Dijitalleşen birey, dijitalleşen aile: Memnuniyetsizlik arttı

Her geçen gün sosyal medya bağımlılığı artarken aile içi yabancılaşma durumu tedirgin ediyor. Enstitü Sosyal tarafından gerçekleştirilen araştırmada korkutucu sonuçlar ortaya çıktı.

GİRİŞ 18.06.2024 13:52 GÜNCELLEME 18.06.2024 14:05
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Düşünce kuruluşu Enstitü Sosyal tarafından gerçekleştirilen “Dijital Çağda Ailenin Dönüşümü: Yeni Nesil Bağlar ve Dinamikler” araştırmasında ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırma sonuçları ailelerin birlikte geçirdiği zamanın ciddi ölçüde azaldığını ortaya koydu. Ailece geçirilen zaman diliminde ise çevrim içi iş veya eğitim ile sosyal medyada zaman geçirildiği kaydedildi.

MEMNUNİYETSİZLİK ARTIYOR

Dijitalleşemeyen ebeveynlerin otokontrol oluşturamadığı belirtilen araştırma sonucuna göre algoritmalar geliştikçe sosyal medya bağımlılığı artış gösteriyor. Aynı zamanda TV ve dijital içeriklerin giderek “yalnız başına izlenecek” aktiviteler hâline geldiği ortaya kondu. Rapora göre bu durum ev içinde bireyselleşmeyi ve yalnızlaşmayı artırırken aile içinde konuşulacak ortak konuların sayısını da giderek azalttığı kaydetti.

Aile içinde rollerin değiştiği kaydedilen raporda şu sonuçlar yer aldı:

Aile içinde roller dönüşmekte. Benzeri yaşanmamış bir nesiller arası iletişim ve tutum farklılığı yaşanıyor. İlişkiler gerginleşiyor, ebeveynlerde kafa karışıklığına yol açıyor. Memnuniyetsiz bir ebeveyn ve çocuk kuşağı doğuyor. Çocuklar ve gençlerde uyum sorunu ve gelecekten umutsuz olma duygusuna yol açıyor. 

YETİŞKİNLER İLE ÇOCUKLARIN BAĞI KOPTU

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, yaptığı açıklamada ailelerin dijital kullanım konusunda çocuklarından yana çaresiz olduklarını belirtti. Yetişkinler ile çocukların bağının koptuğu bir döneme geçildiğini aktaran Armağan “Aslında aynı evdeler, herkes bir arada ama fiziki olarak evde olsalar da zihnen orada değiller. Yetişkinler televizyon, çocuklar telefon veya bilgisayar ekranlarında” dedi.

Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı “Soframız hâlâ kutsal. Yani yemek masasına kimse cep telefonunu getirmiyor. Yemek zamanı herkes için hâlâ özel” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Çocukların sınırlamalara uyması için ebeveynler önce kendi otokontrollerini sağlamalı.

Dijital araçların ve platformların belli bir zaman sınırına sahip olması ve otomatik olarak kilitlenme özelliğinin olması daha kontrollü bir kullanım imkanı sağlayabilir. Otomatik kilit özelliğine sahip dijital araçlar ve platformlar, teknoloji ile ilişkiyi daha kontrollü hale dönüştürebilir.

Çocukların dijital araç kullanımlarının yasaklanması çoğunlukla aile içinde gerilimi artırmaktadır. Bunun yerine etkili strateji, aile üyelerinin tümünü dijital araçlardan uzak tutacak seçenekler çoğaltılması olabilir.

Dijital okuryazarlık eğitim programları yaygınlaştırılmalı ve bu eğitimlere erişimin maddi ve manevi anlamda imkânlar dâhilinde olması sağlanmalı.

Başta siber zorbalık ve güvenlik riskleri olmak üzere 18 yaş altındaki çocukların karşılaştığı dijital tehditlerin ulaştırılması için özel bir şikâyet mekanizması kurulmalı. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Anne ve babasiz 6 ay önce Şikayet Et
    Eskiden evin reisi baba çalışırdı hanımlar evde evin sorunları ile cocuk geliştirirlerdi lakin şimdi karı koca çalışıyor evin sıkıntılarını ancak karşılayabiliyorlar da çocuklar anne ve babanın sevgisine muhtaç büyüyorlar.anane ve bahaneler bakici oldular.anne ve babasız büyütün yeni nesil de gördüğümüz üzre ortada.once ekonomiyi duzeltin bir ailede sadece babalar çalışsın.
    Cevapla
  • frdun 6 ay önce Şikayet Et
    Evlilik öncesi anne, baba adaylarına Türk kültürüne dayalı özel dersler verilmeli, gelenek görenek kültürümüzdeki güzellikler unutturulmamalı, Tv'de aile yapımızı özendirici içerikler hazırlanmalı, aldatma, tecavüz, şiddet, hırsızlık ve sapkınlık gibi öğeler RTÜK tarafından televizyon yayınları engellenmeli.. Kısacası utanma duygusu olmaya bireylerden anne baba olamaz..
    Cevapla
  • Dertli&Dost 6 ay önce Şikayet Et
    Araştırmaya Gerek Yok Her Şey Ortada Avrupaya Uyum Yasaları Adı Altında Zaten Yetersiz Olan Yasalarda Kaldırıldı. Biri Söyleyebilirmi Aileyi Ayakta Tutacak Bir Yasa Varmı. Kardenizdeki Balıklar Gibi Aile Bağlarında Mazide Kaldı.
    Cevapla
  • Türk 6 ay önce Şikayet Et
    Yakın da aile ortadan kalkar özellikle tiktok yasaklanması gerek
    Cevapla
  • İnsan 6 ay önce Şikayet Et
    Aile hayatımız hiç ama hiç iyiye gitmiyor.acil olarak önlemler alınmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kremlin Sözcüsü Esma Esed'in boşanma iddialarına açıklık getirdi
Trump'ın adayı duyurdu: ABD askerleri Suriye'de olmamalı, İran bunu yaparsa Türkiye de...