Türk doktorları başardı! Migrenin tedavisi için büyük adım atıldı

Kronik baş ağrısı olarak ortaya çıkan migren hastalığı, kişilerin günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor. Türk bilim insanları, yeni bir çalışmaya imza attı ve migrenin altında yatan nedeni tespit ettiler.

GİRİŞ 11.07.2024 10:51 GÜNCELLEME 11.07.2024 13:45
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Tekrarlayan baş ağrısı atakları olarak bilinen migren hastalığı, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan değişiklikler sonucu ortaya çıkan bir baş ağrısı olarak tanımlanıyor. Kişilerin günlük yaşantısını oldukça etkileyen migren hakkında bu zamana kadar birçok araştırma yapıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dıç. Dr. Erkan Kılınç ve beraberindeki akademisyenler, migren üzerine yeni bir çalışmaya imza attı. Doç. Dr. Kılınç, migrenin altında yatan etkenlerin tam olarak bilinmediğini belirterek "Tedavide kullanılan ilaçlar baş ağrısı ortaya çıkmadan önleyici ya da atak geldiğinde dindirici tarzda. Ancak ilaçlar tam iyileşme sağlamıyor. Uzun yıllardır migrenin altında yatan nedenleri arıyoruz" dedi.

ALINAN KAN ÖRNEKLERİ İNCELENDİ

Çocukluk çağından itibaren migren atakları üzerinde bir çalışma yaptıklarından bahseden Doç. Dr. Kılınç, "Çocuklar yaşadıkları semptomları yetişkinler gibi doğru bir şekilde tarif edemiyor. Dolayısıyla çocuklar migren teşhisi koymak zor oluyor. Çocuk migren hastalarının kanında bazı molekülleri inceleyerek araştırma yaptık. Amacımız, kandan ölçülebilecek muhtemel biyobelirteçleri tespit etmekti. 8-18 yaş grubu 68 migrenli kız çocuk hastadan atak sırasında ve ataklar arasında kan aldık. Böylelikle çocukluk çağındaki migren hastalarında enerji üreten hücresel yapılardaki işlevsel bozukluk sonucu, miktarı artan moleküllerin migren ile ilişkili olduğunu ve sonuçta bunların migreni tetikleyebileceği sonucuna ulaştık" ifadelerini kullandı.

EN İYİ İKİNCİ YAYIN ÖDÜLÜ

Araştırmanın, migrenin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını ve kişiye özel migren tedavilerine öncülük edeceğini vurgulayan Doç. Dr. Kılınç, "Bu araştırmayla aynı zamanda uluslararası bir ödül elde ettik. Dünyanın önde gelen saygın dergilerinden olan HEADACHE, 2023 yılının temel bilimler alanında dergi bünyesinde yayınlanmış en iyi ikinci yayını olarak bizi ödüllendirdi" şeklinde konuştu.

 

 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Ramazan özel 1 ay önce Şikayet Et
    Bende de oloyordu kola ve benzeri asitli içecekleri bıraktım kurtuldum
    Cevapla
  • ömer Adıbelli 2 ay önce Şikayet Et
    25 Küsür Sene çektim kafamı duvarlara vurmak istedim çok çektim sonra gözlerime vurdu gözde dalgalanmalar oldu. Bir çok doktor yaşlanınca geçeçek dedi hakkatende yaşlandım ..ama ne fayda 8 senedir baş ve vücuta hacamat yaptırıyorum Allah'a hamdolsun yavaş yavaş kayoldu .Rabbim hastalara şifa versin .AMİN
    Cevapla
  • İnşaallah 2 ay önce Şikayet Et
    Ben nasıl kurtuldum...40-50 kadar sarmısak dişini (özellikle bıçak veya metal kullanmadan) kürdanla birkaç delerek cam kavanoza koydum. İçini taze sıkılmış limon suyuyla doldurup, sıkıca kapattım..21 gün odanın serin ve güneş görmeyen bir yerinde ve ağzını hiç açmadım. 22. gün itibariye sabahları aç karnına bir çorba kaşığı suyundan ve 1 tanede dişinden tükettim. 3 hafta sonra hamdolsun.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    19 yaşına kadar bende de vardı.İstanbul'da bir girişimci arkadaş kan ver geçebilir dedi.Kendisinde de aynı sorun olduğunu kan verince geçtiğini anlattı. İnanır mısınız, kan verdim ve kurtuldum çok şükür..
    Cevapla
  • ferdi 1 ay önce Şikayet Et
    Hacamat yaptırmayı ihmal etmeyin bir çok kimse bu sayede şifa buldu Allah ın izniyle.
    Cevapla
  • Türk 2 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten eleştirilere yanıt: Ciddi bir karalama var
Tecavüzü normal gizli çekimi tuhaf karşıladılar! İşte İsrail TV'si