Hem çocuklar hem yetişkinler için kabus: El ayak ağız hastalığı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Deniz çocukların kalabalık yerlerde olmasının bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığını belirterek yazın en sık görülen ve bulaşıcılığı yüksek olan el ayak ağız hastalığı hakkında konuştu.

Hem çocuklar hem yetişkinler için kabus: El ayak ağız hastalığı
Hem çocuklar hem yetişkinler için kabus: El ayak ağız hastalığı
GİRİŞ 19.08.2021 14:19 GÜNCELLEME 19.08.2021 15:07

Hava sıcaklığı değişimleri çocukların, park, bahçe gibi alanlarda diğer çocuklarla daha fazla bir arada olması, ortak havuz kullanımı, kreş-okul gibi kalabalık ortamlarda bulunma gibi faktörler sadece korona virüse değil, farklı bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkarabiliyor. Bu hastalıklardan biri de el, ayak, ağız hastalığı. Yaz ve sonbahar mevsiminde çocuklarda hastaneye en sık başvurma sebeplerinden biri olan bu hastalık özellikle 10 yaş altındaki çocuklarda sıklıkla görülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Adatıp İstanbul Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Deniz, çocuklar arasında hızla bulaşma özelliğine sahip el, ayak, ağız hastalığı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. 

Nefes alamıyorum diye hastaneye başvurdu! Burnundan 10 santimlik tümör alındıNefes alamıyorum diye hastaneye başvurdu! Burnundan 10 santimlik tümör alındı


HASTALIK GENELLİKLE AĞIR DEĞİL, BULAŞICIDIR

El, ayak, ağız hastalığının başlaması ve bitmesinin genellikle ortalama bir haftalık süreci kapsadığını belirten Uzm. Dr. Figen Deniz, hastalık çok ağır seyretmese de bulaşıcılık oranının çok yüksek olduğunu belirtti. Dr. Figen Deniz; “El, ayak, ağız hastalığı genellikle yazın havuz mevsiminde başlar ve görülme sıklığı sonbahara kadar devam eder. Yazın havuz mevsiminde başlamasının sebebi ise virüs türünün bağırsak virüsü olmasıdır. Havuzda idrar ve gaita kaçırma nedeniyle mikrop yayılabilmekte, havuz sularının yutulması gibi sebeplerle çocuklar enfekte olabilmektedir. Enfekte olan çocuk ise damlacık yolu ile diğer çocuklara bulaştırır. İçeceklerin çocuklar arasında ortak tüketilmesi, oyuncak paylaşımı gibi faktörler de hastalığın yayılımını kolaylaştırmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

HASTALIKTAN KORUNMANIN EN ÖNEMLİ YOLU

El, ayak, ağız hastalığının kuluçka süresinin birkaç gün olduğunu belirten Uzm. Dr. Figen Deniz, hastalık için henüz geliştirilmiş bir aşı olmadığından ailelere, çocuklarını hastalıktan koruma konusunda büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor. Uzm. Dr. Figen Deniz; “Çocuğunuzu hastalıktan korumanın en önemli yolu temizlik ve çocuğunuzun diğer çocuklarla temasını azaltmaktır. Bunun için;

  • Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.

  • Oyuncaklar da dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin hijyenine dikkat edilmelidir.

  • Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır.

  • Günübirlik havuz kullanımından kaçınılmalı, hijyen konusunda emin olunmayan havuzlara girmemeye özel gösterilmelidir.

  • Çocuklara ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. ” açıklamalarında bulundu.

BİLİNSİZ İLAÇ KULLANIMI HASTALIĞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Her sağlık sorununda olduğu gibi el, ayak ve ağız hastalığında da bilinçsiz ilaç kullanımının önemli yan etkileri olabileceğini belirten Uzm. Dr. Figen Deniz, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında ise; “El, ayak ve ağız hastalığı, viral bir hastalık olduğu için antibiyotik vermeden semptomatik tedavi yapılır. Boğazdaki aftlar özellikle bebeklerde ağrı ve iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda ağız içi aftlara yönelik ilaç verilir. Ciltteki döküntüler ise genellikle kaşıntılı değil batma şeklindedir. Bu batma hissi çocuklarda huzursuzluğa neden olduğundan tedavi edici cilt losyonları ile rahatsızlık hissi giderilmektedir.” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo
Beşiktaş - Athletic Bilbao! CANLI