Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl açılır? Gripte burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Çeşitli sebeplere bağlı olarak şiddetinin seyri değişebilen burun tıkanıklığı, özellikle mevsim geçişlerinde oldukça sık görülmektedir. Bazen tek tarafın bazen de çift tarafın tıkanması sonucu nefes almayı güçleştiren geçmeyen burun tıkanıklığı neden olur, nasıl geçer?

Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl açılır? Gripte burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
Geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl açılır? Gripte burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
GİRİŞ 30.07.2024 16:52 GÜNCELLEME 30.07.2024 16:52

Solunum sistemimizin başlangıç noktası olan ve içeri giren havanın akciğerlere ulaşmadan önce nemlenip, temizlendiği organ olan burnun, belirli sebeplerden dolayı görevini yerine getirememesine burun tıkanıklığı denmekte.

Konuşurken, yemek yerken ve özellikle uyurken hayat standardını oldukça aza indiren burun tıkanıklığı ciddiye alınması gereken bir durum. Nefes almak ne kadar önemliyse doğru nefes almak da bir o kadar önemli. İşte, burun tıkanıklığının nedenleri ve geçmeyen burun tıkanıklığı nasıl geçer!

BURUN TIKANIKLIĞI NEDENLERİ

  • Enfeksiyöz rinosinüzit: Grip etkeni gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalara bağlı olarak rinosinüzit gelişimini ifade eder.

  • Alerjik rinosinüzit: Alerjen özellikteki bir dış etken veya çeşitli çevresel faktörlerden kaynaklanan burun içi hava yolları ve sinüs iltihabı.

  • Mevsimsel alerjik rinosinüzit: Genellikle yılın belli bir döneminde ağaç, otsu bitki ya da diğer çeşitli polen türlerinden kaynaklanabilen özellikle mevsim geçişlerinde belirginleşen rinosinüzit atakları ile karakterize rahatsızlık.

  • Perennial alerjik rinosinüzit: Yılın her döneminde çevrede mevcut olan çeşitli alerjenlere bağlı gelen rinosinüzit durumu.

  • Alerjik olmayan rinosinüzit: Sigara dumanı, çeşitli kimyasallar veya hava kirliliği gibi nedenlerle meydana gelen alerjik kökenli olmayan rinosinüzit gelişimi.

Bu durumlar dışında burun tıkanıklığı mevcut olan bazı olgularda bu durumun nedeni, zararlı mikroorganizma veya alerjenlerden farklı olarak vücut pozisyonu, sinüs içi yapıların anatomik özellikleri veya burun ve sinüs içi mukus salgısının üretimi ile ilgili problemlerden de kaynaklanabileceği için dikkat edilmelidir.

GEÇMEYEN BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Geçmeyen bir burun tıkanıklığınız söz konusu ise, çözüm için öncelikli olarak mutlaka kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekiyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi burun tıkanıklığının tedavisi de birden fazla sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi ilaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı gerekebilir. Burun tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise radyofrekans cerrahisidir. Yüksek frekansa sahip olan radyofrekans dalgaları kullanılarak yapılan müdahale ile burun tıkanıklığı açma işlemi uygulanır.

Bu uygulamalar dışında buhar inhalasyonu, ılık kompres uygulamaları, alerjik kaynaklı burun akıntılarında hekimlerin bilgisi ve reçetelendirilmesi dahilinde antihistaminik ilaç kullanımı, ortamın nemlendirilmesi veya sıvı tüketiminin artırılması gibi yöntemler de fayda sağlayabilir. 

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL ÖNLENİR, NASIL GEÇER?

  • Burun tıkanıklığını tetikleyen en önemli faktörlerden biri de sigara kullanımıdır. Burun tıkanıklığını önlemek için sigara kullanılıyorsa azaltılmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.

  • Burun tıkanıklığı yaşanılan süreçte daha az miktarda süt tüketmek de burun tıkanıklığına iyi gelir.

  • Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelebilir.

  • Tuzlu su burun tıkanıklığına iyi gelir. Tıkanıklığın olduğu dönemlerde buruna tuzlu çekilebilir veya mevsim uygunsa denize girilebilir.  

  • Özellikle klimalı ya da kaloriferli ortamlarda bulunanlar burun tıkanıklığını engellemek için ortamı nemlendirmelidir. Buhar makinesi ya da odada kaynayan su bulundurmak burun tıkanıklığına iyi gelir.

  • C vitamini içeren sebze ve meyve tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tüm muhataplara iletildi: PKK tasfiye edilecek - Gazete manşetleri
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!