Uzman isimden aşırı kahve tüketenler için dikkat çeken uyarı!

Diyetisyen Edanur Teksöz, yaz mevsiminde su ihtiyacını karşılamak yerine gün içinde aşırı kahve tüketenler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Uzman isimden aşırı kahve tüketenler için dikkat çeken uyarı!
Uzman isimden aşırı kahve tüketenler için dikkat çeken uyarı!
GİRİŞ 24.07.2024 14:53 GÜNCELLEME 24.07.2024 14:54

Gün içerisinde çok sık tüketilen kahve zamanla bağımlılığa dönüştüğü için uzman isimlerden kahve tüketimi ile ilgili ciddi uyarılar gelmeye başladı. Fazla kahve tüketimi kalp çarpıntısı oluşumunu tetiklediği ve aynı zamanda sindirim sistemini aşırı uyarıyor. Diyetisyen Edanur Teksöz, doğru kahve tüketimi, kahvenin faydaları ve aşırıya kaçıldığında oluşabilecek zararları hakkında açıklamalarda bulundu.

Dyt. Teksöz, kahvenin sağlığa faydalarını şöyle sıraladı: "Karaciğer kanseri ve hastalıklarını azaltır. Tip 2 diyabet riskini azaltır. Obezite riskinin azaltır, yağ yakımını arttırır, vücut yağ oranını azaltır, tokluk hissi yaratır. Parkinson hastalığı riskini azaltır. Bunama ve Alzheimer hastalıklarını azaltma olasılığı vardır.

Uzman isimden aşırı kahve tüketenler için dikkat çeken uyarı!

Sözlerine kahvenin sinir sistemine uyarıcı etkisi vardır diye devam eden diyetisyen Teksöz, yorgunluk giderici ve ağrı kesicidir. Kardiyovasküler hastalık riskinde azalma veya artış olduğu ile ilgili çelişkili sonuçlar olsa da genel olarak bir antioksidan kaynağı olan kahvenin, inflamasyonu inhibe ederek, kardiyovasküler ve diğer inflamatuvar hastalık riskini azalttığı bulunmuştur. Kalp yetmezliği riskinde azalma ve kan basıncında artış etkisi vardır. Kas erimesinde azalma ve kas gücünde, ağırlığında ve dayanıklılığında artış, zedelenmiş kaslarda iyileşme gibi olumlu etkileri vardır Kırışıklıkların azalması, peeling ve antiselülitik etki, antiaging gibi etkileri vardır. Oksidatif streste azalma görülmektedir."

YEMEK SIRASINDA SAKIN İÇMEYİN

Doğru kahve tüketiminin nasıl olması gerektiğini anlatan Dyt. Teksöz, "Kahvenin kendisi kalori içermez fakat içerisine süt, krema ve şeker eklenmesi sonucunda kahvenin kalorisi yükselir. Yemek sırasında alınan ya da yemeklerden hemen sonra içilen kahve, çinko ve demir emilimini azaltabilir. Yemeklerden 45 dakika sonrasında içilmesi önerilir" açıklamasında bulundu.

SABAH AÇ KARNINA TERCİH ETMEYİN

Sabah aç karnına tüketilen kahvenin mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabileceğine dikkat çeken Dyt. Teksöz, "Yapılan araştırmalara göre, kahvaltıdan önce aç karnına içilen kahve, kahvaltıya verilen kan şekeri miktarını yüzde 50 oranda arttırmış ve olumsuz etkilemiştir. Özellikle vücut uykusuz kaldığı zaman yani kötü bir gece uykusundan sonra içilen ilk kahvenin kan şekerine etkisinin çok daha fazla olduğu gözlenmiştir. Sabah kalktığınızda kendinizi yorgun ve uykusuz hissediyorsanız, kahvaltı yapıp sonrasında ilk kahvenizi içmeniz daha iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kahve ne zaman tüketilmeli

GÜNLÜK NE KADAR TÜKETİLMELİ

Günlük kahve tüketimin ne kadar olması gerektiğine değinen Dyt. Teksöz, "Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarı günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve) olduğu belirtilmiştir. Hamilelerde günlük 200 mg önerilir" dedi.

KANSIZLIĞI OLANLAR DİKKAT! 

Fazla miktarda kahve tüketiminin sindirim sistemini aşırı uyardığını söyleyen Dyt. Teksöz, "Midedeki asit salgısını arttırması sonucu rahatsız edici olabilir. Bu yüzden ülserli hastaların kahve tüketmesi önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Fazla kullanıldığı zaman kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısı yapabilir. Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir" diye konuştu. Son olarak kahve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Dyt. Teksöz, "Kahveyi günlük kahve miktarına göre tüketmeye özen göstermelisiniz. Kaliteli kahve tercih edin ve su tüketimine dikkat edin. Kahvenin içerisine krema, şeker katmamaya özen gösterin. Kahveyi aç karnına tüketmeyin" dedi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan yasaklı yemin metni okuyan teğmenlere: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz
Son dakika: Kayıp Narin Güran'ın DNA’sının çıktığı araç ortaya çıktı!