Gebelikte miyom erken doğuma neden olur mu?

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever çoğu zaman tehlikesiz gibi görünse de söz konusu hamilelik olduğunda ekstra dikkat gerektiren miyomlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Gebelikte miyom erken doğuma neden olur mu?
Gebelikte miyom erken doğuma neden olur mu?
GİRİŞ 23.12.2021 10:53 GÜNCELLEME 23.12.2021 10:53

Birçok kadın hayatının herhangi bir evresinde miyomlar sebebiyle doktora gitmek durumunda kalmıştır. Hatta bazı kadınlar vücudunda miyom olduğundan bile habersiz olabilir. Çoğu zaman tehlikesiz gibi görünse de söz konusu hamilelik olduğunda ekstra dikkat gerektiren miyomlar, kendilerinden beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor. Avrasya Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, miyomların gebeliğe etkilerini anlatıyor.

Uzmanı uyardı: Diyabet kontrol edilmezse ciddi hastalıklara yol açabilirUzmanı uyardı: Diyabet kontrol edilmezse ciddi hastalıklara yol açabilir

Miyom nedir?

Düz kas ve yoğunluğu olan iyi huylu kitlelere miyom denir. Kadınlarda oldukça sık rastlanılan kitleler olan miyomların hamilelikte görülme oranı yüzde 8 kadardır. Hamilelikte görülen miyomun davranışı, hamile olmayan kadınlara göre değişiklik gösterir.  Miyomların oluşmasında hormonlar ve genetik faktörler önemli bir rol oynar. Hamilelikte miyomların ortaya çıkmasının arkasında; artan hormon salgıları, özellikle de hamilelikte salgılanan human koryonik gonodatropin hormonunun salgılanması ve rahimin artan kan miktarıyla birlikte büyümesidir.

Hangi belirtiler ile ortaya çıkıyor?

Miyomlar genel olarak çok fazla belirti göstermezler. En tipik belirtileri ise şu şekilde özetlenebilir;

  • Karın bölgesinde görülen hafif bir ağrı,

  • Baş dönmesi,

  • Baş ağrısı,

  • Mide bulantısı,

  • Kusma.

Gebelik döneminde de yaygın olarak görülüyor

Hamilelik döneminde miyomların ortaya çıkması yaygın bir durumdur. Miyomlar daha çok ilk hamileliğini yaşayan anne adaylarında görülmektedir. Gebelikte görülen miyomlar, anne adayının yaşıyla da doğru orantılıdır. Yaş arttıkça miyom oluşma riski de artar. 

Miyomlar rahim içerisinde 3 farklı şekilde bulunur

Submüköz tipi miyomlar, rahmin iç tabakasına yakın bir yerde bulunurlar. İntramural tipi miyomlar, tamamen rahim kasının içine yerleşirler. Son olarak subseröz tipi miyomlar ise rahmin dış yüzeyine yerleşmiş şekilde bulunurlar. Her ne kadar miyomlar gebeliğe engel teşkil edecek sorunlara yol açmasa da gözlem altında tutulması önemlidir. 

Dikkat, bu riskler ile karşı karşıya kalabilirsiniz

Bir risk oluşturması için miyomun rahim içinde yerleştiği bölge, sayısı ve büyüklüğü etkin bir rol oynar. Genel olarak;

  • Erken doğum tehlikesi,

  • Düşük olma ihtimali,

  • Fetüsün rahim içinde pozisyonunun doğru olmaması,

  • Plasentanın erken ayrılması tehlikesi,

  • Bebeklerde gelişim bozukluğu,

  • Sezaryen riskini arttırma,

  • Doğum sonrası şiddetli kanama gibi riskleri vardır.

Miyomlar kısırlığa yol açar mı?

Her ne kadar doğrudan bir bağlantısı olduğu kanıtlanmasa da kısırlık tedavisi görürken miyomlarını aldıran kadınların hamile kalma ihtimallerinin arttığı görülmüştür. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, rahim içine yerleşmiş miyomların kısırlık üzerinde en fazla etkisi olan miyom olduğudur. Diğer iki çeşit miyomun ise daha az bir etkiye sahip olduğu yapılan araştırmalarda görülmektedir.

Tedaviyi ihmal etmeyin

Daha önce de belirttiğimiz gibi miyomlar tehlikesiz gibi gözükse de kontrol altında tutulması gereken bir durumdur. Çünkü genel olarak masum olan miyomlar hızla büyüyebilir ve nadir görülen bir kanserli miyom olabilir. Doktorun yapacağı ultrason, MR veya diğer görüntüleme cihazlarıyla yapacağı muayene sonrasında tedavinin şekline karar verilmelidir. Eğer miyom tehlikeli bir şekilde büyüyorsa cerrahi işlem ile alınması gerekebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Faciada eşini oğlunu ve kızını kaybetti 6. kattan atlayan adamın sözleri dehşete düşürdü!
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik