Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı neden olur? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi?

Unutkanlık ve dikkat eksikliği kişinin hayatını olumsuz etkilemesiyle beraber hastalığı tetikleyen birçok faktörün olduğu da bilinmekte. Yaşam kaygısının olumsuz getirilerinden biri olan unutkanlık ve dikkat dağınıklığı sebepleri nelerdir?

Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı neden olur? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi?
Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı neden olur? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi?
GİRİŞ 03.04.2024 10:06 GÜNCELLEME 03.04.2024 10:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Metropol insanın vazgeçilmez bir parçası haline gelen dikkat dağınıklığı, Alzheimer hastalığı ile de karıştırılabiliyor. Depresyon ve benzeri ruhsal problemlerin yanında kronik nörolojik hastalıkların da dikkat dağınıklığını etkilediği biliniyor. Unutkanlık ve dikkat dağınıklığı insanların günlük ve iş yaşantısına olumsuz etkide bulunmaktadır.

Bu gibi durumlarla sık karşılaşıldığında ruhsal olarak insanları negatif düşünmeye sevk olur. Böyle bir döngünün içine girmek unutkanlığı daha da arttırır ve giderek bu hastalığa zemin oluşturur. Bu kısır dönüye girmemek ve unutkanlık için neler yapılabilir öğrenmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz!

UNUTKANLIK VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI SEBEPLERİ

Dikkat eksikliği ve unutkanlık hastalığının sebepleri çok farklı olabilmektedir. Ancak ciddiye alınması gereken bir durumdur ve tedavisinin çabuk yapılması gerekir. İnsanların bireysel olarak da uygulayabileceği önlemler de vardır ancak öncelikle alanında bir uzman tarafından tanı koyulması gerekir. Unutkanlık hastalığının tanısı genellikle nöroloji ve psikoloji uzmanları tarafından bazı testlerin uygulanması takibinde konulur. Hastalığı ortaya çıkaran nedenler dikkate alınarak tedavi uygulanır ve unutkanlık hastalığının önüne geçilmeye çalışılır. 

Unutkanlığın kesin bir sebebi yoktur. Fakat telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazların kullanımı ile belleğimizdeki bilgi depolama alanını işgal ettiğimiz bir gerçektedir. Aynı zamanda yoğun ve stresli ortamda çalışma, psikolojik bir takım faktörler bilgi işleme sürecini olumsuz etkiler ve unutkanlığa neden olur. Vitamin eksikliği ve hormon bozukluğu gibi biyolojik bozukluklar da sebepleri arasında sayabilir.

UNUTKANLIK VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ

  • Günlük yaşantımızda yaptığımız aktivite ve işlerin unutulması

  • Daha önce izlenmiş bir filmin, okunmuş bir kitabın veya bir başkasıyla edilmiş sohbetin unutulması,

  • İş hayatında yapılması gereken iş ve sorumlulukların unutulup aksatılmaya başlanması,

  • Önceden birçok kez gidilen bir adresi unutma ve bulmakta zorluk çekip kaybolma,

  • Basit seçimlerde bile kararsızlık yaşama veya karar vermede zorlanma,

  • Normalde ilgi çekici gelen şeylere karşı olan ilginin yitirilmesi ve hissizlik,

  • Yoğun depresyon hali,

  • Anksiyete veya sinirlilik hali,

Gibi durumlarla karşılaşıldığında unutkanlık ve dikkat eksikliğinden şüphelenmemiz olasıdır.

UNUTKANLIK TESTİ VE TANISI

Bu hastalığın netlik kazanabilmesi ve sağlıklı bir şekilde takip edilmesi için uzmanı bir nörolog ile detaylı bir muayene ve görüşme gerçekleştirilmelidir. Sonrasında gerek görülürse, kan tahlilleri MR, EEG, gibi bilindik yöntemlerin yanı sıra halk arasında yaygın olan unutkanlık testleri olarak bilinen Nöropsikometrik bir değerlendirme uygulanmalıdır.

Bu testler, birincil olarak bize akli melekelerde/hafızada herhangi bir bozulma olup olmadığını göstermektedir. İkincisi böyle bir bozulma varsa, bunun paternini yani hangi işlevlerin bozulup hangi işlevlerin hala sağlam kaldığını göstermektedir. Bu, hastalığın ayırıcı tanısı yani sebebi hakkında bilgi verebiliyor ayrıca tedavinin planlanmasında ve gerekiyorsa özellikle bilişsel rehabilitasyonun başlatılması için çok önemli bir ön veriyi oluşturur.

UNUTKANLIK VE DİKKAT EKSİKLİĞİ İÇİN NE YAPMALI?

Yaşam koşullarındaki olumsuzluk, beslenmedeki yanlışlar, yetersiz uyku, unutkanlık ve dikkat dağınıklığını arttıran en önemli nedenlerdendir. Beslenme ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sağlıklı bir beyin için ön şarttır. Bunun için, sigara ve alkolden uzak kalınması, egzersiz ve düzenli, yeterli miktarda ve sağlıklı uykunun uyunması sağlıklı bir beyin için gereklidir. Bunların yanı sıra sık sık unutmaya devam eden kişiler için mutlaka bir nörolojik değerlendirme şarttır.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE UNUTKANLIK İÇİN 15 ÖNEMLİ TAVSİYE

1.Dengeli ve düzenli beslenerek şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın.

2.Düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya gayret gösterin.

3.Uyku düzenini ayarlayın ve iyi bir uyku alın.

4.Etrafınızdaki olumsuz etki bırakan insanlardan uzaklaşın.

5.Hemen hemen her gün en az bir yarım saat içe kapanıp kendinizi dinleyin.

6.Aynı anda birkaç şeyi değil tek bir şeyi yapmaya odaklanın.

7.Sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz bir işte çalışın.

8.Gereksiz olan hiçbir şeyi aklınızda tutmaya çalışmayın bunun yerine ajanda kullanın.

9.İyi aydınlatılmış bir ortamda çevrenizde görmekten hoşlandığınız nesneleri tutarak çalışın.

10.Ciddi bir iş üstünden beyninizin yorulduğunu hissediyorsanız çok iyi bildiğiniz bir şiiri veya şarkıyı tekrarlayın.

11.Bedeni meşguliyetleriniz olsun. Bir müzik aleti çalın veya bir spor dalıyla uğraşın.

12.Olumsuz ve derin düşüncelere dalmayın, aklınıza geldiğinde gerçekleşmeyeceğini kendinize söyleyin.

13.Alkol gibi zihni baskılayıcılar kısa zamanda odak için fayda sağlıyor gibi görünse de uzun vadede zarar getirecektir, uzak durun.

14.Dijital ekranlara bakmayı en aza indirin.

15.Aileyle vakit geçirmeyi, zaman ayırmayı sıklaştırın.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIN haram kıldığı şeyleri terkedelim helal kıldıklarını yapmaya çalışalım İNŞALLAH harama bakmak unutkanlık yapar
    Cevapla
  • ben 1 yıl önce Şikayet Et
    ilerde birde yapay zeka sistemleri ciksin o zaman bizim beyinler tamamen iflas eder duruma gelir.. herseyi onlar yapacak bizimkide tembellige daha cok alisacak..
    Cevapla
  • ben 1 yıl önce Şikayet Et
    unutkanligin bir sebebide insanlarin yasadiklari travmalar.. cagin hastaligi unutkanlik dersek asil sebebi olan piskolojik hasataligini gözardi etmis oluruz.. unutkanlik hastalik degildir.. bir sonuctur.. ALLAHU Tealadan verilen bir neimetdir.. cünkü unutkanlik travma aninda bir refleksdir.. unutmazsak büyük dertlerimizi ve travmamizi daha kötü yasariz.. iste bu yüzden unutkanlik basliyo
    Cevapla
  • ben 1 yıl önce Şikayet Et
    bu hastaligin tek sebebi bilisim teknolojisi.. bilgisayar ve akilli telefonlar yüzünden elle yazi yazmaz olduk.. kitap veya bir metin odaklanip onu anlamaya calismaz olduk.. cünkü herseyin cözümünü getiren bir bilgisayar var elimizde.. metinleri yazan bir klavye var.. bilgileri kitaplarda degilde hizlica internetden bulmak bizi tembellige alistiriyor.. beyin tembelligi öne cikiyor..
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar en çok sevdiğin ya da faydasını gördüğün 3 kitabı söyle diyorlar. Kuran, Kuran, Kuran...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!