Yeni salgın mı yaşanacak? Ölümcül bakteriyle ilgili Bilim Kurulu üyesinden uyarı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 29.03.2024 12:29 GÜNCELLEME 29.03.2024 12:39
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, semptomları arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi belirtiler bulunup, ortaya çıktığı Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyarılarda bulundu. 

Salgına yol açan bakterinin boğaz enfeksiyonlarına sebebiyet verdiğini, hastalığın kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Japonya'da son zamanlarda A grubu streptokoklarla ortaya çıkan bir salgından söz ediliyor. Aslında A grubu streptokoklar her yerde var. Bizde de var. Bütün dünyada da var. Zaman zaman boğaz enfeksiyonlarına yol açarlar. Tonsilit gibi, farenjit gibi hastalıklara yol açarlar. Ama bazen de bu hastalıklar sırasında kalpte, böbrekte, eklemlerde hasarlar ortaya çıkabilir ve kalıcı sorunlar yaşanabilir. Japonya'da bildirilen vakaların daha çok toksik şok sendromu dediğimiz bir ağır tabloya evrildiği görülüyor. Bu tabii etkenin kendisiyle ilgili bir değişikliğe ya da hastalığa yakalananların sağlık durumuyla ilgili bir duruma bağlı olabilir" dedi.

'KOLAYCA TEŞHİS KONABİLİR'

Söz konusu salgının tedavisinin antibiyotiklerle mümkün olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlü, "Henüz bunu net olarak bilmiyoruz ama bu bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; tedavisi var. Yani penisilin grubu antibiyotiklerle bunu kolaylıkla tedavi edebiliyoruz. Ama böyle boğazda ağrı, ateş, vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini belli eder. Böyle bir durum ortaya çıktığında tabii ki hekime başvurmak gereklidir. Kolayca teşhis konabilir, boğazdan sürüntü şeklinde örnek alınıp A grubu streptokoklar olup olmadığı netleştirilebilir. Buna göre de bir haftalık bir tedaviyle bazen tek doz penisilin, enjeksiyonla tedavi edilebilir. Yani panik veya böyle bir endişeye yol açacak durum gözükmüyor" diye konuştu.

'KALICI HASARLAR BIRAKABİLİR'

Hastalığın önemsenmesi gerektiğine dikkati çelen Prof. Dr. Özlü, "Bu tür boğaz enfeksiyonları genelde geçiştiriliyor. Yani 'İşte boğazım ağrıyor, tonsilit oldum, işte bademcik oldum’ denilip önemsenmiyor. Oysa beta hemolitikler, özellikle A grubu ve hemolitikler önemlidir. Bu hastalığın ardından kalıcı kalp kapak sorunları, kalıcı romatizmalar, böbrek hasarları olabilir, toksik şok sendromuna ilerleyebilir. O açıdan böyle durumlarda hekime başvurup tedaviyi almak gerekiyor" dedi.

KAYNAK: DHA
Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 5
  • hondo 1 yıl önce Şikayet Et
    Koranada söyledikleri hep yanlış çıktı nasıl inanalım
    Cevapla
  • mustafa kırca 1 yıl önce Şikayet Et
    bu hastalığı hemen cıkartın
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    bu simpsonlar denen çizgi film in yazarı kimse bulup yok edin
    Cevapla
  • Hacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi, bu hastalıkların maksatlı olarak üretilmediğini kim iddia edebilir. İlkinde yaşlıları, şimdi de çocukları hedef alıyorlar. İklim değişikliğini sakız edenler de bunlar. Son beş yılda küresel ölçekte büyük bir tiyatro çevriliyor.
    Cevapla
  • veteriner 1 yıl önce Şikayet Et
    ölümcül hastalıkların nedense en büyük belirtisi boğaz ağrısı oluyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 Sevil Akdağ,  Elif Kırav’ı öldürmüştü! İşte cinayetin fitilini ateşleyen olay
Eşinin yanında ensesinden vurmuştu! Olayla ilgili korkunç itiraf