Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?

Gıdaların belirli bir raf ömrü bulunur ve bu raf ömrü süreklilik arz etmez. İster dondurucuda olsun ister saklama kabında, zaman aşımına uğrayan her gıda eninde sonunda bozulacaktır. Peki, dondurulmuş gıdalar zararlı mı?

Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?
Dondurulmuş gıdalar tehlike saçıyor! Dondurulmuş gıdalar zararlı mı?
GİRİŞ 30.11.2023 11:13 GÜNCELLEME 30.11.2023 11:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mevsimsel değişiklikler, birçok kişinin sofralarında çeşitlilik sağlamak adına önceki sezonun ürünlerini derin dondurucularda saklamasına neden oluyor. Ancak uzmanlar, dondurulmuş gıdaların bile belirli bir son tüketim süresine sahip olduğunu ve yanlış saklama yöntemlerinin besin değerini düşürebileceğini vurguluyor.

Kanser, virüs ve bakterilerin düşmanı: Aronya meyvesinin faydaları!Kanser, virüs ve bakterilerin düşmanı: Aronya meyvesinin faydaları!

DONDURULMUŞ GIDALARIN ZARARLARI

Günlük beslenme alışkanlıklarını belirleyen önemli faktörlerden biri, gıdaların hasat öncesi koşullardan sofraya gelene kadar olan saklama sürecidir. Bu sürecin doğru yönetilmesi, hem sağlık hem de besin değerleri açısından kritik bir rol oynar. Türkiye'de birçok kişi, taze aldıkları sebze ve etleri ilerleyen dönemlerde tüketmek üzere dondurarak saklıyor. Bazıları ise gıdanın türüne göre kurutma, sirkeleme veya çeşitli özel solüsyonlar içinde muhafaza etmeyi tercih ediyor.

5 saniye kuralı gerçek mi? Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?5 saniye kuralı gerçek mi? Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?

Uzmanlar, gıdaların saklanması konusunda yapılan hatalara dikkat çekiyor. Soğuk saklamanın genel bir çözüm olduğunu belirtirken, her gıdanın bu yönteme uygun olmadığını vurguluyorlar. Buzdolabını tıka basa doldurmanın doğru olmadığını, hava dolaşımının sağlanması için boşluk bırakılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Apandisit nedir, neden olur? Apandisit patlaması belirtileri...Apandisit nedir, neden olur? Apandisit patlaması belirtileri...

HER GIDANIN BİR RAF ÖMRÜ VAR!

Dondurularak saklanan gıdaların raf ömrünün sürekli devam ediyormuş gibi algılanmasının hatalı olduğuna dikkat çekiliyor. Her gıdanın dondurma ve kullanma süresinin kendine özgü olduğu ve dondurulan gıdanın bozulma sürecinin yavaşladığı ancak sonsuza kadar taze kalmadığı vurgulanıyor. Etiketleme ve tarih belirtme konusundaki önem de vurgulanarak, dondurulan gıdaların uygun şekilde çözülmeleri gerektiği, tekrar dondurulmamalarının önemine değiniliyor.

Boyun fıtığı nasıl geçer, ne iyi gelir? İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı nasıl geçer, ne iyi gelir? İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Gıdaların çözülmeleri sırasında uygun önlemlerin alınması gerektiği, buzdolabının tercih edilmesi, uygun porsiyonlara ayrılması ve sızdırmaz kaplarda saklanması gerektiği üzerinde duruluyor. Çözdürülen gıdaların tazeliğini korumak adına dikkat edilmesi gereken noktalar ve bu süreçte ortaya çıkabilecek sağlık riskleri de vurgulanarak, bu konuda bilinçli davranmanın önemi vurgulanıyor.

DONDURULMUŞ GIDA TÜKETMEYE DEVAM EDERSENİZ…

Kalp Hastalığı Riski: Dondurulmuş besinler, içerdikleri trans yağlar nedeniyle kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Trans yağ tüketimi, tıkalı arterlere katkıda bulunarak kalp hastalığı riskini artırabilir.

Yüksek Tansiyon Tehlikesi: Dondurulmuş besinlerde sıklıkla bulunan tuz ve şeker ilaveleri, kan basıncını artırarak hipertansiyon riskini tetikleyebilir.

Diyabet Gelişimi: Dondurulmuş besinlerin tazeliğini korumak amacıyla kullanılan nişasta, diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir.

Kanser Riski: Özellikle donmuş etlerin pankreas kanserine yol açabileceği belirtilmektedir. Uzmanlar, etin dondurulmasıyla bazı değerlerinin kaybolduğunu ve bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerektiğini savunmaktadır. Mümkünse, donmuş etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Besin Değerlerindeki Azalma: Dondurulma süreci, birçok besinin değerlerinde azalmaya neden olabilir. Özellikle dayanıksız vitaminlerden folat ve C vitamini, dondurma işlemi sonrasında azalma gösterebilir.

Bu nedenlerle, dondurulmuş besinleri tüketirken dikkatli olunması ve mümkünse dengeli bir beslenme programı içinde yer vermeye özen gösterilmesi önemlidir. Besin etiketlerinin dikkatlice incelenmesi ve sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi, bu potansiyel riskleri azaltabilir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Ayşe Meryem 1 yıl önce Şikayet Et
    Dondurulmuş gıdada 2 can alıcı konu: 1. Saklanacak ürünün maddi değeri(Yani her mevsim bulunan bir ürünü şoklamak yersizdir) 2. Çözülüp tüketilmesi konusu; Bazen evden çıkarken şoktan dışarı alınan ürün çözülüp bekliyor ve uzun süre kalırsa pişmeyle dahi ölmeyen bakteri oluşabiliyor. Yani ürünün çözüldüğü anda işlenmesi ve hızlıca pişirilmesi şarttır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çin'e karşı tarihi hamle, 'Voltran' için imzalar atıldı! Dünyanın üçüncü büyüğü olacak
Rusya'ya kaçan Esed herkesi kandırmış! Haber salıp kameraları kurdurdu ama...