Nipah virüsü nedir ve ölümcül mü? Nipah virüsü Türkiye'de görüldü mü ve aşısı var mı?
Hindistan'da tespit edilen nipah virüsünün ardından bu kez de bu virüsün etkisi ile karantina süreçleri başladı. Virüse dair çok araştırmalar yapılmaya başlandı. Nipah virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve Türkiye'de görüldü mü? Nipah virüsünün aşısı ve tedavisi var mıdır? İşte nipah virüse dair tüm bilgiler...
Koronavisürün ardından ölümcül olan nipah virüsü tespit edildi. Virüsün etkisi ile 12 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği bilinmektedir. İnsan hayatını etkilediği kadar hayvanların canını da tehdit eden bu virüs şimdiden endişe oluşturdu.
Hindistan koronavirüs vaka sayılarında ABD'den sonra gelen 2'inci ülkeydi. Şimdi ise ülkede nipah virüsü nedeniyle alarm verildi. Önemlerin alınmaya çalışıldığı Hindistan'ın Kerala eyaletinde 12 yaşındaki bir çocuk virüsten dolayı hayatını kaybetti.
KARANTİNA SÜRECİ BAŞLADI
Detaylı incelemelerin ardından vefat eden çocukla temas eden 188 kişi evlerinde karantinaya alındı.
Yüksek riskli olarak sınıflandırılan 20 kişinin Kozhikode Tıp Fakültesi'ne gönderileceği öğrenildi.
VİRÜS YARASALARDAN BULAŞTI!
Virüsün, yarasalar ile bulaştığı belirtildi. Yarasalardan insana bulaşan virüs hem insan hayatını hem de hayvanların hayatını tehdit etmektedir.
Yarasalardan insanlara bulaşan bu virüs aynı zamanda, domuz, kedi, köpek, keçi, koyun, ve at gibi hayvanlara da yayılabilmektedir.
Enfeksiyon insana geçtikten sonra kişiden kişiye bulaşabilmektedir.
ÖLÜM ORANI YÜZDE 40 İLE YÜZDE 75 ARASINDA
Uzmanlar virüsün ölüm oranının yüzde 40 ila 75 arasında olduğunu tahmin ettiğini açıkladı.
CBS News'ün haberine göre ise Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerinde, Nipah enfeksiyonlarının yüzde 75'inin ölümcül olduğu bildirmektedir.
Söz konusu ölüm oranı Koronavirüs için yüzde 2 olarak açıklanmıştı.
NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?
Paramyxoviridae familyasındandır. Henipavirus cinsine ait bir RNA virüsü olan Nipah virüsü (NiV), bulaşıcıdır ve ölümcüldür.
Uzmanlar, 1994'te Avustralya'da izole edilen Hendra virüsü (HeV) ile de yakından ilişkili olduğunu açıklamıştı.
Nipah virüsün biyolojik silah olduğu da öne sürülmektedir.
NİPAH VİÜRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Nipah virüsüne yakalananlarda belirtiler hemen ortaya çıkmamaktadır. İlerleyen günlerde ortaya çıkan belirtiler, yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kaslarda ağrı oluşmasıdır. Bir süre sonra ise baş dönmesi, yorgunluk ve bazen bilinç değişiklikleri yaşanabilmektedir
Malezya'nın Nipah bölgesinde ilk kez bir salgınla başlayan bu virüsün biyolojik silah olduğuna dair iddialar da bulunuyor.
NİPAH VİRÜSÜNÜN AŞISI VEYA TEDAVİSİ VAR MI?
Nipah virüsünün henüz bir tedavisi ve aşısı bulunmamaktadır.
Ölüm oranları göz önüne alındığında, yüzde 2 ölüm oranına sahip olan koronavirüs, dünyayı bu denli etkilemişken, yüzde 40'ın üstünde ölüm oranına sahip nipah, insanları şimdiden endişe içine düşürdü.
İLK SALGIN 1998'DE GÖRÜLDÜ
İlk salgın 1998'de Malezya ve Singapur'da tespit edilmişti. İlk virüsten ölen kişinin hayatını kaybettiği Nipah köyü, virüsün adı olarak kabul edilmişti.
1998'de görülen bu salgın, evcilleştirilmiş domuzlarda tespit edilmişti. 300 kişinin enfekte olduğu bu dönemde 100'den fazla insan yaşamını yitirmişti.
Virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla 1 milyondan fazla domuz öldürülmüş ve virüs kontrol altına alınmıştı.
2008'DE AYNI VİRÜS YİNE TESPİT EDİLDİ
Hindistan'a bağlı Kerala'da Mayıs 2018'de yeniden ortaya çıkan nipah virüsü salgınında 1407 kişi karantinaya alınmıştı. Bu dönemde 17 kişi vefat etmişti.
Alınan önlemler sonucunda 3 ay içinde salgın bölgede tamamen sona ermişti.
NİPAH VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Hinsitan'da nipah virüsü nedeniyle alarm verilmesinin ardından öteki ülkeler de tedirgin olmaya başladı. 12 yaşındaki çocuğun ölümü ve ülkede başlayan karantina uygulamaları, yeniden bir pandemi süreci mi başlayacak sorularını akıllara getirdi.
Ancak bu virüs henüz sadece Hindistan'da görülmektedir. Başka bölge ve ülkelere bulaşmaması hususunda önlemler alınmaktadır.
Nipah virüsü Türkiye'de görülmemiştir.