Seren Serengil'in hastalığı Dumping Sendromu nedir? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyat süreci...

Uzun yıllardır magazin programlarının sunuculuğunu üstlenen Seren Serengil, geçtiğimiz gün bir süredir mücadele ettiği Dumping Sendromu nedeniyle ameliyat olmuştu. Ünlü sunucunun kısa sürede çok fazla kilo kaybı yaşaması takipçilerini tedirgin ederken, Dumping Sendromu nedir; tedavi yöntemleri ve ameliyat süreci nasıl işler soruları da sorulmaya başlandı. İşte, az bilinen bu hastalığa dair merak edilen her şey...

Seren Serengil'in hastalığı Dumping Sendromu nedir? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyat süreci...
Seren Serengil'in hastalığı Dumping Sendromu nedir? Belirtileri, tedavi yöntemleri ve ameliyat süreci...
GİRİŞ 18.12.2021 10:56 GÜNCELLEME 18.12.2021 10:56

Televizyon dünyasının ünlü isimlerinden Seren Serengil, önceki gün Dumping Sendromu nedeniyle ameliyata alındı. Hastalığı sebebiyle kısa sürede çok fazla kilo kaybı yaşayan sunucunun ameliyatı başarılı geçerken, takipçileri rahat bir nefes aldı. İşte, Seren Serengil'in hastalığı olması nedeniyle merak edilen Dumping Sendromu'na dair aradığınız her şey.

Dumping Sendromu nedir?

Basit olarak, Dumping Sendromu mide bazlı bir hastalıktır. Hızla tüketilen aşırı karbonhidrat bazlı besinin, midede fazla durmadan on iki parmak bağırsağına geçmesi ile kendini gösterir. Normalde, tüketilen besinin midede bir süre durması gerekmektedir. Ancak, bu geçiş süreci azaldığında Dumping Sendromu ortaya çıkar. Ağız yoluyla fazla karbonhidrat yüklemesi dışında, daha önce geçirdiğiniz mide ameliyatları da bu hastalığa yol açmaktadır. Gastrik bypass, özofagus, piloroplasti ve distal gastrektomi ameliyatına giren bireyler, sonraki süreçte bu sendromla karşılaşabilmektedir.

Seren Serengil'in sağlığı hakkında son durumu... Ünlü isim ameliyattan çıktı!Seren Serengil'in sağlığı hakkında son durumu... Ünlü isim ameliyattan çıktı!

Dumping Sendromu belirtileri

Yemek yedikten 10 dakika ile 30 dakika içerisinde mide bulantısı, ishal veya halsizlik gibi durumlarla karşılaşıyorsanız, Dumping Sendromu’na yakalanmış olabilirsiniz. Bu hastalığa yol açan en önemli etkenin, aşırı karbonhidrat tüketimi olduğunu içeriğin girişinde aktarmıştık. Dumping kelimesi, İngilizce’de “çöplük” anlamına geldiği için basit içerikli karbonhidrat tüketiminin sıklıkla yapılmaması tavsiye edilmektedir. Dumping Sendromu’nun belirtileri tam liste halinde şu şekilde:

  • Yemekten sonra gelen şişkinlik hissi,

  • Mide bulantısı,

  • İstifra etmek,

  • Karın ağrısı,

  • İshal,

  • Baş dönmesi,

  • Vücutta kızarıklıklar görülmesi,

  • Halsizlik,

  • Kalp atışının hızlanması.

Yukarıdaki listede yer alan belirtiler, Dumping Sendromu’na yakalanan bireylerin doktorlara söyledikleri şikâyetler arasında bulunmaktadır. Eğer siz de bu tür belirtilerden yana şikâyetçiyseniz, gastroenteroloji hekimine başvurabilirsiniz.

Geç Dumping Sendromu nedir?

Midedeki besinin hızla on iki parmak bağırsağına gitmesi, tıpta normal Dumping Sendromu olarak tanımlanırken; tüketilen besinin yoğun şeker içermesi durumunda yaşanan rahatsızlığa da Geç Dumping Sendromu denilmektedir. Midedeki şekerin emilmesi sırasında vücut yoğun bir şekilde insülin salgılar. Bu süreçte kan şekerinizde azalma meydana gelebilir. Ayrıca, bu hastalığa yakalanan bireyler; 1 saat ile 3 saat arasında belirtileri yaşar. İşte, Geç Dumping Sendromu belirtileri:

  • Kalp ritminde dengesizlik, çarpıntı,

  • Konsantrasyon eksikliği,

  • Baş dönmesi,

  • Terleme,

  • Titreme,

  • Bayılma.

Yukarıdaki belirtileri şeker tüketimi yaptıktan 1 saat ile 3 saat aralığında yaşıyorsanız, olası Geç Dumping Sendromu rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz. Bunun için hastanelerin ilgili birimlerine başvurmayı ihmal etmeyin. Erken teşhis her hastalıkta “hayat kurtarabildiği” gibi Dumping Sendromu’nda da son derece gereklidir.

Dumping Sendromu neden yaşanır?

Aşırı su ve bol miktarda karbonhidrat tüketiminin yoğunluğu ve midenin besin üzerinde işlem yapmadan süreci on iki parmak bağırsağına aktarması, dolaylı olarak Dumping Sendromu’nun yaşanmasına yol açmaktadır. Dumping Sendromu’nun neden yaşandığına ilişkin birden fazla görüş olmasına karşın, obezite kaynaklı mide küçültme ameliyatı ve yemek borusu üzerinde yapılan işlemler en bilinen nedenler arasındadır. Ayrıca, daha önce hiç operasyon geçirmemiş olsa bile düzensiz beslenmeden ötürü bu hastalık kendini gösterebilmektedir.

Nasıl teşhis edilir?

İlgili hekime müracaat ettikten sonra birtakım teste tabi tutulursunuz. Doktor ilk etapta belirtileri dinler. Daha sonra mide ameliyatı olup olmadığınızı, ameliyat geçmişinizi araştırır. Bu girizgahtan sonra da midenizin hangi süreyle besinleri on iki parmak bağırsağına gönderdiğine ilişkin son derece kritik bir yol izler. Yani, radyoaktif bir maddeyle entegre edilmiş yeni besinleri tüketmenizi ister. Bu besinin midenizden çıkış süreci, teşhis işlemlerinde son derece hayatidir. Eğer, mideniz normal sürede on iki parmak bağırsağına gönderim yapıyorsa doktor şikayetin başka bir hastalıktan ötürü olabileceğini düşünür. Ancak, mideniz hızlı gönderim yapıyorsa; Dumping Sendromu’nu gösteren okların sayısı artar. Doktor, son kararı vermek için hastadan endoskopi de isteyebilmektedir. Bütün bu işlemlerin akabinde, sendroma yakalanıp yakalanmadığınız belli olur.

Dumping Sendromu nasıl tedavi edilir? Ameliyat süreci…

Dumping Sendromu tedavisinde izlenen en etkin yol, beslenme programının düzenlenmesidir. Doktorunuz, size uygun yeni bir beslenme programı hazırlar ve süreç içerisindeki gelişimi takip eder. Bu sendromdan belirlenen bir süre içerisinde kurtulmanız mümkün değildir. Midenizin fabrika ayarlarına dönmesi biraz zaman alabilir. Eğer, beslenme programı çözüm sağlamıyorsa; bu kez ameliyat ve ilaç tedavisi kişilere sunulur. Her iki tedavi yönteminde de yüzde 100 başarı sağlanacağı söylenemez. Ameliyat kararı genellikle son tahlillerle birlikte alınır. Hızlı kilo kaybı gibi belirtiler, bu süreci daha da hızlandırmaktadır. Beslenme tedavisi sürecinde normalin dışında kilo kaybı yaşıyorsanız bu durumu doktorunuza bildirmeniz son derece kritik öneme sahiptir.

Dumping Sendromu belirtilerinden nasıl kurtulurum?

Dumping Sendromu belirtilerinden tam olarak kurtulmak mümkün değildir. Ancak, tıbben hastalara tavsiye edilen bir dizi yöntem vardır. Yemek sonrası halsizlik, ishal ve karın ağrısı yaşıyorsanız aşağıdaki adımları takip edin:

  • Çiğneme sürenizi uzun tutun. Lokmaları hemen yutmayın.

  • Yemek yer yemez istirahat etmeyin. En az 30 dakika bekleyin.

  • Ekmek, pirinç ve makarna gibi basit karbonhidrat içeren besinleri sıklıkla tüketmeyin.

  • Süt ve süt ürünlerinden uzak durun.

  • Gün içerisinde en az 2 litre su tüketin. Su tüketimini yemek yerken değil; yemek yedikten sonra, yani öğün aralarında yapın.

Ölümcül mü?

Dumping Sendromu da her hastalık gibi belirli oranda ölümcül olabilmektedir. Özellikle ameliyat sürecindeki hastalar için bu olasılık geçerlidir. Hızlı kilo kaybı yaşayan, ilaç ve ameliyat zorunluluğu bulunan kişilerin alanında uzman hekimlerden faydalanması gerekiyor.

Aşırı basit karbonhidrat ürünleri neler?

Karbonhidratlar ikiye ayrılmaktadır. Kompleks karbonhidrat ve basit karbonhidrat şeklinde. Kompleks karbonhidrat baklagillerde bulunurken, kompleks karbonhidrat; zor sindirilebilen bir besin türüdür. Genellikle, makarna; pirinç ve ekmek gibi ürünler kompleks karbonhidrat kapsamına dahil olmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Devlete meydan okumuştu ve gereği yapıldı
Emeklilerin cebine girecek tutar kesinleşiyor! İşte 4A-4B- 4C SSK Bağkur maaş tablosu