Havuz yerine deniz tercih edin! Havuz kullananlar aman dikkat!

Yaz mevsiminin beraberinde getirdiği tatil sezonu, sağlığınıza dikkat etmediğinizde eğlence olmaktan çıkıp kabusa dönebilir. Enfeksiyon bulaşma riski yüksek olan havuzlar için uyarıda bulunan Dr. Hakan Kutlu, mümkün olduğunca denizin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Havuz yerine deniz tercih edin! Havuz kullananlar aman dikkat!
Havuz yerine deniz tercih edin! Havuz kullananlar aman dikkat!
GİRİŞ 24.06.2024 12:53 GÜNCELLEME 24.06.2024 12:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Dr. Hakan Kutlu, sıcak havalarla birlikte artan havuz kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Özellikle tatil bölgelerinde havuz kullanımının artmasıyla birlikte havuz ve havuz suyu yoluyla bulaşan enfeksiyon oranlarının da arttığına dikkat çeken Dr. Kutlu, deniz kullanımının daha güvenli bir alternatif olabileceğini belirtti.

Doğal yollarla karaciğer temizliği: Karaciğeri en hızlı temizleyen 6 altın öneri! Doğal yollarla karaciğer temizliği: Karaciğeri en hızlı temizleyen 6 altın öneri!

MİKROPLARIN ÜREME ORTAMI: HAVUZUN TEMİZLİĞİ

Dr. Kutlu, artan hava ve su sıcaklıklarıyla birlikte mikropların çoğalmasının kolaylaştığını, aynı anda birçok insanın havuzları kullanmasının ve bazı tesislerde yetersiz su sirkülasyonunun enfeksiyon riskini artırdığını ifade etti. Havuz suyunun düzenli ve uygun dozlarda klorlanmasının bu mikropların büyük bir kısmını etkisiz hale getirebileceğini vurgulayan Dr. Kutlu, klorlamanın etkili olabilmesi için belirli bir süre gerektiğini hatırlattı.

İSHAL VE DİĞER ENFEKSİYONLAR

Havuz suyuyla bulaşabilecek enfeksiyonların başında ishal, kulak, göz ve deri enfeksiyonlarının geldiğini belirten Dr. Kutlu, Criptosporidyum, Giardia, E.Coli ve Şigella gibi dışkı yoluyla bulaşabilen mikropların havuz suyu yutulması sonucunda ateşli ve kanlı ishale neden olabileceğini açıkladı.

Moringa bitkisi Türkiye’de nerede yetişir? Moringa çayı faydaları nelerdir?Moringa bitkisi Türkiye’de nerede yetişir? Moringa çayı faydaları nelerdir?

KULAK ENFEKSİYONLARI

Bakımı ihmal edilen havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının da yüksek risk taşıdığını belirten Dr. Kutlu, Pseudomonas bakterisinin neden olduğu 'Malign Otitis Externa' enfeksiyonunun şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı ve duyma sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

GÖZ ENFEKSİYONLARI

Havuz suyu ile doğrudan temas eden gözlerin de birçok bakteri, virüs ve mantara bağlı hastalıklara açık olduğunu belirten Dr. Kutlu, bu enfeksiyonların görme kaybına veya gözün kaybedilmesine yol açabilecek kadar ciddi olabileceğini söyledi.

Yanıktan sonra su toplaması nasıl, kaç günde geçer? Su toplayan yanık patlarsa ne yapmalı?Yanıktan sonra su toplaması nasıl, kaç günde geçer? Su toplayan yanık patlarsa ne yapmalı?

CİLT HASTALIKLARI VE AÇIK YARALAR

Ciltte özellikle mantarlara bağlı olarak 'dermatofitoz' adı verilen yüzeysel enfeksiyonların görülebileceğini belirten Dr. Kutlu, havuz çevresinde ortak kullanılan alanlar ve eşyalar aracılığıyla ayak mantarı ve vajinal mantar enfeksiyonlarının bulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, açık yarası olan kişilerin havuzdan uzak durması gerektiğini vurgulayan Dr. Kutlu, havuz suyunun açık yaralarla temas etmesi durumunda hafif veya ciddi bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkabileceğini belirtti.

SİSTEMİK ENFEKSİYONLAR

Dr. Kutlu, tifo, paratifo ve hepatit A gibi sistemik enfeksiyonların da yeterince temizlenmeyen havuzlar yoluyla bulaşabileceğine dikkat çekti. Bu ciddi enfeksiyonlara karşı denizin tercih edilmesini, havuz temizliğinin düzenli olarak yapılmasının sağlanmasını ve herhangi bir enfeksiyon belirtisi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmasını önerdi

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • akil hoca 3 gün önce Şikayet Et
    Konunun Maneviyat tarafını düşündüğümüz zaman ise her iki su birikintisinden de uzak durmamız ebedi Ahiret hayatımız bakımından çok daha ehvendir (iyidir) Sevap işlemenin bir çoğu ücretsiz, fakat günah işlemenin ise tamamı ücretlidir.
    Cevapla
  • Vatan 3 gün önce Şikayet Et
    Burhaniyeye gelin imko ve Ülkü yolundaki dere bütün köylerden Edremit’ten lağım mis gibi denize akıyor millet mis gibi mavi bayraklı örende yüzüyor ohhhh
    Cevapla
  • reisci 3 gün önce Şikayet Et
    denize girmenin maliyeti?
    Cevapla
  • sanayici 3 gün önce Şikayet Et
    En pis havuz en temiz denizden daha mikrop azdır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas 'zorunluluk' diyerek duyurdu: Savaşın bitmesini beklemeyeceğiz
Biden ve Trump kozlarını paylaştı! Canlı yayında ağır sözler