Dondurmalarda gizli tehlike
Yüksek kalsiyum içeren ve besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak anlattı.
Tüm yıl boyu tüketilmesi tavsiye edilen dondurma hakkında Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Besin değeri yüksek olan dondurma hakkında bilgi paylaşımında bulunan Toprak, dondurmanın A, B, C, D, E vitaminleri içerdiğini ve protein, karbonhidrat, yağ, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin bir gıda maddesi olduğunu aktardı.
Gıda zehirlenmesi tehlikesine dikkat çeken Toprak, eridikten sonra dondurulan ürünlerin kullanılmamasına ilişkin açıklamada bulundu: "Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir."
Uğur Toprak, kapalı dondurma alınıyorsa mutlaka son tüketim tarihinin kontrol edilmesi gerektiğini belirterek “Ambalajda deformasyon olup olmadığına bakılmalı. Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli.” açıklamasında bulundu.
Kutulu dondurmaları alırken alışverişin en sonunda alınmasını ve erimeden eve götülmesini tavsiye eden Toprak, “Dondurmayı yumuşadıktan sonra tekrardan dondurmamalıyız. Açıkta dondurmaları ise seyyar satıcılardan almamamız gerekiyor. Çünkü dondurmanın soğuk zincirde saklanması gerekli. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bu da başta kusma, ishal, bulantı ve ateşe neden olabilir. Bu tür şikâyetlerde doktora başvurmak gerekiyor" sözlerine yer verdi.
KÜLAHLARA DİKKAT
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşan Toprak, külahların kapalı ambalajlarda olması gerektiğini belirterek “Külahlar, toz gibi etkenlerden korunmalı. Dondurmanın alındığı kaşık ya da benzeri aletler, bir suyun içinde bekletilir. Bu suyun da sürekli değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü suyun içinde kalan aletler, mikroorganizmanın gelişimine sebep olabilir. O da gıda zehirlenmesine sebep olabilir.” şeklinde konuştu. Dondurmanın içinde özellikle süt ve süt ürünleri bulunduğunu aktaran Toprak, dondurmaların içinde genelde salep olduğunu dile getirdi ve “Cinsine göre kakao ya da meyve araması katılabilir. Şeker ilavesi yapılabilir. Bu nedenle tüketilmesinde diyabet gibi hastalıklara karşı dikkatli olunmalı" dedi.