En çok kış aylarında görülüyor! Kardiyoloji uzmanı kalp krizi için uyardı!
Soğuk havaların bastırmasıyla beraber enfeksiyon hastalıklarında da artışlar görülüyor. Kış aylarında artan hava kirliliği hastalıkların bulaşıcılığını da etkiliyor. Kardiyoloji uzmanı, kalp krizi riskine karşı uyarılarda bulundu.
Yapılan araştırmaların resmi istatistik sonuçlarına göre ölümcül kalp krizi risklerine kış mevsiminde daha sık rastlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “Kışın sıcaklığın 12 derecenin altına düşmesi ile birlikte kalp krizi riskinde artış görülmektedir.
Ancak kış mevsiminde daha fazla kalp krizine bağlı ölüm izlenmesinin tek nedeni soğuklar değildir. Kış aylarında artan hava kirliliği, trafik yoğunluğu, iş stresi ve enfeksiyon hastalıkları da kalp krizini artırmıştır” dedi. İşte, kalp krizi nedenleri ve belirtileri!
SOĞUK HAVA KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR!
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, soğuk hava koşullarının kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekerek, kalp krizi belirtileri ve risk faktörleri hakkında önemli bilgiler verdi.
KALP KRİZİ NEDİR?
Dr. Doğaç Okşen, kalp krizini, kalbi besleyen koroner arterlerin spazm veya pıhtı ile tıkanması sonucu, kalp kaslarına yeterli oksijenin gitmemesi ve hasar oluşması olarak tanımladı. Bu durumun hızlı müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Belirtilerin kişiden kişiye değişebileceğini ifade eden Dr. Okşen, en sık görülen belirtilerin başında göğüs ağrısı geldiğini belirtti. Ağrının genellikle erkeklerde tipik olduğunu, kadınlarda ise mide bulantısı, kusma veya karın ağrısı gibi farklı semptomlarla ortaya çıkabileceğini açıkladı.
CİLT SOLUKLUĞU VE SOĞUK TERLEME
Kalp krizi geçirenlerde cildin soğuk, soluk ve nemli olabileceğine dikkat çeken uzman, bu durumun kalbin yeterince kanı pompalayamamasından kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, sinirlilik, huzursuzluk, anksiyete gibi duygusal belirtilere de değindi.
50 YAŞ SONRASI DİKKAT!
Dr. Okşen, kalp krizi riskinin yaşla birlikte arttığını belirterek, özellikle erkeklerde 45 yaş üzeri, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında riskin arttığını ifade etti. İlk kalp krizi için genelde erkeklerde ortalama yaşın 65.5, kadınlarda ise 72 olduğuna dikkat çekti.
KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTMAK MÜMKÜN!
Son olarak, kalp krizi riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Doğaç Okşen, yaşam tarzı değişikliklerinin ve uygun tedavilerin bu konuda etkili olduğunu vurgulayarak, yaşam tarzı değişikliklerinin kalp krizini önlemenin en etkili yol olduğunu sözlerine ekledi. Sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirerek, uyku düzenini oturtmak kişinin kendisine vereceği en temel önceliktir.
-
Doktor Kemal 10 ay önce Şikayet EtBastılar millete şırıngayla kovit aşısını yan etkileri Gözüküyor bak kan nasıl pıhtılaşıyor vücuttaBeğen Toplam 18 beğeni
-
Eylül Soydemir 11 ay önce Şikayet EtKış aylarının gelmesiyle değil covid aşılarının yan etkisi olan kalp sorunlarıyla alakalı. Sanki ilk defa havalar soğuyor....Beğen Toplam 16 beğeni