Eller ve ayaklarda karıncalanma şikayeti potansiyel bir hastalığın habercisi olabilir! Sakın hafife almayın
Eller ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi, potansiyel olarak ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu tip semptomlarınız varsa, bir sağlık uzmanına mutlaka danışmalısınız.
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi, genellikle göz ardı edilen bir semptom gibi görünse de aslında ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından yapılan uyarıya göre, bu tür belirtiler sık sık tekrarlanıyorsa mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
ELLERDE VE AYAKLARDA KARINCALANMA: ÇÖLYAK HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma, özellikle çölyak hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir. Çölyak hastalığı, vücudun gluten adı verilen bir protein grubuna karşı aşırı duyarlılık göstermesi sonucu ortaya çıkan bir otoimmün bozukluktur. Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunur ve buğday bazlı gıdaların tüketilmesi durumunda semptomlar şiddetlenebilir.
Çölyak hastalığının belirtileri arasında sık ishal, karın ağrısı, şişkinlik ve periferik nöropati gibi sinirsel semptomlar yer alır. Periferik nöropati, ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi olarak kendini gösterebilir. Tedavi edilmezse, çölyak hastalığı kemik sağlığı sorunlarına (örneğin osteoporoz), kan problemlerine (örneğin demir eksikliği anemisi) ve hatta bazı kanser türlerine yol açabilir.
AİLE HEKİMİNE DANIŞMALISINIZ
Bu nedenle, ellerde ve ayaklarda karıncalanma gibi semptomlara sahip olan bireylerin bir aile hekimine danışarak durumu değerlendirmesi önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile çölyak hastalığının etkileri kontrol altına alınabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi geçici bir rahatsızlık olarak görülmemeli; potansiyel olarak altında yatan daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Sağlık sorunlarınızı değerlendirmek ve doğru tedaviyi almak için her zaman bir sağlık uzmanına başvurmanız büyük önem taşır.
İlginizi çekebilir;
Diyet yaparken kilo almanın 4 yaygın sebebi ve uzman tavsiyeleri
Bağırsak mikrobiyomundaki bakterilerin aşırı yeme ve obezite riski üzerindeki etkisi
Glütensiz, süt ürünsüz: 3 malzemeli sağlıklı çikolatalı kek tarifi, nasıl yapılır?