Yapay tatlandırıcı ‘Ksilitol’ nedir? Yapay tatlandırıcıların zararları!

Düşük kalori içeren yapay tatlandırıcılardan "ksilitol", kalp krizi veya felce kadar götürebiliyor. Masum gibi görünen hatta boyutu ile zararsız zannedilen bu tatlandırıcılar bünyede ciddi hasarlara yol açıyor. İşte, yapay tatlandırıcıların zararları!

Yapay tatlandırıcı ‘Ksilitol’ nedir? Yapay tatlandırıcıların zararları!
Yapay tatlandırıcı ‘Ksilitol’ nedir? Yapay tatlandırıcıların zararları!
GİRİŞ 08.06.2024 10:48 GÜNCELLEME 08.06.2024 10:54

"European Heart Journal" dergisinde yayımlanan araştırmada, 2004-2011 yılları arasında kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören hastalardan alınan 1157 kan örneği ve yüksek kalp rahatsızlığı riski taşıyan 2100 kişinin kan örnekleri incelendi. Çalışmada, sakız ve diş macunu gibi pek çok üründe kullanılan ksilitolün, kanın pıhtılaşmasını artırdığı belirlendi. Araştırmacılar, bu pıhtıların kalbe ulaşması durumunda kalp krizi, beyne ulaşması durumunda ise felç riski oluşturabileceğini belirtti.

Hazır ve ev yapımı salça nasıl saklanır? Salçanın bozulmaması için ne yapılır?Hazır ve ev yapımı salça nasıl saklanır? Salçanın bozulmaması için ne yapılır?

Göz ovalamayı hemen bırakın! Görme kaybına kadar yolu var!Göz ovalamayı hemen bırakın! Görme kaybına kadar yolu var!

KSİLİTOLÜN ZARARLARI!

Araştırma ekibinden Dr. Stanley Hazen, CNN'e yaptığı açıklamada, ksilitolün obezite ve diyabet hastalarına alternatif tatlandırıcı olarak sunulduğunu vurgulayarak, bu durumun ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. Hazen, ksilitolün kan pıhtılaşması üzerindeki etkilerinin eritritol ile benzerlik gösterdiğini belirtti. Kalp hastalığı riski taşıyan bireylerin kanlarında yüksek seviyede ksilitol bulunmasının, bu rahatsızlıklara yakalanma riskini iki kat artırdığını ifade etti.

Kan grubuna göre beslenme listeleri! Kan grubu beslenme şekilleri nasıl olmalıdır?Kan grubuna göre beslenme listeleri! Kan grubu beslenme şekilleri nasıl olmalıdır?

GLUKOZ SEVİYELERİNDEKİ ARTIŞ

Hazen, şekerin normalde glukoz seviyesini yüzde 10-20 artırmasının beklenebileceğini, ancak sağlıklı gönüllülere ksilitol içeren içecekler verildiğinde glukoz seviyelerinin 1000 kat arttığını söyledi. Bu dramatik artış, ksilitolün potansiyel tehlikelerini daha da belirgin hale getirdi.

DSÖ YAPAY TATLANDIRICILAR İÇİN UYARIDA BULUNDU!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Haziran 2023'te aspartamı insanlar için "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırmış ve günlük alım miktarı aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu açıklamıştı. Ksilitol ile ilgili bu yeni bulgular, yapay tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkilerini yeniden tartışmaya açtı.

Obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklardan muzdarip bireylerin bu tür tatlandırıcılara yönelmesi, beklenmedik sağlık problemlerine yol açabilir. Herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce sağlık profesyonellerine danışılması önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 86'da hayata tutundu!
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!