Koronavirüs neden çocukları daha az etkiliyor?

Koronavirüs ile ilgili olumlu nadir başlıklardan biri, çocukların bu hastalıktan çok ciddi şekilde etkilenmiyor olması. Bilim insanları bunun nedenini doğuştan gelen bağışıklık tepkisi olarak açıklıyor..

Koronavirüs neden çocukları daha az etkiliyor?
Koronavirüs neden çocukları daha az etkiliyor?
GİRİŞ 10.09.2021 11:10 GÜNCELLEME 10.09.2021 11:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, ülke çapında COVID-19 nedeniyle hastaneye yatanlar arasında 18 yaşın altındaki bireylerin oranı sadece %2. Bazı çocukların ciddi şekilde hastalandıkları, hatta hayatlarını kaybettikleri bir gerçek olsa da, bu etkiler yetişkinlerde çok daha fazla görülüyor. Bu durum hastalık etkeni olan SARS-CoV-2 mikrobunu normalin dışında bir yere koyuyor. Çünkü grip ve başka bazı virüs kaynaklı hastalıklar çoğunlukla küçük çocukları ve yaşlıları, orta yaşlı bireylere göre daha ciddi şekilde etkiliyor. Ancak COVID-19'a bakıldığında nüfusun genç bireylerinin çoğunlukla denklem dışında kaldığı görülüyor.

Hamile olduğu gerekçesiyle aşı olmadı! Bebeğini 17 gün sonra ilk kez gördüHamile olduğu gerekçesiyle aşı olmadı! Bebeğini 17 gün sonra ilk kez gördü


DENEYİM FAKTÖRÜ ORTADAN KALKINCA...

Bu durum her ne kadar şaşırtıcı görünse de bağışıklık sistemi konusunda uzman bilim insanları bu konuya bir açıklama getirebiliyor. Araştırmacılara göre, grip gibi diğer virüslerde yetişkinlerin deneyim avantajı oluyor. Daha önceki enfeksiyonlar ve aşılar bağışıklık sistemini benzer özellikler taşıyan mikroplara karşı eğitiyor ve hazırlıyor.

OKULLAR AÇILIRKEN, ÇOCUKLARI KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Doç. Dr. Yavuz Dizdar okullar açılırken çocukları korumak için yapılabilecekleri açıkaldı. Diğer yandan, SARS-CoV-2 mikrobunun yeni özellikleri, daha önce geliştirilmiş bağışıklık olmadığı için yetişkinleri çocuklarla aynı düzleme çekmiş oluyor. Yetişkinler deneyim avantajını kaybedince, aslında çocukların virüs kaynaklı enfeksiyonlarla başa çıkma yeteneğinin doğal olarak daha üstün olduğu ortaya çıkıyor.

DOĞUŞTAN GELEN BAĞIŞIKLIK TEPKİSİ

Bilim insanlarına göre, çocukların COVID-19 karşısında yetişkinlere göre daha dirençli olmalarının nedeni, doğuştan gelen bağışıklık tepkisi. Çocukların doğuştan gelen bağışıklığının yetişkinlerin "edinilmiş" bağışıklığına göre daha bilenmiş ve savaşa hazır olduğu düşünülüyor.

BİONTECH AŞISININ ÇOCUKLARDA KULLANILMASI TAVSİYE EDİLDİ

Yürütülen çeşitli araştırmalarda hastalığı görece hafif geçiren çocuklarla yetişkinler arasındaki farkın, henüz çeşitli mikroplara karşı adaptasyon geçirmemiş bağışıklık sistemi olduğu görülüyor. Nature dergisinde yayınlanan habere göre çocuklarda doğuştan gelen bağışıklığın yetişkinlere göre çok büyük farkları var.

ÇOCUKLAR BİRÇOK AVANTAJA SAHİP

Diğer yandan yaşla birlikte olumsuz yönde ilerleyen başka faktörler de var. Bunlar arasında enflamasyon kontrolü ve zedelenen dokuları iyileştirme yeteneği de yer alıyor. Uzmanlar çocuklarda hastalık sürecinde pıhtı oluşumu riskinin de daha az olduğunu, farkta bunun da etkisinin bulunduğunu belirtiyor. Yetişkinlerin edinilmiş bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi de COVID-19'un bazı komplikasyonlarına neden olabiliyor.

YORUMLAR 1
  • Ahmett 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğuştan gelen bağışıklık tepkisi biraz atmasyon olmuş... Diğer hastalıklara neden etki etmiyor bu doğuştan gelen bağışıklık tepkisi ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şera Kasyun Dağı'nda! Şam'a karşı çay içtiler
Trabzonspor 86'da hayata tutundu!