Kurban eti kaç günde tüketilmeli? Kurban eti dondurucuda nasıl saklanır?

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte et kesim ve saklama işlemleri de gündemde yerini aldı. Uzmanlar, yeni kesilen hayvan etinin direkt olarak dondurulmasının insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu ortaya koydu. Peki, kurban eti kaç günde tüketilir?

Kurban eti kaç günde tüketilmeli? Kurban eti dondurucuda nasıl saklanır?
Kurban eti kaç günde tüketilmeli? Kurban eti dondurucuda nasıl saklanır?
GİRİŞ 16.09.2023 15:03 GÜNCELLEME 16.09.2023 15:03
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvansal gıdalardan meydana geliyor. Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin dört bir yanı et kesim işlemleri ile uğraşacakken uzmanlardan etin saklanmasına yönelik uyarı geldi. Taze kesilmiş hayvan etinin hemen dolaba konulması dahilinde insan sağlığına tehdit oluşturabilecek ortamı da hazır etmiş oluyoruz. Peki, kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli?

KURBAN ETİNDE HİJYENE DİKKAT!

Hayvansal kökenli gıdaların insan sağlığı açısından taşıdığı riskin %90'ı göz önüne alındığında, hayvanların kesimi öncesinde sağlıklı olmaları ve veteriner hekim kontrolü altında bulunmaları önemlidir. Hayvanlardan kaynaklanabilecek tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için, hayvanların yetiştirilmesi, taşınması, satışı ve kesimi sırasında veteriner hekimlerin denetimi gereklidir.

Veteriner hekim kontrolü dışında gerçekleşen kesimler, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırır ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı için ciddi riskler oluşturur. Kurbanlık hayvan satışlarının çoğunluğu hayvan pazarlarında veya kurbanlık satış noktalarında gerçekleşir. Bu yerlerde etkili veteriner hekim denetimleri yapılması, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri büyük ölçüde azaltacaktır.

KURBAN KESİM YERİ ÖNEMLİ!

Kesim işlemleri hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmeli ve kesim yeri sürekli temizlenmelidir. Kesimi gerçekleştiren kişinin sağlıklı ve temiz olması önemlidir, eğer elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar düzenli aralıklarla temizlenmeli ve hastalıklı doku veya organları keserken bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvanların tutulması veya asılması sırasında herhangi bir işkenceye veya eziyete maruz kalmamaları gerekmektedir.

İç organlar, hayvanın kesilmesinden hemen sonra çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra kesesi, idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan veya bağırsak içeriği gibi maddelerin ortama bulaşması engellenmelidir. Sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalı ve uygun bir şekilde imha edilmelidir. Kurban atıkları rastgele bir şekilde çevreye atılmamalı, sokak hayvanlarının erişemeyeceği derin çukurlara gömülmelidir. Bu uygulamalar çevre temizliği ve halk sağlığı açısından oldukça önemlidir.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmesi için, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saat boyunca dondurulmadan bekletilmelidir. Et ve et ürünleri, bakterilerin hızla çoğalabileceği uygun bir ortamdır. Özellikle ideal koşullarda bir bakteri, 12 saat içinde 16 milyara kadar çoğalabilir. Bu nedenle, düşük seviyede bir bakteri yüküne sahip olan etin iyi bir şekilde korunmaması durumunda, bir gece sonrasında insan sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturabileceği açıktır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara yerleştirilmeli ve önce güneş görmeyen serin bir ortamda 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına konulmalıdır.

Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Buzdolabının sıcaklığı, etin iç kısımlarını yeterince soğutmak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle, etin hava almayan bölgelerinde çok kısa sürede bozulma, kötü kokuşma ve hatta yeşillenme gibi sorunlar görülebilir. Bu tür bölgelerdeki et kesinlikle tüketilmemeli ve atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçalarının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir, ancak normal buzdolabı koşullarında genellikle 5-6 gün olarak kabul edilir. Kıyma gibi öğütülmüş etlerde bu süre genellikle 3 gün olarak uygulanır. Daha uzun süreli saklama düşünülüyorsa, etler derin dondurucuda sıfırın altında 18 derecede muhafaza edilmelidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Gürhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz gelin Giresun da o eti 6 saat dinlendirip, dolaba atın bakalım. Allah affetsin direkt çöp. İklim ve araçta taşima süreleri göz önüne alınmadan ezbere bilgi veriliyor. Et parçalanır, ilistire konur, 1-2 saat kanı süzdürülür. Deniz kenarinda bir şehirdeyseniz, hele bu mevsimde dolabın alt gözünde de 2 saat bekletip, komşuya da ordan verilir, kiyma çektirip doğru buzluga da konur.
    Cevapla
  • y o z g a t li 66 1 yıl önce Şikayet Et
    ! tesekurler yorumlariniz icin : gercekten aydinlatici ! buyuk sehirlerdeki insanlarimizin cogu gercekten bilmiyor , saglik yonunden uygulanmasi ve dikkat etmek gereklidir , !
    Cevapla
  • İbrahim Tabanca 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın zenginler etlerinizi dinlendirirken aman ha dikkat edin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yetkisiz çakar ve silah kullananlara kötü haber! Resmen yasalaştı
Otomobilde yıl sonu yarışı! Marka marka sıfır araç kampanyası