Çam yaprağı çayının faydaları ve zararları: Çam iğnesi çayı nasıl yapılır?

Son yılların gündem bitkilerinden biri olan çam iğnesi, çayıyla ve vücuda sağladığı faydalarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Çam iğnesinden yapılan bu çay, içerdiği çeşitli vitamin ve mineraller ile birçok konuda sağlığa destek.

Çam yaprağı çayının faydaları ve zararları: Çam iğnesi çayı nasıl yapılır?
Çam yaprağı çayının faydaları ve zararları: Çam iğnesi çayı nasıl yapılır?
GİRİŞ 11.12.2023 10:28 GÜNCELLEME 11.12.2023 10:28
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu gibi pek çok uzmanın tüketiminde tavsiyede bulunduğu çam iğnesi çayı, çam ağacının yapraklarındaki iğneler kaynatılarak elde ediliyor. İçerdiği tüm vitaminleri ve mineralleri ile insan bedenine son derece faydalı olmasının yanı sıra ilaç yapımında bile kullanılıyor. Peki, çam iğnesi çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

ÇAM İĞNESİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

1/2 bardak çam iğnesini ince ince doğrayın. Çam iğnelerini kaynar su ile birlikte tencereye ekleyin. Ateşi kısın ve çayı 20 dakika kaynatın. Ateşten alın ve en az 20 dakika veya bir gece daha demlenmeye bırakın.( Kuru çam iğnesi)

NOT: Çam iğnesi bitkisinin sadece C vitamininden yararlanmak isteyenlerin çam iğnesini ısıyla buluşturmaması gerekiyor. Zira C vitamini ısıya duyarlı. Bunun için bir gece önceden ılık suyun içerisinde beklettiğiniz çam iğnelerini ertesi gün süzerek gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. 

ÇAM İĞNESİ ÇAYI FAYDALARI

İçeriğindeki C ve A vitamini sayesinde balgam söktürmeye yarar. Soğuk olarak içildiği zaman antiseptik etki oluşturur. Aynı zamanda dekonjestan özelliği sayesinde burun tıkanıklıklarını açmada oldukça faydalıdır.

Sizler için çam iğnesi çayının diğer faydalarını da sıraladık:

  • İdrar söktürücü özelliği de vardır.

  • Diş ağrısına iyi gelir.

  • Astım hastalarının sıkça tercih ettiği bitki çayları arasında yer alır.

  • Balgam söktürür.

  • Romatizma kaynaklı ağrıları minimuma indirir.

  • Bal ile karıştırılarak içildiğinde öksürüğe iyi gelir.

  • Kanı temizleyici etkisi bulunur.

  • Solunum yolundaki rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinir.

  • Sinir otu ile birlikte kaynatıldığı zaman bronşit hastalığına da iyi geldiği bilinir.

  • Limonda bulunan C vitamininden yaklaşık beş kat daha fazla C vitamini içerdiği bilinir. Bu özelliği ile soğuk kış günlerinde en sık tercih edilen bitki çayları arasına girmiştir.

  • Kadın hastalıklarında da tercih edilen bir bitki çayıdır. Akıntı ya da yumurtalıklarda iltihaplanmalara iyi geldiği bilinir.

ÇAM İĞNESİ ÇAYININ ZARARLARI

Günde bir fincandan daha fazla tüketilen çam iğnesi çayı insan vücuduna zarar verebilir. Her şeyde olduğu gibi çam iğnesi çayının da tüketiminde ölçülü davranmak gerek. Özellikle anne adayları, kronik hastalıkları olanlar, alerjik durumları bulunanlar, düzenli ilaç içmesi gereken kişiler ve hassas bünyeye sahip olan kişilerin hekimlerine danışmadan içmesi tehlikeli oluşturabilir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Müjde 3 ay önce Şikayet Et
    Faydasını ve aşilarin zararlarından kurtulmak için çam ağacı iğne çayını öğrendiğimden beri (Alı Osman Önder bey'in tavsiyesi) tüketiyorum.
    Cevapla
  • albay 1 yıl önce Şikayet Et
    faydası var mı bilmiyorum ama gençken güneydoğuda çayımız kalmayınca yapardık.
    Cevapla
  • rumuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Meğer her yerde gördüğümüz çam ağaçlarının yapraklarında ne hikmetler saklıymış
    Cevapla
  • Uzm. Dr. 1 yıl önce Şikayet Et
    C vitamini kaç derecede bozuluyor bilmeyen birileri yazmış. 1 dakika bile kaynatmaktan bahsediyorsanız, C vitaminini unutacaksınız...
    Cevapla
  • AHMET KAVLAK 1 yıl önce Şikayet Et
    50 derecede c vitamini ölür
    Cevapla
  • yakine 1 yıl önce Şikayet Et
    orman bakanlığı ormanlara sahip çıksın
    Cevapla
  • Yaşar dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkesten daha çok sahip çıkıyorlar merak etme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo