Koronavirüsün 2 kat etki ettiği gen keşfedildi

Polonya'da yapılan ve 1500 kişinin incelendiği yeni çalışmada kovid-19'un 2 kat etki ettiği gen keşfedildi. Bu çalışma koronavirüs nedeniyle ağır olma riskini 2 kat arttıran geni ortaya çıkardı.

Koronavirüsün 2 kat etki ettiği gen keşfedildi
Koronavirüsün 2 kat etki ettiği gen keşfedildi
GİRİŞ 19.01.2022 11:00 GÜNCELLEME 19.01.2022 11:00

COVİD-19'un iki kat etki ettiği gen keşfedildi! Araştırmacılar, bu genin; bir kişinin yaş, kilo ve cinsiyetten sonra, corona virüsten ne kadar ciddi şekilde muzdarip olduğunu belirleyen en önemli dördüncü faktör olduğunu söyledi. Bununla birlikte uzmanlar, yeni keşfin ağır hasta olma riski yaşayan insanların önceden belirlenmesini sağlayarak hayat kurtarılabileceğini aktardı.

Bilim insanları araştırdı: Koronavirüste tat ve koku kaybının nedeni genetikBilim insanları araştırdı: Koronavirüste tat ve koku kaybının nedeni genetik

AĞIR HASTA OLMA RİSKİNİ 2 KAT ARTTIRIYOR

Bilim insanları, Covid-19  ile ağır hasta olma riskini iki kattan fazla artıran bir gen keşfetti. Polonya'daki Bialystok Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılar, söz konusu genin bir kişinin yaş, kilo ve cinsiyetten sonra Covid-19’dan ne kadar ciddi şekilde muzdarip olduğunu belirleyen en önemli dördüncü faktör olduğunu buldu. Gen, insanlarda 23 çift kromozomdan biri olan kromozom 3'te yer alıyor ve Polonya nüfusunun yaklaşık yüzde 14'ünde, Avrupa nüfusunun yüzde 8-9’unda ve Hindistan nüfusunun yüzde 27'sinde bulunuyor.

AĞIR HASTA OLMA RİSKİ OLMA KİŞİLER ÖNCEDEN BELİRLENEBİLECEK

Bilim insanları yeni keşfin, doktorların en fazla risk Covid-19 riski  altında olanları belirlemesine ve aşılar için onlara öncelik vermesine yardımcı olabileceğini vurguladı. Bununla birlikte, Polonya ve orta ve doğu Avrupa'daki diğer bazı ülkeler, Batı Avrupa'dan çok daha düşük aşı oranları kaydetmeye devam ederken, son corona virüs vakaları ve ölüm artışlarıyla mücadele ediyor.

1500 KİŞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Yeni çalışma, Bialystok Tıp Üniversitesi'nde profesör olan Marcin Moniuszko tarafından yönetildi ve yaklaşık bin 500 Covid hastasına dayanıyor. Prof. Dr. Moniuszko, "Araştırmamızın sonuçlarına dayanarak, doktorlar için daha fazla ciddi hastalık riski taşıyan insanları belirlemek amacıyla kullanılabilen bir test oluşturulacağını umuyoruz. Böyle bir test, enfeksiyon oluşmadan önce hastalığın hızlı seyri riski altında olabilecek kişileri daha iyi tanımlamaya yardımcı olabilir. O zaman, bu tür insanlar özel bakım alabilir, hem koruyucu (ilave dozlarda koruyucu aşılar) hem de tıbbi (SARS-CoV-2'ye yönelik yeni tedaviler) daha fazla koruma sağlayabilir” dedi.

CİDDİ ŞEKİLDE HASTALANMAYA YATKIN İNSANLAR TESPİT EDİLECEK

Çalışmayı değerlendiren Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, “Polonya halkının yüzde 14'ünün bu  gene sahip olduğu tahmin edildiğinden, yeni çalışmanın aşılama oranını hızlandıracağını düşünüyoruz. Bir buçuk yıldan fazla bir sürenin ardından, corona virüs ile ciddi şekilde hastalanmaya yatkınlıktan sorumlu bir geni tespit etmek mümkün oldu. Bu, yakın bir gelecekte Covid-19 nedeniyle  ciddi şekilde hastalanmaya yatkın insanları tespit edebileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

KOVİD KAYNAKLI SOLUNUM YETMEZLİĞİ RİSKİNİ 2 KATINA ÇIKARIYOR

Öte yandan, son verilere göre, Polonya nüfusunun yüzde 56,2'si tam olarak aşılandı. 2021'de Polonya'da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 44 yaş altı bin 85 kişiden yalnızca yüzde 3'ünün tam aşılı olduğuna dikkat çeken Aralık ayında Niedzielski, halkı aşı olmayan çağırdı. Yeni çalışma ayrıca, Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından Kasım ayında yayımlanan bulguları destekliyor. Çalışmada,  LZTFL1 adı verilen genin, Covid-19  kaynaklı solunum yetmezliği riskini iki katına çıkarmaktan sorumlu olduğu aktarılmıştı. LZTFL1 geni Güney Asyalıların yüzde 60'ında bulunuyor  ve corona virüsün akciğerlerde daha kolay çoğalmasını sağlar. Güney Asya kökenli insanlarda yaygınlığı, ABD ve İngiltere’deki bazı azınlık topluluklarında görülen aşırı Covid-19 ölümlerini kısmen olarak açıklıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın bileği bükülmüyor! Kayserispor'u farklı geçti
Terör örgütünün elinden kurtarıldı! İşte Suriye'deki Deyrizor Askeri Havaalanı