Kovid-19'a yakalanmayanların nedeni belli oldu: Bağışıklık olabiliyor

Yapılan bir araştırmada bazı kişilerin Kovid-19 virüsüne maruz kalmasına rağmen hastalanmadıkları tespit edildi. Bu kişilerin burunlarındaki özel hücreler sayesinde Kovid-19 olmadıkları saptandı.

GİRİŞ 20.06.2024 17:45 GÜNCELLEME 21.06.2024 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İngiliz bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmada bazı kişilerin Kovid-19 virüsüne maruz kalınmasına rağmen hasta olmadıkları tespit edildi. Kovid-19'a yakalanmayan kişilerin burunlarında bulunan özel hücreler, yayılmadan önce virüsü fark ediyor ve vücudun virüse maruz kalmasından önce HLA-DQA2 adı verilen bir gen yüksek seviyelerde oluyor.

VİRÜSÜ HEMEN TEMİZLİYOR

İngiltere merkezli olan Imperial College London bünyesinde Kovid-19 bilimsel çalışmasında dikkat çekici bir sonuç paylaşıldı.

Araştırma kapsamında bilim insanları, Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele edebilen kişilerin vücutlarında diğer kişilere oranla farklı tepkiler tespit edildi. Hastalıktan kaçınmalarına yardımcı olan eşsiz bağışıklık tepkilerine sahip kişilerin, virüse maruz kalmadan önce ve sonra burun astarındaki lokal bir bağışıklık tepkisinin, bireylerin virüsü tanımlamasına ve enfeksiyona neden olacak bir yer edinmesini engellemesine olanak tanıdığı aktarıldı.

Yapılan araştırma doğrultusunda yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Virüsü hemen temizleyen bireyler, tipik bir yaygın bağışıklık tepkisi göstermedi; bunun yerine, burunda daha önce hiç görülmemiş, incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkileri oluştu. Araştırmacılar, HLA-DQA2 adı verilen bir genin maruz kalmadan önce yüksek düzeyde bulunmasının, insanların uzun süreli bir enfeksiyonun yayılmasını önlemesine de yardımcı olduğunu öne sürüyor."

KAYNAK: DHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • temel 2 ay önce Şikayet Et
    birirleri zengin olsun diye bizim devlet de iyi caba verdi bu sefer igne yiyenleri baska sorunlar bekliyor yada cikti her olay da hemen atliyoruz bir de halkin cektigi eziyet var evde cikma diye sanki virus uzaya gitti bir anda mi yok oldu bir var bir yok idi zaten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya-Ukrayna savaşında sürpriz gelişme! Son dakika ateşkes duyurusu
Manisa'da kadına şiddet kameralarda!