Kızılcık suyunun faydaları nelerdir, kızılcık suyu nasıl yapılır? Yabani ve kurutulmuş kızılcık faydaları!

Eylül, sonbaharın renk paletine kırmızı bir dokunuş getiren kızılcık meyvesi, farklı bölgelerde eğren, ergen, kiran, kızılcık kirazı ve kiren gibi çeşitli isimlerle anılıyor. Peki, kızılcık neden bu kadar özel, kızılcık ve kızılcık suyunun faydaları nelerdir?

Kızılcık suyunun faydaları nelerdir, kızılcık suyu nasıl yapılır? Yabani ve kurutulmuş kızılcık faydaları!
Kızılcık suyunun faydaları nelerdir, kızılcık suyu nasıl yapılır? Yabani ve kurutulmuş kızılcık faydaları!
GİRİŞ 24.08.2024 15:54 GÜNCELLEME 24.08.2024 15:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Zeytin büyüklüğündeki kızılcık, kendine özgü lezzeti ve hafif mayhoş tadıyla dikkat çeker. Bu meyve sadece eylül ve ekim aylarında taze olarak bulunabilirken tüm yıl boyu tüketilebilmesi için reçel, marmelat ve tarhana gibi çeşitli lezzetli ürünlere dönüştürülür.

İşte, vitamin açısından oldukça zengin olan kızılcık meyvesinin ve kızılcık suyunun faydalarını sizler için derledik! Kızılcık hangi hastalıklara iyi gelir, en sağlıklı nasıl tüketilir? Kurutulmuş kızılcık ve yabani kızılcık!

Aspir çiçeği faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? Aspir Türkiye'de nerede yetişir?Aspir çiçeği faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? Aspir Türkiye'de nerede yetişir?

Sağlık Dolu İçeriğiyle Kızılcık

Kızılcık, yüksek lif içeriği, etli ve sulu yapısıyla dikkat çeker. A, C, E, K vitaminleri ile B grubu vitaminleri bakımından zengindir. Sodyum ve potasyum kaynağı olan kızılcık, aynı zamanda melatonin hormonu içerir. Bu nadir meyve, içeriğindeki fruktoz, glikoz, müsilajlı maddeler, flavonoidler, sitrik ve malik asitlerle sağlık için birçok fayda sunar.

Çuha çiçeği faydaları nelerdir, ne işe yarar? Gece çuha çiçeği yağı nasıl kullanılır?Çuha çiçeği faydaları nelerdir, ne işe yarar? Gece çuha çiçeği yağı nasıl kullanılır?

Hünnap meyvesinin faydaları ve zararları: Hünnap meyvesi nerede yetişir?Hünnap meyvesinin faydaları ve zararları: Hünnap meyvesi nerede yetişir?

Yeryüzünde Türü 50'den Fazla Kızılcık

Dünya genelinde 50'den fazla kızılcık türü bulunurken, Türkiye'ye özgü yabani kızılcık otu olan C. Sanguinea L. türü, özellikle Anadolu'nun farklı bölgelerinde yetişir.

Kızılcığın Sağlığa Faydaları Neler?

  • Kızılcık, sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sunduğu sağlık faydalarıyla da ön plana çıkar. İşte kızılcığın sağlığa olan olumlu etkileri:

  • Kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu önler.

  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.

  • Şeker hastalığı ile olumlu bir ilişkisi vardır ve diyabeti önleyebilir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.

  • Antioksidan içeriği, zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.

  • Melatonin hormonu içeriği, uykusuzluk problemlerini önler ve uyku düzenini düzenler.

  • Diş sağlığını iyileştirir ve diş etlerini koruyucu bir tabaka oluşturur.

  • İltihapları azaltır, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.

  • Sindirim problemlerini hafifletir ve mide rahatsızlıklarına karşı yardımcı olur.

  • Cilde faydalıdır, antioksidan içeriği cildin yaşlanma etkilerini azaltır.

  • Böbrek taşı oluşumunu engeller.

  • Zayıflamaya yardımcı olabilir, yüksek lif içeriği tokluk hissi yaratır ve metabolizmayı hızlandırır.

Kızılcık: Doğada Nerede Yetişir? Ne Zaman Olur?

Kızılcık ağacı 4-8 metre uzunluğunda, pembemsi gri küçük pullarla kaplıdır. Mart-mayıs aylarında çiçek verir ve ağustos-eylül aylarında meyve olgunlaşır. Dayanıklı yapısıyla -25 derece soğuğa karşı direnç gösteren kızılcık ağacı, nemli, güneşli ve kireçli toprakları tercih eder. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilen kızılcık, Trabzon, Tekirdağ, Kütahya, Kahramanmaraş, İstanbul, İçel, Isparta, Erzurum, Çorum, Bursa, Bolu, Artvin, Antalya ve Ankara gibi şehirlerde yetiştiriciliği yapılır.

Kızılcık Kurutmak: Güneşte veya Fırında

Kızılcıkları kurutmanın iki yaygın yöntemi vardır:

Güneş Işığında Kurutma:

Kızılcıklar toplanır ve yıkanır.

Kuru bir bez branda üzerine serilerek güneşe bırakılır.

Sabah, öğle ve akşam karıştırılarak bir hafta boyunca kurumaya bırakılır.

Kuruyan kızılcıklar saklama kaplarına alınarak muhafaza edilir.

Fırında Kurutma:

Kızılcıklar yıkanır ve kaynar suya batırılır.

Kabukları çıktıktan sonra fırın tepsisine dizilir.

175 derece sıcaklıktaki fırında kısa bir süre kurutulur.

Kızılcık Suyu Yapımı:

Taze kızılcıkları iyice yıkayıp ayıklayın. Daha sonra yıkanan kızılcıkları bir tencereye alıp haşlamaya başlayın. Kızılcıklar iyice yumuşadıklarında ocaktan alın ve süzgeçten geçirin. Süzgecin üzerinde kalan taneleri bir çatal yardımıyla ezin ve çekirdeklerini ayıklayın. Kalan meyveleri bir tahta kaşıkla bastırarak püresinin de suya geçmesini sağlayın. Ayrıca:

Kaynatırken suyunun içine çubuk tarçın atabilir, mayhoşluğunu kırmak için az miktarda şeker veya toz stevia ekleyebilirsiniz.

Kızılcık suyu yapımı sırasında kaynatmayı pekmez kıvamı alana kadar sürdürüp kızılcık ekşisi yapabilirsiniz.

Hazırladığınız kızılcık suyunu soğuması için bir müddet beklettikten sonra buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

Kızılcık Zayıflamaya Yardımcı Mı?

Kızılcık, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde zayıflamaya katkı sağlar. Tokluk hissi yaratır, metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle yağ yakımını destekler ve vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırabilir. Kızılcık suyu, zayıflama diyetlerinde etkili bir yardımcı olabilir.

Kızılcık Nereden Satın Alınır?

Eylül ve ekim aylarında genellikle yerel pazarlarda taze kızılcık bulunabilir. Organik ürün mağazaları, aktarlar, büyük marketler ve internet üzerinden kızılcık reçeli, marmelatı, kuru kızılcık gibi ürünleri temin edebilirsiniz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Alim 9 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • ALLAH dostu 9 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM HAMD ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA MASSUSTUR. ALLAH RAHMANDIR. RAHİMDİR. DİN GÜNÜNÜN SAHİBİDİR. ALLAHIM ANCAK SANA KULLUK EDER VE YALNIZ SENDEN MEDET UMARIZ. ALLAHIM BİZLERE KENDİ DOĞRU YOLUNU GÖSTER. KENDİLERİNE LUTUF ve İKRAMDA BULUNDUKLARININ YOLUNU GÖSTER... ŞAŞIRMIŞLARIN ve SAPITMIŞLARIN YOLUNU DEĞİL. AMİN.
    Cevapla
  • Muhsin 10 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM çok korkuyorum, cehennemde yakma bizi. ALLAHIM YALVARIYORUM çok korkuyorum cehennemde yakma bizi. ALLAHIM YALVARIYORUM MERHAMET ET bize, ALLAHIM YALVARIYORUM CENNETLERİNİN VARİSLERİNDEN YAP bizi. ALLAHIM YALVARIYORUM KURTAR bizi. ALLAHIM YALVARIYORUM ..
    Cevapla
  • Adil 10 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Şeriat isteriz. ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALLAHIN RIZASINI, HOŞNUTLUĞUNU, SEVGİSİNİ VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ.
    Cevapla
  • Tunay 11 ay önce Şikayet Et
    Tokat bölgesinde kirendir adı iki ceşiti vardır çok sağlıklı bir meyvedir tansiyon hastaları şeker hastaları için
    Cevapla
  • Behlül 5 ay önce Şikayet Et
    Tokat da zogal diye de ismi adlandırılır Peygamberimiz kızılcık demistir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ferdi Tayfur'un vefatı sonrası açıklamalar peş peşe geldi! Sanat dünyası yasta
Son Dakika: TBMM'de İmralı ziyaretleri: DEM Parti heyeti ile Bahçeli görüştü!