Uzmanı uyardı: Gerçek balı aracıdan değil arıcıdan alın

Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit gerçek ve hileli bal arasındaki farkın laboratuvar ortamında anlaşılabildiğini ifade ederek tüketicileri uyardı. Yiğit, 'aracıdan değil arıcıdan alın' çağrısı yaptı

Uzmanı uyardı: Gerçek balı aracıdan değil arıcıdan alın
Uzmanı uyardı: Gerçek balı aracıdan değil arıcıdan alın
GİRİŞ 03.03.2022 10:50 GÜNCELLEME 03.03.2022 12:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ve taklit edilmiş ürünlere ait bilgileri paylaştı. Yüzlerce uygunsuz ürünün bulunduğu listede çeşitli firmaların satışa sunduğu 25 bal da yer aldı. Konuyla ilgili konuşan Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, balın kolay hile yapılabilen bir alan olduğunu belirterek, tüketicilerin bu durumdan kaçınmak için ürünleri direkt olarak üretici ya da birliklerden satın almasını tavsiye etti. 

77 bin liralık ekipmanını 2 bin 500 liraya kiraya verdiği kişi kayıplara karıştı77 bin liralık ekipmanını 2 bin 500 liraya kiraya verdiği kişi kayıplara karıştı

BU HİLELER PAKETLEME ANINDA YAPILIYOR

Balda tüketicilerin bilemeyeceği kadar hileler olduğunu anlatan Başkan Yiğit, bu hileleri “Şekerle beslemekten tutun da glikozla beslemek veya çeşitli ürünler katılarak yapılan hileler bunlar” diye aktardı. Arıcı birlikleri olarak bal ürünlerinde hile yapılmasına karşı olduklarını vurgulayan Yiğit, “Biz kendi yemediğimiz balı başkalarına yedirmeyeceğimizi söylüyoruz. Tüketicilerin haklarını korumak adına bunu düşünüyoruz. Genellikle bu hileler, üretim alanında değil, paketleme alanında yapılıyor. Üretici üyelerimizin bir kusuru olduğunu düşünmüyorum” dedi. 

BALIN SAHTE OLDUĞUNU ÜRETİCİ ANLAMIYOR

Tüketicinin balın sahte veya katkılı olduğunu anlamasının mümkün olmadığını belirten Yiğit, hileli balın neredeyse orijinal gibi olabileceğini ifade etti. Hileleri ortaya çıkarabilmek için muhakkak laboratuvar ortamı gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Tüketiciyi geçtim, üreticiler bile anlayamıyor. Hatta biz normal bal ve hileli balı tattırdık, çoğunluk hileli balı daha çok beğeniyor. Maalesef tüketici balı da tanımıyor. Paneller vermeyi düşünüyoruz. Vatandaşın bunları bilmesi ve öğrenmesi lazım” diye konuştu. 


 
BAL KRİSTALLEŞEREK KORUMAYA ALIR, BOZULMAZ 

Başkan Bünyamin Yiğit, insanların daha fazla para kazanmak ve daha fazla ürünü daha ucuza mal etmek amacıyla hileye başvurduğunu iddia etti. Gerçek balın son kullanma tarihi olmadığını, kanun gereği iki yıl olarak basıldığını dile getiren Yiğit, şöyle devam etti: “Balın kristalize olması gerekir, çiçek balların hepsi kristalize olarak kendini korumaya alır. Bu balın bozulma şansı yoktur. Çok uzun süreler tüketilebilir. Birçok tüketicimiz bal bozuldu diye çöpe bile atabiliyor. Tüketicimizi uyarmak gerekiyor. Birlikler olarak bu şekilde rol alıyoruz. Birliklerimizin kendi markaları var. Tüketiciler bu markaları tercih edebilir. Bu ballar güvenilirdir çünkü birliklerde o ballar alınırken tahlil yapılarak alınıyor. Birliklerin sunduğu ballar, arının yaptığı baldır, hile, hurda yoktur.”

ARACIDAN DEĞİL ARICIDAN ALIN

Fiyatlar konusunda da bazı sahtekârlıklara başvurulduğunu gözlemlediklerini aktaran Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, tüketicilere bazı önerilerde bulundu. Balı aracıdan değil, arıcıdan almaları için çağrı yapan Yiğit, “Zaten çok ucuzsa o bal değildir bu kesin. Ancak gerçek olmasa bile fiyatı yükselterek tüketiciyi yanıltanlar var. Tüketiciye tek önerimiz balı aracıdan değil, arıcıdan almaları. Çevrelerinde arıcı tanıdıkları varsa onlardan alsınlar, yoksa da birliklere güvenebilir ve buralardan satın alabilirler. Marketlerde gördüğümüz ballar makinalardan geçtikten sonra ayrıştırılarak ısıl işleme tabii tutuluyor, sonrasında balın belli özellikleri gidiyor. Ama ham bal dediğimi bal kovandan çıktığı gibi kavanoza konarak paketleniyor. Bu daha sağlıklı, faydalı ve daha değerli bir ürün”  diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • Cengiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek balı anlamak istiyorsan al sana formül, bir yemek kaşığı al ve üzerine sadece 1 damla, bakın 2 damla değil sadece 1 damla bal koy ve ocağı yak, kaşığı üzerinde tut, kaynasın gerçek bal kesinlikle kararmaz, yanmaz kaşığın içine yanarak kristalize olmaz, dolaşan bilye gibi kaya kaya buhar olur uçar gider. Sahte bal ise içindeki şeker veya glikoz oranına göre kaşığın içinde yanarak kristalize olur, oran ne kadar çoksa yanık rengide ona göre değişkenlik gösterir.Bu yöntemin tek dezavantajı balı satın almadan bu testi yapamıyor olmanız. :))
    Cevapla
  • MERT 2 yıl önce Şikayet Et
    Güvenecek kimse yok malesef.. üzüm alıp pekmez yapmak.. en iyisi..
    Cevapla
  • AliT 2 yıl önce Şikayet Et
    Hileyi önce arıcı yapıyor aracı daha aldığı malı artırmak için de hile yapıyor hileyi yapmamak Allah korkusundandır
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Balı Arıcıdan al dıyorsunda, kendı soyledıgınle çelısıyorsun, arıcının arıyı sekerli su ıle beslemedıgını nerden bılecegız, arıcıdan alırken bıle tahlıl yaptırmak lazım. bal uretıcılerı de dürüst değil. dürüst bal üreticisi bulmak lazım. arı kovandan ayrılmadan verıyorlar arıya şekerli suyu. Arı da bal yapıyorum sanıyor hayvancagız :)))))
    Cevapla
  • Doğu-Batı 2 yıl önce Şikayet Et
    Arıcının, şeker ve su ile hazırlayıp arıya verdiği şerbeti, "ARI" Bal yapımında kullanmaz. Arı bu şerbeti sadece kendi beslenmesinde kullanır. Zaten bal zamanı arıya şerbet verseniz de arı etrafta nektar varken dönüp şerbete bakmaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı!
Elinizdeki dolarlar sahte olabilir! Para sayma makinesinden bile geçti!