 2.3
-
Kolesterol (mg) 0
-
Sodyum (mg) 119.5
-
Potasyum (mg) 31.75
-
Kalsiyum (mg) 171
-
Vitamin A (iu) 1
-
Vitamin C (mg) 0
-
Demir 1.22
Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana çorbasının faydaları nelerdir?
2- Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği beyaz ekmeğe göre yüksek miktarda lif ve posa içerdiğinden daha uzun süre tok tutmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan kepek ekmeği, günlük hayatımızda beyaz ekmeğe göre daha fazla tavsiye edilir.
1 Dilim (25 Gr) Kepek Ekmeği Besin Değerleri
-
Karbonhidrat (g) 11.14
-
Protein (g) 1.51
-
Yağ (g) 0.38
-
Lif (g) 1.62
-
Kolesterol (mg) 0
-
Sodyum (mg) 150
-
Potasyum (mg) 64
-
Kalsiyum (mg) 58.75
-
Vitamin A (iu) 0
-
Vitamin C (mg) 0
-
Demir 1.24
Hardal yağının faydaları nelerdir? Hardal yağı nasıl kullanılır?
3- Çavdar Ekmeği: Besin değerleri bakımından diğer ekmeklere göre daha zengin olan çavdar ekmeği, lif, kalsiyum ve potasyum kaynağı olduğundan daha sağlıklıdır. Özellikle beyaz ekmekle kıyaslandığında diyabet riskini azaltmaktadır. Ancak çavdar ekmeği ne kadar sağlıklı olursa olsun ölçüsüz tüketilmesi halinde fazla kilolara neden olmaktadır.
1 Dilim (25 Gr) Çavdar Ekmeği Besin Değerleri
-
Karbonhidrat (g) 13.15
-
Protein (g) 1.81
-
Yağ (g) 0.27
-
Lif (g) 1.72
-
Kolesterol (mg) 0
-
Sodyum (mg) 128.4
-
Potasyum (mg) 65.1
-
Kalsiyum (mg) 5.7
-
Vitamin A (iu) 0
-
Vitamin C (mg) 0
-
Demir 0.62
C vitamininin yüze faydaları nelerdir? C vitamini serum ne işe yarar?
4- Tam Buğday Ekmeği: Bağırsak sağlığını koruyarak sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Şeker hastalığına yakalanma oranını azaltır. Beyaz ekmeğe göre daha uzun süre tokluk hissi verir. Tam Buğday ekmeği, diğer ekmeklere gören en sağlıklı olan ekmektedir. Ancak ölçüsüz miktarda tüketilmesi halinde fazla kilolara sebebiyet verebilir.
1 Dilim (25 Gr) Tam Buğday Ekmeği Besin Değerleri
-
Karbonhidrat (g) 10.68
-
Protein (g) 3.11
-
Yağ (g) 0.88
-
Lif (g) 1.5
-
Kolesterol (mg) 0
-
Sodyum (mg) 113.75
-
Potasyum (mg) 63.5
-
Kalsiyum (mg) 40.25
-
Vitamin A (iu) 0.75
-
Vitamin C (mg) 0
-
Demir 0.62
Cevizin beyne faydaları nelerdir? Günde 10 tane ceviz yemek neye iyi gelir?
5- Ekşi Mayalı Ekmek: Ekmeğin atası olan ekşi mayalı ekmek, mayalanarak hazırlandığı için probiyotik bakımından en zengin ekmektir. Bağırsak sağlığını en olumlu yönde etkileyen ekmektir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan ekşi mayalı ekmek, enerji vererek uzun süre tok tutmaktadır. Ekmekler arasında en sağlıklısı olan ekşi mayalı ekmek, ne kadar sağlıklı olursa olsun karbonhidrat kaynağı olduğunu unutmadan tüketmek gerekir.
1 Dilim (30 Gr) Ekmek Besin Değerleri
-
Karbonhidrat (g) 18.36
-
Protein (g) 4.27
-
Yağ (g) 0.49
-
Lif (g) 2.27
-
Kolesterol (mg) 0
-
Sodyum (mg) 168.18
-
Potasyum (mg) 172.77
-
Kalsiyum (mg) 11.1
-
Vitamin A (iu) 1.7
-
Vitamin C (mg) 0
-
Demir 1.64