Sabah aç karnına kahve içmenin zararlı mı? Aç karna kahve içmek kansızlık yapar mı, baş döndürür mü?

Bazılarımız için kahve, güne başlama ritüeli olurken bazılarımız için ise keyif anlarına eşlik eden müthiş bir içecektir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, aç karnına içilen kahvenin iyi bir seçenek olmadığını ortaya koyuyor. Peki, sabah aç karnına kahve içmenin zararları nelerdir?

Sabah aç karnına kahve içmenin zararlı mı? Aç karna kahve içmek kansızlık yapar mı, baş döndürür mü?
Sabah aç karnına kahve içmenin zararlı mı? Aç karna kahve içmek kansızlık yapar mı, baş döndürür mü?
GİRİŞ 09.01.2025 09:05 GÜNCELLEME 09.01.2025 09:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Keyif alarak tükettiğimiz Türk kahvesini tükettiğimiz miktar aralığı kadar tüketilen zaman dilimi de önem taşıyor. Sağlığımız için günün her saati kahve içmeye uygun olmayabilir. Bazıları sabah içilen şekersiz ve sade kahvenin sağlığa yararlı olduğunu savunurken bazıları ise bunun zararlı olduğu düşüncesinde.

İşte, aç karnına Türk kahvesi içmenin faydaları ve zararları nelerdir, aç karnına kahve mide bulantısı ve kansızlık yapar mı, baş döndürür mü sorularının yanıtları!

KAHVE İÇMEK ZARARLI MIDIR?

İçeriğindeki güçlü antioksidan sayesinde kahve, birçok noktada sağlığımıza faydalıdır. Kılcal damarlardaki kan akış hızında %30’luk bir artış sağlar, hafızayı güçlendirir, kalori yakımını hızlandırır, depresyon oranını düşürür, karaciğer ve kalp rahatsızlıklarını engeller, ağrıları azaltır ve tip 2 Diyabet riskini önler. 

Günde ortalama 300-400 mg kafein tüketimi genel olarak güvenilirdir. (500 mg fazla alınmamalıdır). Kahvenin türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama bir fincan kahvede 80 - 200 mg kafein bulunur. Gün içerisinde ortalama 3-4 fincan kahve içilebilir.

ÇOK KAHVE İÇMEK…

Kahveyi tüm bu yararlarının dışında aşırıya kaçarak tüketmek elbette oldukça zararlıdır. Kafeinin de yüksek dozda tüketiliyor olması uykuda huzursuzluk, insomnia, anksiyete gibi rahatsızlıklara yol açar. Bunlar dışında aşırı kafein yüklemesi Kalsiyum ve Demir emilimini de yavaşlatır.

AÇ KARNINA KAHVE İÇMEK

Bedenimiz tükettiği yiyecekleri sindirmek için midede hidroklorik adında bir asit salgılar. Bizler aç kaldıkça bu asit daha fazla salgılanır. Henüz dolmamış olan boş bir mide ise artan asit miktarını nötrleyecek herhangi besin bulamaz. Midenin mevcut durumu bu haldeyken boş mideye bolca kahve almak zamanla kronik hazımsızlık, mide yanması, mide ekşimesi, reflü, ülser vb. rahatsızlıklara neden olur.

ZAYIFLATIR MI?

Zayıflamak isteyenlerin sık sık tercih ettiği kahve, yağlarından kurtulmak isteyenlere oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Metabolizmayı hızlandıran kahve türleri eğer şekersiz tüketilirse diyet listelerine büyük katkı sağlamakta. Beslenme uzmanları, diyet yapanlara ara öğünlerde şekersiz ve kremasız kahve içilmesini öneriyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Kaffeeci 8 ay önce Şikayet Et
    Hazir kaffee tüketimi zaman icerisinde kilo aldiriyor türk kaffee sin bilmem ama hazir sicak suya birkasik atilan siyah kaffeler helede benim gibi uyku sorunu olan kaffee icmeyide cok sevenlerde gõbecik;)) yapiyor dikkat
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dedi Hulusi Dörtkulak ve öldü
    Cevapla
  • Hulusi Dörtkulak 1 yıl önce Şikayet Et
    43 yıl dan beri hazır kahve içiyorum. Ortalama 4 fincan. 78 yaşındayım. Enerjimi kahveye borçlu olduğumu düşünüyorum. Her sabah aç karnına içiyorum.
    Cevapla
  • selami 1 yıl önce Şikayet Et
    ramazanin sayesinde cok kahve icmekten kurtuldum.. önceleri dört bes fincan icerken simdi bir veya iki fincan iciliyor.. herseyin fazlasi iyi degildir.. stresten dolayi kahveyi yükseltme tehlikesi olusuyor.. buda kötü bir döngü..
    Cevapla
  • Mistik 10 ay önce Şikayet Et
    Ramazan kim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo