3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası, organ bağışına dikkat çekip farkındalık oluşturmak için Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kabul ediliyor.

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası
3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası
GİRİŞ 05.11.2021 10:25 GÜNCELLEME 05.11.2021 10:30

Sağlık Bakanlığı, organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla kampanyalar düzenlemekte ve düzenlenen kampanyalara destek vermektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda ülke olarak canlıdan organ bağışında oldukça iyi durumda olmamıza rağmen kadavra bağışlarında artışlar olsa da istenilen düzeyde değiliz. Ülkemizde eğitim araştırma, üniversite ve özel hastanelerde toplam 172 organ nakli merkezi bulunuyor.

8 ay yoğun bakımda kalan hasta, kalp nakliyle hayata tutundu8 ay yoğun bakımda kalan hasta, kalp nakliyle hayata tutundu

TOPLAM 66 BİN 253 NAKİL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu zamana kadar 46 bin 267 böbrek, 17 bin 927 karaciğer, bin 156 kalp, 343 kalp kapağı, 307 akciğer, 6 kalp-akciğer, 198 pankreas, 48 ince bağırsak olmak üzere toplam 66 bin 253 nakil gerçekleştirildi. Bunlardan 16 bin 110’u kadavradan 50 bin 143’ü canlıdan nakledildi. Yıllara göre beyin ölümü tespit sayıları artmakla beraber, aynı oranda aile izin sayılarında artış gözlenmiyor. Toplam beyin ölümü tespit sayılarının içinde aile izni olan beyin ölümü oranı yüzde 20’ler civarında seyrediyor.

GÖNÜLLÜ BAĞIŞÇI SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

2021 yılında, 2 bin 376 kişi karaciğer, 22 bin 775 kişi böbrek, bin 290 kişi kalp, 285 kişi pankreas, 157 kişi akciğer, 8 kişi böbrek-pankreas, 2 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor. Ülkemizde gönüllü bağışçı sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sisteminde (TODBS) 607 bin 669 kayıtlı gönüllü bağışçı bulunuyor.

  • KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

On sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Canlı verici olarak yalnızca karaciğer ve böbrek bağışında bulunulabilir.

Organları 6 hastaya umut olduOrganları 6 hastaya umut oldu

  • ORGAN BAĞIŞI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Organ nakli yapan merkezlerde, hastanelerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek, vb. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.

  • HANGİ ORGANLARIN NAKLİ YAPILABİLMEKTEDİR?

Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp ve ince bağırsak nakli yapılabilir.

  • HANGİ DOKULARIN NAKLİ YAPILABİLİR?

Kornea, kemik iliği, tendon, kalp kapağı, deri, kemik, yüz-saçlı deri ve ekstremitelerin nakli yapılabilir.

  • BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?

Ulusal organ nakli bekleme listesinde kayıtlı hastalardan öncelikle kan grubu uyumuna, daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir. Kan ve doku uyumu yanı sıra hastanın tıbbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulur.

  • BAĞIŞTA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organın nakli mümkün değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

Diyanet, belirli şartlar sağlandığında organ bağışının dinen caiz olduğunu açıkladıDiyanet, belirli şartlar sağlandığında organ bağışının dinen caiz olduğunu açıkladı

  • ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN SAKINCASI VAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinde dinen bir sakınca olmadığını açıklamış, hayat kurtarmanın önemine dikkat çekmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin, Ukrayna ile ateşkesi 'Karşı değiliz' diye duyurdu
Dünya tarihine damga vurdular! En büyük imparatorluklar arasında Osmanlı ordusu...