Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Sahursuz oruç sağlıklı mı?
Uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verirken tansiyon ve şekeri de olumsuz etkiliyor. Gün içinde tek öğünle beslenildiği için tek öğün olan iftarda yenen yemeğin miktarı artıyor ve kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda alıyor. İşte, sahursuz oruç tutulur mu sorusunun cevabı!
Ramazan ayında Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, vatandaşları dengeli beslenme konusunda uyararak sahurun sağlığın korunması için önemli bir unsur olduğunu belirtti. Sahur yapmadan tutulan orucun bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Ciğerli, normal günlerde eksik alınan besin öğelerini Ramazan ayında öğün sayısının sınırlı olması nedeniyle tamamlamanın daha zor olduğuna dikkat çekti.
Oruç niyeti nasıl yapılır, ne zaman edilir? Oruca niyet vakti ne zaman biter?
Sahurda ne yenmez, tok tutan yiyecekler nelerdir? Uzun süreli tok tutan yiyecekler!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, özellikle Ramazan ayında düzenli ve dengeli beslenmenin enerji ve sağlık açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ciğerli, yaş, cinsiyet ve günlük fiziksel aktivite oranına göre kişilerin günlük enerji, karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyaçlarının Ramazan ayında da değişmediğini belirtti.
Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!
METABOLİZMANIZ YAVAŞLIYOR!
Uzman Dyt. Veysel Ciğerli, Ramazan ayında et, yumurta, kurubaklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaklaşık 17 saatlik açlık ve susuzluğun unutulmaması gerektiğini söyledi. Oruç tutma süresinin metabolizmanın yavaşlamasına sebep olduğunu belirten Ciğerli, iftarda fazla yemek yenmesinin ve aşırı kalori almanın vücutta yağ depolanmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
YETERLİ MİKTARDA VİTAMİN VE MİNERAL ALINMALI!
Sahurda protein ağırlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, protein içeriği yüksek besinlerin tok tutucu özelliğe sahip olduğunu belirterek, yumurta, süt, peynir, ceviz, az tuzlu zeytin gibi besinlerle hafif bir sahurun tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, vücut direncini arttırmak ve yeterli vitamin ve mineral alımını sağlamak için sebze ve meyvelerin sık tüketilmesi gerektiğini belirtti.
AŞIRI VE HIZLI YEMEKTEN KAÇININ!
Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, iftarda hızlı ve aşırı yemek tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini söyleyerek, iftara hafif kahvaltılıklar veya çorba ile başlanması, 15 dakika sonra az yağlı et veya sebze yemeği ile devam edilmesini önerdi. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi yüksek glisemik indeksli besinlerden uzak durulması ve posa açısından zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Ciğerli, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
-
Osman 9 ay önce Şikayet Etİftar açılıp çorba içince 10 dakika mola vermek (kılanlar için namaz arası gibi) çok faydalıdır. Mide kendine gelir. Orucun başında suyu mutlaka için. Su kontrolü orucun en önemli kısmı. Bir anda çok su içmek hiç faydalı değildir. İftardan sahura kadar sık sık su için ki vücut damlama gibi sulansın. Hatta gece ihtiyaç için uykudan kalkınca bile hemen su takviye etmeliyiz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
okuyucu 9 ay önce Şikayet Etramazan ayı,azgınca yediğimiz yemeklerden uzak kalıp açlığı hissetme ayıdır,yediklerimizi yarıya düşüreceğiz,herkes sağlık bulur,orucdan intikam alır gibi hıncahınç mideyi doldurursak hem maddi hemde manevi olarak kaybederiz.Beğen Toplam 1 beğeni