Gece ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayakta anlık sıcaklık hissi...

Tüm günün ağırlığını taşıyan ayaklar, bizlere gün sonunda uyarı verip bir takım sağlık problemleri yaşatabiliyor. Bunlardan bir tanesi de ayakaltı yanması. Peki, ayak yanması neden olur, ayak altı yanması nasıl geçer?

Gece ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayakta anlık sıcaklık hissi...
Gece ayak yanmasına ne iyi gelir? Ayak altı yanması nasıl geçer? Ayakta anlık sıcaklık hissi...
GİRİŞ 01.04.2024 13:25 GÜNCELLEME 01.04.2024 13:26
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ayak sağlığınızı korumak adına ayaklarda oluşan yanma hissine ilişkin tüm detayları derledik. Sağlıklı yaşam üzerine olan bu haberimizde pek çok kişinin yaşadığı ayak tabanın yanması konusunda; ayak yanması neden olur, ayak yanması hangi hastalıkların habercisidir ve ayak altı yanması nasıl geçer gibi soruları cevaplandıracağız!

4-7-8 nefes tekniğinin faydaları: Anksiyete için doğru, sakinleştirici nefes egzersizi!4-7-8 nefes tekniğinin faydaları: Anksiyete için doğru, sakinleştirici nefes egzersizi!

AYAKALTI YANMASI NEDİR?

Ayak yanması olarak hissettiğimiz (plantar fasciitis), ayak tabanında bulunan fasya dokusunun ağrısıdır. Ayağın şeklini ve hareketlerini koruyan fasya, ayak tabanından ayak bileğine uzanan bir dokudur. Ayak yanmasının en sık nedeni ise, koşu, aşırı yürüyüş, ağır kaldırma veya ayak tabanındaki yapısal bozukluklar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Huzursuz bacak nasıl geçer?Huzursuz bacak sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Huzursuz bacak nasıl geçer?

AYAKALTI YANMASI NEDEN OLUR?

Ayak altı yanmasının başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığına bağlı sinir hasarı, ayaklarda yanma hissine yol açabilir.

  • B-12 Eksikliği: Ayakaltında karıncalanma ve yanma hissinin sebeplerinden biri B-12 eksikliği olabilir.

  • D Vitamini Eksikliği: Zaman zaman D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde ayak yanması görülebilir.

  • Travmalar: Ayak çevresinde yaşanan travmalar, örneğin kırık veya çatlaklar, yanma hissini tetikleyebilir.

  • Mantar Oluşumu: Ayak mantarı, ayak yanmasına yol açabilir ve mantarın temizlenmesi önemlidir.

  • Hassas Cilt ve Alerjiler: Ayaklar ve eller hassas ise, alerjiye yatkın bir yapınız varsa ayak yanması yaşanabilir. Uygun deterjan ve şampuan seçimi önemlidir.

  • Rahatsız Ayakkabı Kullanımı: Rahatsız ayakkabılar ayak yanmasına neden olabilir.

  • Ciddi Hastalıklar: Böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklar, ayak yanmasını tetikleyebilir.

AYAKALTI YANMASI HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİDİR?

Geceleri yanan ayaklar başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bu belirtileri de sizler için şöyle sıraladık;

  • Obezite: Ayak yanması bazen obezitenin bir belirtisi olabilir.

  • Diyabet: Ayak yanması, diyabetin bir belirtisi olabilir. Ayrıca, el çevresinde de yanma ve kaşıntı hissi diyabetle ilişkilendirilebilir.

  • Böbrek Yetmezliği: Ayak yanması, böbrek yetmezliği probleminin bir belirtisi olabilir. Böbreklerde biriken toksinlerden kaynaklanabilir.

  • Tiroit Sorunları: Tiroid hormonu bozukluğu yaşayan kişilerde ayak yanması görülebilir.

  • Uzun Süreli Yanma: Eğer uzun süreli ayak yanması şikayetiniz varsa, mutlaka bir doktora görünmeniz önerilir. Bu belirti altında yatan ciddi bir sağlık sorunu olabilir.

GECE AYAK YANMASINA NE İYİ GELİR?

Uzman hekime danışmayla beraber desteklenmesi gereken davranışlar:

  • Yeterli Su Tüketimi: Gün içinde yeterli miktarda su içmek, ayak yanmasına neden olan faktörlerin oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.

  • Ayağa Uygun Ayakkabı Seçimi: Ayak yapısına uygun ve kaliteli malzemeden üretilmiş, alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir.

  • Ayakkabı Değişimi: Aynı ayakkabıyı iki günden fazla üst üste giymemek faydalı olabilir.

  • Ayakların Havalandırılması: Evde veya işyerinde ayakların uzun süre havasız kalmaması önemlidir. Ayaklar sık sık havalandırılmalı, özellikle spor yapanlar çoraplarını sık sık değiştirmelidir.

  • Vitamin ve Kan Seviyeleri Kontrolü: Vücuttaki B vitamini ve kan seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. B12 değerleri düşükse, ayak yanmasına sebep olabilecek bir faktör olabilir.

  • Böbrek Sağlığı Kontrolü: Belirli aralıklarla böbrek sağlığı detaylı bir şekilde gözden geçirilmelidir.

  • Diyabet Kontrolü: Diyabet hastaları, şeker seviyelerini düzenli olarak ölçtürmeli ve kontrol altında tutmalıdır.

  • Düzenli Hekim Kontrolleri: Ayak yanması yaşayan kişiler düzenli olarak uzman bir hekime başvurmalıdır. 

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • McMami 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Tür Yazıları Okuyupta Kafanızı Yormayın Bir Hastalıkların Çoğunun Kesin Bir Teşhisi Yoktur…Sadece Yiyebildiğiniz Kadar Yiyin Gezin Tozun Hayatın Tadını Çıkarın Keyfinize Bakın…Sadece Sizler İnsan Değilsiniz Sokakta Yaşayan, Batakalarda Yaşayan Evsiz İnsanlar da var, Mülteci Kampında Yaşayan İnsanlar Var Hastaysanız Bile Onlardan Çok Şanslısınız Demektir Çünkü En Azından Eviniz Var
    Cevapla
  • ??? 1 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ederim gercek en dogrusunu yazmissin kardes bu dunyaya bir defa geliyor insan en iyi tedavi istedigini yemek istedigini icmek ve istedigin her yeri gezmektir evsiz insanlar yada farkli dogustan saglik sorunlariyla dogan insanlara gore yinede sansliyiz ne zaman olecegimizide bilmedigimiz icin her gunu doya doya yasamak gerekir vesselam
    Cevapla
  • Saygın 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim de ayaklarda uyuşma, yorgunluk, kabızlık vardı. Cabuk yoruluyordum.Kan testi yaptırdım. B12 vitamin eksikliği çıktı. İnsanın dengesi bozuluyor resmen. Şunu söyleyeyim Allah düşmanımın başına vermesin.
    Cevapla
  • Muro 1 yıl önce Şikayet Et
    Bendede oluyordu.Şöyle bir histi kan vücudumu dolaşiyor ayak tabanina gelince biber acisi gibi yaniyordu sonra nette araştirdim kan verin deniliyordu gerçektende kan verince kesildi yanma
    Cevapla
  • selim karakurt 1 yıl önce Şikayet Et
    bide şeker tüketmekten ..........................
    Cevapla
  • Ayşe Meryem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayak altı yanması, topuk dikeni ile karıştırılmasın. Topuk dikeni; fazla ayakta kalmaktan, ağır taşıma işlerinden ve yanlış ayakkabı kullanimindan oluşur ve kendini sabah ayağa ilk basarken taban agrisi şeklinde görülür. Sebebi vücuttaki oransal calsiyum yoğunluğunun topukta birikmesi/toplanması şeklindedir. Tedavisi benzerdir. Başıma geldi 6ayda geçti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!