Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?

Diz ekleminde yer alan kıkırdağımsı yapının ismi olan menisküs oldukça önemli görevlere ev sahipliği yapar. Genellikle dizin aniden dönmesi veya düşme sonrası yırtılabilen menisküs tedavi edilmediğinde risk oluşturabilir. Peki menisküs yırtığı tedavisi nedir, menisküs nasıl geçer?

Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?
Menisküs nedir, nasıl geçer? Menisküs yırtığı belirtisi ve tedavisi nedir?
GİRİŞ 02.04.2024 09:04 GÜNCELLEME 02.04.2024 09:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dizdeki yük aktarımı, şok emiciliği, eklem sıvısının dağılımı ve derin duyu aktarımı gibi çok önemli görevlere ev sahipliği yapan menisküsün yırtılması oldukça sık görülen bir vakadır.

ALS hastalığı neden olur, iyileşir mi? ALS hastalığı belirtileri nelerdir, ölümcül müdür?ALS hastalığı neden olur, iyileşir mi? ALS hastalığı belirtileri nelerdir, ölümcül müdür?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Cansabuncu, menisküsün diz eklemi için değerli vazifeler üstlendiği belirtti.  Üstelik menisküs tedavisinde uygulanan artroskopik cerrahi sonrası genellikle hastalar bir sonraki gün taburcu edilebiliyor.

Dişlerinizi sıkıyorsanız aman dikkat! Diş gıcırdatmak tam 20 yaş daha erken yaşlandırabilir…Dişlerinizi sıkıyorsanız aman dikkat! Diş gıcırdatmak tam 20 yaş daha erken yaşlandırabilir…

Karpal tünel sendromu nedir, neden olur? Karpal tünel sendromuna ne iyi gelir, tedavisi nedir?Karpal tünel sendromu nedir, neden olur? Karpal tünel sendromuna ne iyi gelir, tedavisi nedir?

MENİSKÜS NEDİR?

Her iki dizde, iç tarafta biri ve dış tarafta biri olmak üzere toplam dört adet menisküs bulunur. Menisküs, diz eklemi içinde uyluk ve kaval kemikleri arasında yer alan dairesel kama şeklindeki yapıdır. Başlıca görevleri, diz eklemine gelen yüklenmelere karşı direnç sağlamak, eklem kıkırdağının kayganlığını ve beslenmesini korumak, ayrıca diz eklemi bütünlüğüne katkıda bulunmaktır. Menisküs yırtıkları, özellikle spor aktiviteleri ve çeşitli travmalar sonucunda her yaş grubunda sıkça görülen diz yaralanmaları arasındadır.

Göğüs ağrısına dikkat! Uzmanlar uyardı: Reflü kalp krizi ile karıştırılıyor!Göğüs ağrısına dikkat! Uzmanlar uyardı: Reflü kalp krizi ile karıştırılıyor!

MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİSİ

Bu rahatsızlık, genellikle diz ağrısı, takılma, kilitlenme ve boşalma gibi mekanik şikayetlere neden olur. Ayrıca, dizin iç ve dış tarafında eklem hizasında hassasiyet, dizde şişlik ve eklem hareketlerinde kısıtlılık da sıkça görülen belirtiler arasındadır. Hastalığın teşhisi, uzman bir doktor tarafından hastanın şikayetlerine dayanarak yapılan fiziksel muayene ile başlar. Özel testler, menisküs yırtığının tanısını koymak için önemli bir rol oynar.

MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİSİ

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Cansabuncu’nun verdiği bilgilere göre menisküs yırtıklarının teşhisi için sıkça başvurulan yöntemlerden biri manyetik rezonans görüntülemedir (MR). MR, menisküs yırtıklarını yüksek hassasiyetle tespit etmede etkili bir yöntemdir.

Menisküs yırtıklarının tedavi yaklaşımı, yırtığın konumuna, büyüklüğüne, tipine, hastanın yaşı, fiziksel aktivite seviyesi ve şikayetlerine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında konservatif (ameliyatsız) veya cerrahi (ameliyatla) yöntemler bulunur. Tedavi planı, hastanın hikayesi, fizik muayene bulguları ve MR incelemeleri sonucunda belirlenir.

Konservatif tedavi, evde fizik tedavi, istirahat, kilo kaybı, aktivite modifikasyonları, buz uygulama ve ağrı kesici ilaç kullanımını içerir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise artroskopik cerrahi, kamera yardımıyla kapalı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu cerrahi prosedür sırasında, yırtığın şekline, yerine, boyutuna ve yaşına bağlı olarak menisektomi veya menisküs tamiri uygulanabilir. Artroskopik cerrahi sonrasında hastalar genellikle birkaç gün içinde taburcu edilir.

KAYNAK: HABER7
Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • melih b 1 yıl önce Şikayet Et
    dizde sıvı artışı eksilmesi yada menisküs.. önce kolajen için. eğer geçmezse ameliyat edin. çevremde 2 ay kolajen hapı kullanan herkesin eklem sorunları ortadan kalkıyor. benim 1 haftada geçmeye başladı. bazılarının 2 ayı buluyor.. ameliyatdan uzak durun. bu haplar böbreklere zarar vermez çünkü hepsi gıda takviyesi..
    Cevapla
  • melih b 1 yıl önce Şikayet Et
    dizde sıvı artışı eksilmesi yada menisküs.. önce kolajen için. eğer geçmezse ameliyat edin. çevremde 2 ay kolajen hapı kullanan herkesin eklem sorunları ortadan kalkıyor. benim 1 haftada geçmeye başladı. bazılarının 2 ayı buluyor.. ameliyatdan uzak durun. bu haplar böbreklere zarar vermez çünkü hepsi gıda takviyesi..
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Tıpta her şey ameliyat olmuş ameliyat olup protez takanların bazıları memnun olmuyorlar onun için ameliyat son çare olana kadar yapılacakları ülkemiz doktorları bu konuda dahada çaba sarfetmeleri gerekir. Hidrojen Jel - PRP -OZON - VUCUT YAĞI ENJEKTE gibi .
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ağır olmayan vakalarda ameliyat yerine kişinin kendinden alınan kanla karıştırılan PRP iğnesi tedavisi daha uygun olabilir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bolu'daki yangın faciasında can kaybı yükseldi!
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında