Sinsice ilerleyen ve kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığına dikkat!

Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara bunama türlerinden alzheimerın sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyerek alzheimer için risk faktörlerini sıraladı..

Sinsice ilerleyen ve kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığına dikkat!
Sinsice ilerleyen ve kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığına dikkat!
GİRİŞ 20.09.2021 17:14 GÜNCELLEME 20.09.2021 17:25

Alzheimerin, öncelikle öğrenme ve hafızayı etkilediğini ve zamanla yaşamsal problemlere yol açtığını belirten Uzm. Dr. Atilla Kara, “Alzheimer, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine bağlı olarak gelişen ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Özellikle 60 yaş sonrası daha sık görülen Alzheimer, basit unutkanlıklarla başlayarak, zamanla en yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleme gösterebilmekte ve hastalığın son evresinde hasta bakıma muhtaç hale gelebilmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen Alzheimer hastalığının neden oluştuğu, henüz kesin olarak belirlenebilmiş değildir. Ancak genetik faktörler, ileri yaş, uyku bozukluğu, obezite, diyabet, tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, çevresel faktörler ve yaşam tarzı gibi etkenler, Alzheimer için bir risk faktörüdür” dedi.

Alzheimer için korkutan uyarı: Türkiye 2050 yılında 4'üncü sırada olacakAlzheimer için korkutan uyarı: Türkiye 2050 yılında 4'üncü sırada olacak

 
ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alzheimer’da ilk aşamadan itibaren en temel belirtilerinden birinin unutkanlık olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Kara, bu tür şikâyetlerde mutlaka doktora görünmek gerektiğini ifade ederek, “Bilinç kaybı, konuşmada ve algıda zorlanma, güncel bilgileri unutma, eşyaları farklı yerlere koyma ve unutma, uyumakta sıkıntı çekme, kişilik ve davranışlarda değişiklik, kendini tanımakta güçlük yaşama, hayattan zevk alamama, karar vermede güçlük yaşama, bu hastalığın en önemli belirtileridir. Bu belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurması gerekmektedir” şeklinde konuştu.  
 
ALZHEİMER TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Alzheimerin nasıl teşhis edildiğine dair bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Atilla Kara, “Alzheimer hastalığının teşhisine yönelik, kesin bilgi verebilen ayırıcı bir tanı testi bulunmamaktadır. Bu nedenle nöroloji uzmanı tarafından detaylı öykünün alınmasından sonra, tanının desteklenmesine yönelik; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MR görüntülemesi, kan testleri uygulanabilir. Yapılan tetkiklerin ardından, uzman hekim tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda kesin teşhis konulur” açıklamasında bulundu. 
 
ALZHEİMER'IN TEDAVİSİ VAR MI? 

Alzheimer hastalığında; hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve diğer hastalıklar göz önünde bulundurularak tedavi planladıklarını ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat ilaç ve semptomatik tedavilerle, bu sorunların azalmasına yardımcı olunabilir. Alzheimer hastalığının tedavisi, hastalığın mevcut durumuna göre farklılık göstermektedir. Günümüzdeki tedavi yöntemleri, ancak hastalığın ilerleyişini yavaşlatabilir. Bu özelliğiyle hastanın yakınmalarının azaltılması hedeflenir. Sağlıklı beslenme, egzersiz, sigarayı bırakma ve alkol kullanmama, kitap okuma, zeka geliştirici oyunlar; Alzheimer hastalığını önlemekte, doğru tedavi yöntemiyle de bu hastalık ertelenebilmektedir” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!
Faciada aynı aileden 14 kişi can vermişti, Erdoğan yalnız bırakmadı! Gözyaşlarını tutamadı