Namaz kılmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? Namazın faziletleri ve fiziksel faydaları

Günün belli vakitlerinde ve beş defa olmak üzere kılınacak namaz İslam’ın şartlarından olmakla birlikte her Müslüman'a farz bir ibadettir. Allah’ın emirlerini yerine getirirken aynı zamanda pek çok faydasına tanık oluyoruz. Peki, namaz kılmanın faydaları nelerdir?

Namaz kılmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? Namazın faziletleri ve fiziksel faydaları
Namaz kılmanın insan vücuduna faydaları nelerdir? Namazın faziletleri ve fiziksel faydaları
GİRİŞ 01.04.2024 15:44 GÜNCELLEME 01.04.2024 15:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Hz. Muhammed (s.a.v.)‘ın gözümün nuru diye tarif ettiği namaz ibadetini öğrenmek ve eda etmek her Müslümana vazife atfedilmiştir. Şüphesiz Cenab-ı Hakk’ın her emrinde pek çok hikmetler mevcuttur.

Namaz kılarken yapılması buyurulan her eylemin, hem vücuda hem de ruha sağladığı manevi faydalar bulunuyor. Ruha ve bedene dokunan namaz kılmanın faydaları ve namaz kılan insandaki fiziksel değişiklikler için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

NAMAZ KILMANIN VÜCUDUMUZA FAYDALARI

  • Namazda yapılması gerekenler eylemler hafif olduğu için bedeni yormaz ve günün farklı zaman dilimlerinde eda edildiği için insanı düzenli olarak atik ve dinç tutar.

  • Namaz kılarken başımızı günde 80 defa secdeye koymuş oluyoruz bu da beynimize kanın daha fazla ulaşmasına vesile oluyor. Kan artışı ile beraber beyin hücrelerinin düzenli işleyişi namaz kılanlarda hafıza problemlerini ortadan kaldırıyor.

  • Namaz esnasında gözleri, belirli sınırlar içerisinde eğilip doğrulmaktan dolayı, gözlerdeki nizam ve kan akışı yine belirli bir düzene girmiş olur. Bu yüzden göz içi tansiyonunun önüne geçilir ve göz florasındaki sıvının devir daimi hızlanmış olur.

  • Namaz kılarken gerçekleştirdiğimiz hareketler, mide asitliğinin düzenine ve safra kesesinde birikinti olmamasına, pankreastaki enzimlerin kolay boşalmasına fayda sağlarken kabızlığın önlenmesinde de oldukça etkilidir. Günün 5 güzel vaktinde eda ettiğimiz bu eylemler böbrek ve idrar yollarını harekete geçirerek, buralarda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçer.

  • Günlük hayatta hareket ettirilmeyen adale ve eklemleri canlandırarak romatizma ve kireçlenme gibi eklem rahatsızlıklarını önler.

  • Namaza hazırlık için aldığımız abdestler, hem ruhu hem bedeni temizler. Abdest ve gusül, beden temizliğini sağlarken ruha da ferahlama hissini uyandırır.

  • Vücutta birikmiş olan elektriği, secde yaparken aslında bir nevi topraklamayla boşaltırız. Mevcut statik olumsuz enerjiyi atıp bedenin rahatlamasını sağlar.

  • Vakitlerin günde 5 güzel vaktine ayrılması sebebiyle uykunun düzene girmesini sağlar ve daha konforlu bir uyku geçirmemize yardımcı olur.

NAMAZ KILMANIN RUHA FAYDALARI NEDİR? FAZİLETLERİ NELERDİR?

Hz Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur:

“İnsanlar ezan okumanın ve namazda birinci safta bulunmanın ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kura çekmek zorunda kalsalardı kura çekerlerdi. Şayet camide cemaate erken yetişmenin ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, birbirleriyle yarışa girerlerdi. Eğer yatsı namazı ile sabah namazındaki fazileti bilselerdi, emekleyerek ve sürünerek de olsa bu iki namaza gelirlerdi.”

-Namaz, kulun Allah'a (c.c.) teslimiyeti ve kulluk borcunun ifasıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.) namaz için dinin direği, gözümün nuru ifadelerini kullanmıştır.

-Namaz, kulu Allah'a yaklaştıran ve yakınlaştıran bir ibadettir.

-Namaz ibadeti Allah' u Teala'nın bir emrini yerine getirme görev bilinci ile yapılırsa Yüce Yaradan'ın buyurduğuna icabet edilmiş olunur.

-Namaz, müminin miracıdır. İnsanın Allah'a en yakın olduğu an "secdedeki halidir". Kişi tefekkür edip, manen ve kalben Yüce Yaradan’a bağlanabilir. Kişinin Allah sevgisini artırır.

-Namaz, insanın yalnız ve tek olmadığını hissettir. Kişi dünyevi sıkıntıları ile baş edecek manevi gücü bulur. Kişinin, af ve mağfiretini dile getirebileceği ortamı hazırlar.

-Allah' u Teala kullarına namazı bir ikram olarak sunmuştur. Kul, sadece farz olan vakit namazı ile değil sünnet namazları ile de Yaradan'ına her an dönebilir. Şükür namazı ile minnetini ifade edebilir. Bir niyet ve arzusu için yine Rabbi'nin kapısını namaz ile tıklatabilir.

RAMAZAN BOYUNCA KILINAN TERAVİH NAMAZININ SAĞLIĞA FAYDASI

Sözlükteki anlamı rahatlatmak, dinlendirmek olan tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terimdir. Müslümanların Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında eda ettiği nafile bir namazdır.

Uzmanlara göre, Ramazan boyunca yatsı namazı ve ardından kılınan teravih namazı, nabız ve tansiyonu düzenliyor, uyku düzensizliğini de ortadan kaldırıyor.

Uyku düzensizliği için, uykudan önceki 2 saat egzersizin önerildiği biliniyor. Aynı şekilde Ramazan boyunca kılınan teravih namazı bu egzersizin yerine geçiyor. Ramazanda kazanılan bu hareket düzeni yatsı namazı şeklinde her gece devam edecek olursa uyku düzensizliği ve besinlerin sindirimi için müthiş bir kolaylık sağlıyor. 

TERAVİH NAMAZININ FAZİLETLERİ

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.) 

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz buyurur: “Allâh Teâlâ Ramazan’da orucu farz kıldı, ben de (terâvîh) namazını sünnet kıldım.” (İbn-i Mâce, Salât, 173) 

Hadis-i şerifte buyurulduğu üzere:  ''İster kadın olsun, ister erkek; Ramazan ayının gecelerinden birinde kıldığı namazın (teravihin) her secdesi için bin yedi yüz sevap yazılır. Onun için cennette bir saray yapılır ki; kırmızı yakuttandır, her kapının dahi kırmızı yakut işlemeli iki kanadı vardır…” (Gunyet'üt-Talibin)

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Muhsin 9 ay önce Şikayet Et
    KURANI KERİM okuyun arkadaşlar...
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Allah razı olsun anladık güzel elbette Gunye nedir yahu hadis kitabımı hayır. Abdülkadir geylani hz. lerinjn kitabı bu, hadis kitabi değil ki.
    Cevapla
  • Mustafa 11 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA
    Cevapla
  • Yaşar dede 11 ay önce Şikayet Et
    YÜCE YARATICI ALLAHA CC SECDE ET Gerisini düşünme.
    Cevapla
  • Sacid 11 ay önce Şikayet Et
    Gerisinde insan biyne kani de d ve gözlere iyi görmek ve ayakların dik olması vede alına deyen göz kirpiklerinde için onemli olur.ama ALLAH celau bı muslman secde knemif
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi olgunlaşmış bir elmanın sinek istilasına maruz kaldığı gibi iyi bir namazda şeytan ve nefsin saldırısıyla başbaşa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Suriye'de hareketlilik! Polis karakoluna peş peşe bombalı saldırı
GKRY'den skandal İsrail açıklaması! Resmen ilan ettiler: 3 dakika içinde Kıbrıs'a...