Kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz insandan insana bulaşır mı?

Viral bir enfeksiyon hastalığı olan kuduz, hem insanda hem de hayvanda ciddi sağlık problemleri oluşturur. Gerekli önlem ve tedaviler gerçekleşmezse ölümle sonuçlanabilen kuduz hastalığı hakkında merak edilenler gündemde. Peki, kuduz hastalığı belirtileri nedir ve kuduz nasıl bulaşır?

Kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz insandan insana bulaşır mı?
Kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz insandan insana bulaşır mı?
GİRİŞ 19.12.2023 16:47 GÜNCELLEME 19.12.2023 16:47
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Kuduz, zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır, yani hem insanları hem de hayvanları etkileyebilen bir hastalıktır. Tarihte bilinen en eski hastalıklardan biri olan kuduz, korkutucu özellikleriyle sürekli olarak insanların dikkatini çekmiştir. Bu hastalık önemli halk sağlığı sorunlarına neden olduğu için sürekli olarak gündemde kalmaktadır.

Kuduz, insanlık için ciddi tehditler oluşturan bir hastalıktır ve bu nedenle önlem alınması gerekmektedir. İşte, kuduz hastalığına yönelik tüm merak edilenler burada!

KUDUZ VİRÜSÜ NEDİR?

Kuduz, genellikle kuduz bir hayvanın ısırması sonucunda bir hayvandan başka bir hayvana veya bir insana bulaşan virüs kaynaklı bir hastalıktır. Kuduz virüsü, merkezi sinir sistemi dahil olmak üzere insan ve hayvanların beyin ve omuriliğini etkiler. Virüse maruz kalmayı takiben, semptomların ortaya çıkması arasında bir kuluçka dönemi vardır ve bu süre en az 10 gün, nadiren ise 1 yıl kadar sürebilir. Virüs sinirler boyunca beyne doğru ilerlerken, enfeksiyon ensefalopati adı verilen beyin iltihaplanmasına neden olur. Bu durum beyin fonksiyonlarını etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve sonuçta ölüme neden olabilir.

Kuduz, insanlık için ciddi bir tehdit oluşturan bir hastalıktır. Bu nedenle, kuduzla mücadele etmek için önlemler almak büyük önem taşır. Aşılar, kuduz virüsünün yayılmasını önlemek ve hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için etkili bir yöntemdir. Ayrıca, kuduzlu hayvanlarla temasın önlenmesi ve ısırık veya tırmalamalar durumunda hemen tıbbi yardım aranması da önemlidir.

KUDUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuduz virüsü, vücuda bulaştığı andan itibaren sinirler ile birlikte beyne doğru hareket eder. Kuduzun en başta görülen semptomu, virüs vücuda girdikten 1 ila 3 ay sonrası ortaya çıkar. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları sabit değildir ve diğer viral enfeksiyonlarla karıştırabilir.

Kuduz belirtilerinin bazıları şu şekildedir:

  • Isırık yerinde ağrı veya karıncalanma hissi

  • Genel bir hastalık ve hastalık hissi

  • Yüksek ateş derecesi

  • Geçmeyen baş ağrısı

  • Mide bulantısı ve kusma

Virüs omurilikte veya beyinde çoğalmaya başladığında, ortaya çıkan kuduzun nörolojik belirtileri ise şu şekildedir:

  • Uykusuzluk

  • Alt bacak felci

  • Boğaz ağrısı ve spazmları nedeniyle yutma sorunları

  • Hidrofobi (yoğun susuzluğa rağmen suyu görünce korku)

  • Huzursuzluk

  • Anksiyete, endişe

  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

  • Aşırı tükürük üretimi

  • Halüsinasyonlar

  • Yüksek düzeyde heyecan

KUDUZ NASIL BULAŞIR?

Kuduz, kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın ısırmasıyla en yaygın şekilde bulaşan bir hastalıktır. Virüs, kuduzlu hayvanın salyasında bulunur ve ısırık sonucu derideki bir yara veya açıklık aracılığıyla vücuda girebilir. Isırık dışında hava yoluyla bulaşma veya kuduzlu hayvanın gözleri, burnu, ağzı veya hasarlı cildi yalama gibi nadir durumlar dışında, kuduz ısırık olmadan bulaşma riski oldukça düşüktür.

Kuduz bulaşma riski yüksek olan hayvanlar şunlardır:

  • Yarasalar

  • Rakunlar

  • Tilkiler

  • Kokarcalar

  • Dağ sıçanları

  • Evcil olmayan (vahşi) köpekler

Ayrıca, kedi, köpek ve sığır gibi evcil hayvanlar da kuduz virüsünü taşıyabilirler. Bu nedenle, evcil hayvanların kuduz aşısıyla korunması önemlidir. Son zamanlarda, bazı ülkelerde, vahşi yaşam popülasyonlarını aşılama amacıyla aşı içeren yemler kullanılarak önlemler alınmıştır. Bu, kuduzun evcil hayvan popülasyonları arasında yayılmasını önemli ölçüde azaltmaktadır.

KUDUZ TEDAVİSİ NEDİR?

Kuduz aşısı, kuduzun önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir aşıdır. Bu aşı, laboratuvarda etkisiz hale getirilmiş kuduz virüsünden üretilir. Kuduz aşısı, insanlarda kuduz hastalığına neden olmaz. Güncel aşılar genellikle ağrısızdır ve diğer yaygın aşılama yöntemlerine benzer şekilde kol bölgesine uygulanır.

İYİ BİR KUDUZ TEDAVİSİ İÇİN

Eğer bir hayvan tarafından ısırılırsanız veya kuduza maruz kalırsanız, derhal doktorunuzu arayın ve en yakın acil servise başvurun. Doktor, yaranın temizlenmesini sağlayacak ve tetanoz aşısı gerekiyorsa bunu yapacaktır. Kuduz tedavisine hemen başlama kararı, birkaç faktöre bağlı olarak verilir. Bu faktörler şunları içerir:

Isırığın koşulları (ısırığın kışkırtılmış veya kışkırtılmamış olması).

Hayvanın türü (vahşi veya evcil; hayvanın hangi türe ait olduğu).

Hayvanın aşı geçmişi (daha önce aşılanıp aşılanmadığı).

Yerel sağlık otoritelerinin önerileri ve duruma ilişkin rehberlik.

Kuduz tedavisi, kuduz aşısı ile bir dizi aşılama sürecini içerir. Bu süreç, ısırma olayının özelliklerine ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir. Kuduz tedavisi, mümkün olan en kısa sürede başlatılmalıdır, çünkü tedavi, virüsün sinir sistemine yayılmasını engellemek için etkilidir. Kuduz, ciddi bir hastalık olup tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu nedenle, ısırık veya kuduza maruz kalma durumunda derhal tıbbi yardım almak hayati önem taşır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Emekli memur____* 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazen YAŞAMAK İÇİN Öldürmek Gerekir bunu UNUTMAYALIM...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim anlamadığım, Hükümet bu konuyu neden bekletiyor, bir an önce kanun çıkartılıp, sokaktaki hayvanlara Avrupa ne uyguluyorsa o uygulanmalı, hayvan sevdiğini iddia edenlerde çenesini kapatmalı
    Cevapla
  • Zehni 1 yıl önce Şikayet Et
    Zinsanlardaki açgözlülük hastalığı sokak kopeklerine bulaşırsa bir tane sokak köpeği kalmaz işte çözüm
    Cevapla
  • Sağol Varol 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen süper bir zekaya sahipsin. Ortalıkta fazla görünmesen iyi olur. Çünkü bu toplumda zeki insanların adı "deli"dir. Sen zekana göre konuşursun, seni anlamayan kalın kafalılar sana "deli" der. Bu mücerrebdir. Diline sağlık, sağol, varol.
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Başıboş sokak hayvanı konusu mutlaka çözülmeli. Kuduzla mucadelenin en kısa ve etkili yolu budur. Hiçbir medeni ülkede bizdeki gibi başıboş sokak hayvanı göremezsiniz. Sorumsuz dernekleri de bu konuda kontrol altına almalıdır. Zira neye hizmet ettiklerini görmeli bilmeliler...
    Cevapla
  • İtigovan 1 yıl önce Şikayet Et
    İt sayısı hemen azaltılmalı. Hem de hemen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin Güran davasında gerekçeli karar açıklandı
Mart ayında faiz indiriminde sürpriz hamle bekleniyor!