Çok nadir görülüyor! Milyon nüfusta 2 veya 4 kişide rastlanıyor…

Hastalarda kendini sonradan belli eden Aplastik anemi hastalığının kesin tedavisi ilik nakli veya immünsupresif olarak biliniyor. Çok nadir rastlanan bir hastalık olmasının yanı sıra ismini ilk defa duyanlar Aplastik anemi nedir, ölümcül müdür diye araştırıyor…

Çok nadir görülüyor! Milyon nüfusta 2 veya 4 kişide rastlanıyor…
Çok nadir görülüyor! Milyon nüfusta 2 veya 4 kişide rastlanıyor…
GİRİŞ 25.12.2023 13:16 GÜNCELLEME 25.12.2023 13:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Orhan Kemal Yücel, sonradan kazanılan Aplastik anemi hastalığının milyonda 2 veya 4 kişide görülen nadir bir hastalık türü olduğunu belirtti. Doktor Yücel, Aplastik anemi hastalığına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. "Hastalığın tek kesin tedavisi kemik ili transplantasyonudur" dedi.

Prebiyotikler, probiyotikler ve simbiyotikler deposu: Bağırsakların sağlığı için mühim!Prebiyotikler, probiyotikler ve simbiyotikler deposu: Bağırsakların sağlığı için mühim!

APLASTİK ANEMİ HASTALIĞI NEDİR?

Aplastik anemi, kemik iliğindeki hücrelerin azlığına bağlı olarak ortaya çıkan bir hematolojik hastalıktır ve tıbbi literatürde "Pansitopeni tablosu" olarak adlandırılmaktadır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Orhan Kemal Yücel'e göre, bu nadir hastalık, kemik iliğindeki hücrelerin yer dokusunu almasıyla ilişkilendiriliyor.

Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı neden olur, tedavisi nedir?Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı neden olur, tedavisi nedir?

Demir hapı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler: Demir ilacı kullanırken yenmemesi gerekenlerDemir hapı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler: Demir ilacı kullanırken yenmemesi gerekenler

MİLYONDA 2 YA DA 4 KİŞİDE VAR!

Dr. Yücel'e göre, aplastik anemi genellikle sebebi tam olarak anlaşılamayan nedenlerle sonradan kazanılan bir hastalıktır. Zaman zaman kalıtsal faktörlerle birlikte ortaya çıkabilir, ancak genellikle milyon kişinin 2 ila 4'ünde görülür.

APLASTİK ANEMİ BELİRTİLERİ

Hastalar genellikle kansızlık anemi semptomlarına bağlı olan düşük kan değerleri gibi semptomları (halsizlik, yorgunluk, çarpıntı) veya beyaz küre düşüklüğüne bağlı enfeksiyon belirtileri (diş eti kanamaları, ciltte morluk) gibi şikayetlerle doktora başvururlar.

APLASTİK ANEMİ TEDAVİSİ NEDİR, ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Aplastik anemi, gençlik döneminde, 15 ila 25 yaş arasında sıklıkla ortaya çıkar; ancak 60 yaşından sonra da görülme sıklığı artabilir. Tedavide genellikle ilaçlar kullanılır, ancak kemik iliği veya kök hücre nakli de bir tedavi seçeneğidir. Dr. Yücel, genç hastalarda kardeş vericisi varsa öncelikle kemik iliği naklinin düşünüldüğünü belirtirken, kardeş vericisi olmadığında veya uyumlu bir verici bulunamadığında immünsupresif tedavilerin bir alternatif olabileceğini vurgulamaktadır. Kemik iliği nakli, donör bulunamayan hastalarda da bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Dr. Yücel, nakil sonrasında tedavinin genellikle başarılı olduğunu ve aplastik aneminin nispeten tedaviye yanıt alabilen bir hastalık olduğunu belirtir. Hastaların yaşları, genel performans durumları, verici durumu gibi faktörler tedavi stratejilerini etkileyebilir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    turkiyedeki amerikn yahudi yiyecek sirketelri turkiyede buyuk hastalik yayamak icin kollari 2014 yilinda sivardi once yiyecek sirketelrini satin aldilar sonra hastalik yapan maddeleri yiyeceklere koymaya basladilar acilen tespit edilsin yok edilsin yiyecek sirketelrin shipleri
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!