Aspir çiçeği çayı faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Aspir bitkisi kullanım alanları!
Aspir bitkisinden elde edilen aspir yağı içerisinde oldukça yoğun ve farklı vitaminler bulundurur. Yapılan araştırmalara göre pek çok sağlık probleminde etkili olan aspir çiçeği faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmiyor...
Köklü bir geçmişe sahip olan aspir bitkisi, eski dönemlerde özellikle Mısır, İran, Hindistan, Japonya ve Çin’de yetiştirilen tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Ek olarak bitkinin çiçeğinde yer alan boya maddesi kumaş boyacılığında da yaygın olarak kullanılır. Günümüzde ise aspir bitkisini özel kılan şey, tohumlarından elde edilen yağıdır. Peki aspir çiçeğinin ve aspir yağının faydaları nelerdir, aspir çiçeği çayı nasıl yapılır?
ASPİR YAĞI NEDİR?
Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yemeklik bir yağdır. Aspir tohumunun yağı, tatsız ve renksiz olmasıyla Ayçiçek yağına benzer. Aspir bitkisi (Carthamus tinctorius) parlak sarı ve turuncu renkteki çiçekleri ile dikkat çeker. Saf aspir yağı bitkinin tohumlarından elde edilir ve ticari olarak yetiştirilir. Bitkilerin boyu 30 ila 150 cm uzunluğunda olup, çiçeklidir. Çiçekleri ise sarı, turuncu veya kırmızı renkte ve uzun ömürlüdür. Parlak turuncu çiçekleri uzun yıllardır boya ve safran yerine kullanılır. Her dal, genellikle çiçek başlarında 15 ila 20 tohum içeren 1-5 arası değişen sayıda çiçekten oluşur. Aspir mevsimlik yağmur alan kurak coğrafyalara özgü bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, özellikle doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır.
ASPİR YAĞI NASIL KULLANILIR?
-
Aspir yağı kullanımı hangi amaçla tüketileceğine göre değişiklik gösterir. Saçların daha canla ve parlak görünmesini sağlamak amacıyla kullanılacaksa damla aspir yağı avuç içine dökülerek saç diplerine masaj yapılabilir.
-
Aspir yağı doğrudan temiz cilde uygulanabilir. Ancak uygulama öncesi alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinizi test etmeniz gerekmekte.
-
Romatizma hastaları bacaklarına masaj ile birlikte aspir yağı uygulayabilirler. Böylece kan dolaşımı hızlanır ve iltihaplar vücuttan atılır.
-
Besin olarak kullanılmak istenirse salataların içine eklenebilir.
-
Aspir yağı ısıya dayanıklı değildir ve bu nedenle ısıtılmadan soğuk haliyle yemeklere eklenmesi önerilir.
-
Bronzlaştırıcı etkiye sahip olan aspir yağı yaz aylarında güneş kremi olarak da kullanılabilir.
-
Düzenli olarak tüketilen aspir yağı stres nedeniyle gelişen depresyonun tedavisine yardımcı olur.
-
Serotonin düzeyini artırır ve Alzheimer hastaları için önerilen bir yağ çeşididir.
ASPİR YAĞI FAYDALARI NELERDİR?
-Kötü kolesterolü düşürür.
-Enflamasyonla savaşır.
-Vücuttaki enfeksiyon ve iltihap gibi risklerin önüne geçer ve balgam söktürür.
-Kalp krizi ve felce neden olan kan pıhtılarını önler.
-Ateroskleroz, felç ve kalp krizi riskini düşürür.
-Kan şekeri seviyelerini kontrol altına alır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Regl, migren ve romatizmal ağrıları hafifletebilir.
- İçeriğindeki yüksek linoleik asit ve antienflamatuar etkileri, sivilce ve akne lekelerinin tedavisinde yardımcı olup cilt bariyerini tazeler.
-Metabolizmayı hızlandırarak sindirime yardımcı olur.
-Saç dökülmesinin önüne geçer. Saçları parlak ve canlı tutar.
-Yaz aylarında güneşten korunmak için tercih edilebilir.
-
Emekli 1 yıl önce Şikayet EtBenim çocukluğumda bizim köyde ekilirdi. Bizim bildiğimiz adı yağ dikeni idi. 1980 agustosunda düğüñün de japonya dan bu aspir, yani yağ dikenini araştırmaya bitki uzmanı dedikleri birilri geldi. Aspir ekili tarlaların tamamını gezdi. Gitti.Beğen Toplam 9 beğeni