Tek bir mutasyonla kansere daha duyarlı hale geliyoruz
New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Christine Iacobuzio-Donahue ve meslektaşları yaptığı araştırma DNA'mızda meydana gelen küçük bir değişikliğin bizi kansere daha yatkın hale getirdiğini öne sürüyor.
Yeni araştırmalar, diğer primatlardan evrimleştikten sonra DNA'mızda meydana gelen küçük bir değişikliğin bizi kansere daha yatkın hale getirdiğini öne sürüyor. Diğer primatlarda kanser nispeten nadir görülüyor. Örneğin, 1901 ve 1932 yılları arasında Pennsylvania'daki Philadelphia Hayvanat Bahçesi'nde ölen 971 primatın otopsileri, yalnızca sekizinde tümör olduğunu bulundu. New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Christine Iacobuzio-Donahue ve meslektaşları, kansere neden daha duyarlı olduğumuzu öğrenmek için, insanlarla insan olmayan 12 primat türü arasındaki yüzlerce geni karşılaştırdı.
YÜZDE 20 DAHA KÖTÜ HALE GETİRİYOR
Şempanzelerden ayrıldığımızdan beri BRCA2 adlı bir genin biraz farklı bir versiyonunu geliştirdiğimizi keşfettiler. BRCA2, DNA onarımında yer aldığı için tümör baskılayıcı gen olarak bilinir. Ancak araştırmacılar, insan BRCA2 genindeki tek bir DNA baz değişikliğinin, genin diğer primat versiyonlarına kıyasla DNA onarımını yüzde 20 daha kötü hale getirdiğini ve bu da daha yüksek kanser oranlarımızı açıklayabilir.
DAHA YÜKSEK KANSER ORANLARI İLE İŞKİLİ OLABİLİR
Bulgu, BRCA2'nin insan kanserindeki rolü hakkında mevcut bilgilere katkıda bulunuyor. Örneğin, onarım aktivitelerini baskılayan BRCA2 geninin belirli varyantlarına sahip kişilerin, özellikle meme ve yumurtalık kanserleri olmak üzere kanser geliştirme riskinin daha da yüksek olduğunu biliyoruz.
Iacobuzio-Donahue, bu aşamada, BRCA2'nin neden insanlarda diğer primatlara göre daha az aktif hale geldiğini bilmiyoruz, diyor. Bir olasılık, insanlarda doğurganlığı artırmak için azaltılmış BRCA2 aktivitesinin seçilmiş olması olabilir, çünkü araştırmalar kansere bağlı BRCA2 varyantlarına sahip kadınların daha kolay hamile kaldığını gösteriyor, diyor.
Eğer öyleyse, bu doğurganlık artışı, daha yüksek kanser oranları ile işkili olabilir, diye ekliyor.
Iacobuzio-Donahue, BRCA2 genindeki tek bir mutasyonun insan kanserinin başlıca nedeni olabileceğinin keşfinin yeni tedavilere yol açabileceğini söylüyor.
Örneğin, insanlarda gen düzenleme çok uzakta olsa da, teoride BRCA2 genimizi daha düşük kanser oranlarıyla ilişkili insan olmayan primat versiyonları gibi düzenleyebiliriz, diyor.