Duruş bozukluğu düzelir mi? Duruş bozukluğu belirtileri ve tedavisi…
Sırtınızda, belinizde ve hatta boynunuzda anlamlandıramadığınız düzenli bir ağrı hissediyorsanız bu duruş bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Çocukken anne ve babamızdan devamlı işittiğimiz “dik dur, kambur olacaksın!” uyarılarını belki de dikkate almamız gerekiyordu.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, duruş bozukluğu ve kamburluk hakkında bilgi verdi. Dik duruş için doğru bildiğimiz yanlışları ve beraberinde getirdiği riskler konusunda uyarılarda bulundu. Duruş bozukluğu sadece sizi kamburlaşmış, omuzlarınızı öne gelmiş ve boynunuz düzleşmiş göstermiyor. Beden sağlığını olumsuz etkileyen duruş bozukluğu önüne geçilmediğinde tehdit oluşturabiliyor.
Göze geldik demeyin dikkat edin! Göz hastalıkları uzmanı uyarıda bulundu!
GÖRÜNMEYEN TEHLİKE: DURUŞ BOZUKLUĞUNA BAĞLI KAMBURLUK
Gün boyu oturur pozisyonda çalışan ve bilgisayar, telefon gibi cihazları uzun süreli kullanan kişilerde, öne eğilmeye bağlı olarak postural kifoz denilen duruşsal kamburluk ortaya çıkabiliyor. Medicana Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, “Duruş bozukluğuna bağlı kamburluk sık görülen bir rahatsızlık. Yarım saatten fazla oturur pozisyonda kalmak, omurga sistemine 30 kat fazla yük bindirir ve boyun düzleşmesi, sırtta duruşsal kamburluk, bel fıtığı ve süreğen ağrı gibi şikayetlere yol açabilir” dedi.
Her yıl 300 bin kişi ölüyor! KOAH hastalığı belirtileri nedir, nasıl geçer?
Eris virüsü nedir, öldürür mü? Covid-19’un yeni varyantı: Türkiye'de eris virüsü var mı?
Uzun saatler bilgisayar başında oturarak çalışmak, ağır yükler taşımak ve düzensiz uyku gibi birçok faktör omurga sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Ortopedi bölümüne başvuran kişilerin sıklıkla sırtlarında kambur olup olmadığını sorduklarını söyleyen Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, omurga sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kifoz yani gerçek kamburluğun nadir görülen bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Okan Özkunt, duruş bozukluğuna bağlı oluşan kamburluğun ise çok sık görüldüğüne dikkat çekti: “Özellikle oturur pozisyonda çalışan ve bilgisayar, telefon gibi cihazları uzun süreli kullanan kişilerde öne eğilme pozisyonuna bağlı olarak postural kifoz denilen duruşsal kamburluk görülebilir. Yarım saatten fazla oturur pozisyonda kalmak, omurga sistemine 30 kat fazla yük bindirir. Bu kişilerde boyun düzleşmesi, sırtta duruşsal kamburluk, bel fıtığı ve süreğen ağrı gibi şikayetler sıkça görülür.”
KORSELER SIRT KASLARINI TEMBELLEŞTİRİYOR!
Daha dik durmak için kullanılan korseler ve dik tutma aparatlarının önerilmediğini ifade eden Doç. Dr. Okan Özkunt, “Bu aparatları kullanmak yerine, omurganın sağlıklı pozisyonunu sağlamak ve idame ettirmek için gün içindeki duruşu modifiye etmek ve en önemlisi de bazı düzenli egzersizlerle sırt kuşağı kaslarını güçlü tutmak gerekir. Korse gibi aparatlar, sırt kaslarını tembelliğe alıştıracağı için tavsiye edilmez” diye konuştu.
Herkesin kendini rahat hissettiği bir yatma pozisyonu olduğunu belirten Doç. Dr. Özkunt, “Yatarken boynun aşırı eğilmesini engelleyen ve başın ağırlığını taşımaya yardım eden bir yastık yeterli olacaktır. Bu kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için herkese standart bir yastık formu önerilmemektedir. Yatak seçiminde ise ideal olan; orta sertlikte bir yatak kullanmaktır. Tümüyle vücudun formunu alan yumuşaklıkta veya aşırı sert yataklar, omurga sağlığı için önerilmez” ifadelerini kullandı.
OKUL ÇANTALARI TEK OMUZDA TAŞINMAMALI!
Çocuklarda ise tek taraflı ağır çanta taşımanın, sırt ve bel kaslarında aşırı zorlama ve kasılmaya yol açarak ağrıya sebep olabildiğinin ancak skolyoz gibi gerçek omurga eğriliğine yol açmadığının altını çizen Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, şöyle devam etti: “Özellikle okul çağındaki çocuklarda duruşsal bozukluklara neden olmamak için çantaların çok ağır olmaması ve her iki omuza aynı anda takılacak şekilde taşınması önerilir.”
Kişileri bel fıtığı, omurga kireçlenmesi ya da skolyoz gibi durumlardan uzak tutmak için herhangi bir ilaç veya gıda takviyesi bulunmadığını ifade eden Doç. Dr. Özkunt, “Omurga sağlığını korumak için; düzenli egzersiz yapmak, aşırı yük binmesinden ve aynı pozisyonda kalmaktan korunmak, soğuk ve aşırı stres gibi ağrıyı tetikleyici etkenlerden uzak durmak gerekir” diye konuştu.
-
Kadriye 1 yıl önce Şikayet EtOmurgamızdaki standart denge bozulduğu zaman mutlaka uzman tarafından tedavi edilmelidir. Zira eğrilik sürekli artar ve operasyona kadar ilerleyebilir. Üstelik şekil bozukluğu yanında, batın bölgesinde de sıkışıklık ve ayrışma gibi ciddi sorunlara sebep olur. Kısaca anatomik yapımızın doğal durumuna baskı olacak her şeyden kaçınmak gerekir.Beğen Toplam 2 beğeni