Büyüyen benlere dikkat! Son yıllarda artış yaşanıyor

Deri Kanseri Farkındalık Ayı sebebiyle Sivas'ta vatandaşlara cilt taraması yapıldı ve deri kanserinde erken teşhisin önemi hakkında bilgi verildi.

GİRİŞ 22.05.2024 17:06 GÜNCELLEME 22.05.2024 17:40

Deri Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle, dünya genelinde yaygın görülen ve hayati tehlikesi olan deri kanseri hastalığına farkındalık etkinliği düzenlendi. Kayseri, Konya ve Sivas’ta vatandaşlara tarama yapılarak deri kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, Euromelanoma Haftası olduğunu belirterek "1999 yılında Avrupalı dermatologlar tarafından deri farkındalığı açısından başlatılmış, 2014 yılında da ülkemiz bu kampanyaya katılmıştır." sözlerine yer verdi. 

Melanom, yani deri kanseri hakkında konuşan Tosun, erken dönemde tanısına dikkat çekti. Melanom ile ilgili farkındalık oluşturarak benler ile ilgili biyopsi açısından değerlendirmeler yapmayı amaçladıklarından bahseden Tosun, "Bugün sabah saatlerinde başladık. İç Anadolu Bölgesi’ndeki üç merkezden bir tanesi de Sivas’tı. Diğer iller ise Konya ve Kayseri. Buradaki dermoskopi cihazımız ile hastalarımızı muayene ederek ben haritalarını çıkardık. Şüpheli lezyonları var ise gerekli yönlendirmeleri yaptık. Benler büyüyorsa, asimetrisi var ise veya büyüklüğü 6 milimetrenin üzerindeyse, çok sayıda beni varsa, ailede deri kanseri öyküsü var ise ve güneş maruziyeti varsa gerekli yönlendirmeleri yaptık. Hastalarımızın bu konularda bilinçlenmesini sağlamak istedik” dedi.

GÜNEŞE DİKKAT

Doç. Dr. Mustafa Tosun, güneşten korunmanın önemine değinerek “Özellikle güneşe çok fazla maruz kalanlar güneşten kesinlikle korunmaları gerekiyor. Deri kanseri vakaları son yıllarda arttı. Ozon tabakasının delinmesiyle ultraviyole ışınlarının dünyaya ulaşması kolaylaştı. Bu nedenle deri kanseri vakalarını daha fazla görüyoruz." sözlerini kullandı.

Tosun ayrıca vücudun açık bölgelerindeki benlerin takibinin yapılmasına işaret ederek "Vücudun açık bölgelerinde benleri varsa, yakınlarında deri kanseri öyküsü varsa dermatoloji polikliniklerine başvurarak gerekli cihazlar ile kontrollerini sağlıyoruz. Erken dönemde müdahalesi önemli. Geç kalınırsa yayılma söz konusu olabiliyor ve tedavisi zorlaşıyor. Bu nedenle kemoterapik ilaçlar kullanması gerekebiliyor” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: İHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan: Hazırlıklı olmak gerek! Tüm kaynakları harekete geçirme vakti
Kastamonu Evlendiriciler Cemiyeti’ni kurayım mı?