DSÖ korkuttu! 2030 yılında 78 milyon kişi demans hastası olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 55 milyon kişinin halk arasında "bunama" olarak bilinen "demans" hastalığı ile yaşadığını, bu sayının 2030 yılında 78 milyona ulaşmasının beklendiğini bildirdi

DSÖ korkuttu! 2030 yılında 78 milyon kişi demans hastası olacak
DSÖ korkuttu! 2030 yılında 78 milyon kişi demans hastası olacak
GİRİŞ 02.09.2021 17:43 GÜNCELLEME 02.09.2021 17:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tedavisi olmayan ve genellikle ihmal edilen "demans" hastalığına ilişkin DSÖ'nün yeni raporu örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde açıklandı. Raporda, "demansın" alzaymır ve felç gibi beyni etkileyen farklı hastalık ve yaralanmalardan kaynaklandığı aktarıldı. Küresel çapta 55 milyon kişinin "demans" hastası olduğu belirtilen raporda, mevcut trende göre bu sayının 2030'da 78 milyona, 2050'de ise 139 milyona çıkabileceği tahmininde bulunuldu.

Merdiven altında üretilen vitamin ilaçları tehlike saçıyorMerdiven altında üretilen vitamin ilaçları tehlike saçıyor


DÜNYA DEMANSLI İNSANLARI YÜZÜSTÜ BIRAKIYOR

Dünyada sadece her dört ülkeden birinin "demans" hastalarını ve ailelerini desteklemek için ulusal bir sağlık politikası olduğu belirtilen raporda, diğer devletlere bu hastalığa karşı adım atmaları çağrısı yapıldı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Demans milyonlarca insanın anılarını, bağımsızlığını ve itibarını elinden alıyor ama aynı zamanda tanıdığımız ve sevdiğimiz insanları bizden çalıyor. Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor ve bu hepimizi üzüyor." değerlendirmesinde bulundu.

 ALZHEİMER DEMANSIN EN SIK NEDENİ

İlerleyici ve ölümcül bir hastalık olan demansta hafızada bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinde ilerleyici gerileme, çeşitli psikiyatrik semptomlar ve davranış bozuklukları görülüyor. Yaşlılarda sık görülen bir sorun olan hastalık, başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden, yaşlılıkta izlenen unutkanlığın normal olarak görülmemesi gerektiğine işaret ediliyor. Alzaymır da demansın en sık nedeni olarak kabul ediliyor.

Masa başı çalışanlar dikkat! Boyun fıtığı daha çok görülüyorMasa başı çalışanlar dikkat! Boyun fıtığı daha çok görülüyor


DEMANS 3 EVREYE YAYILIYOR

Genel olarak "erken", "orta" ve "ileri" olmak üzere üç evreye ayrılan demansta hastalar zaman içerisinde erken evreden ileri evreye ilerliyor ve evreler arası geçiş süreleri hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte ortalama 2-5 yıl olarak belirtiliyor. Demans hastalığında sağlığı korumak için düzenli egzersiz, diğer medikal hastalıkların takibi, yıllık grip aşısı, 5 yılda bir zatürre aşısı, ağız ve diş hijyeni, gözlük gereksiniminin karşılanması ve işitme problemleriyle başa çıkılması gerektiği önerilerinde bulunuluyor.

YORUMLAR 1
  • Merve Demirtaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Günümüzdeki yaşam biçimi, beslenme tazı ve bazı sağlık uygulamalarındaki hatalar bu sonucu kaçınılmaz kılıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!
Türkiye hakkında alçakça ifadeler: İstanbul Barosu için harekete geçildi!