Yediğinize içtiğinize dikkat edin! Hastanede yatışa kadar götürebilir!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yaz mevsiminde artan gıda zehirlenmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, "Basit bir gıda zehirlenmesi bile hastaneye yatmanıza sebep olabilir," diyerek, özellikle sıcak havalarda yemek muhafazasının önemine dikkat çekti.

Yediğinize içtiğinize dikkat edin! Hastanede yatışa kadar götürebilir!
Yediğinize içtiğinize dikkat edin! Hastanede yatışa kadar götürebilir!
GİRİŞ 26.07.2024 11:45 GÜNCELLEME 26.07.2024 11:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yazın artan sıcaklıklarla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarının da arttığını belirten Prof. Dr. Şener, "Soğuk zincirde saklanması gereken ürünlerin uzun süre araçlarda, market arabalarında veya poşetlerde beklemesi doğru değil. Bu durum, özellikle yaz aylarında gıda güvenliği açısından büyük risk taşıyor," dedi. Sıcaklık artışıyla birlikte gıda ve besin zehirlenmelerinin daha sık görüldüğünü vurgulayan Şener, bu tür zehirlenmelerin belirtileri arasında hafif baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, üşüme ve titremenin yer aldığını belirtti.

Sıcak havalarda aman dikkat! Beyin kanaması riski arttı!Sıcak havalarda aman dikkat! Beyin kanaması riski arttı!

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN DAHA TEHLİKELİ!

Özellikle 65 yaş üstü bireyler için gıda zehirlenmesinin ciddi bir problem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener, "Bu yaş grubunda bulantı, kusma ve ishalle birlikte su kaybı ciddi tablolar yaratabiliyor. Bu nedenle, bu tür hastaların önemli bir kısmı yatarak tedavi olmak zorunda kalıyor," dedi. Basit bir gıda zehirlenmesinin bile hastaneye yatış gerektirebileceğini bir kez daha vurguladı.

Kötü kokulu ve köpüklü denizden uzak durun! Deniz de havuz kadar tehlikeli olabilir!Kötü kokulu ve köpüklü denizden uzak durun! Deniz de havuz kadar tehlikeli olabilir!

Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Yaz mevsiminde neler yenmeli?Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Yaz mevsiminde neler yenmeli?

SOĞUK ZİNCİRİ BOZULMAMALI!

Prof. Dr. Şener, soğuk zincirin bozulmaması gerektiğini belirterek, "Gelen hastalara baktığımızda, çoğu dışarıda yemek yiyerek değil, evde yemek yapıp saklama koşullarına dikkat etmeyen kişilerden oluşuyor. Örneğin, marketten aldığınız soğuk zincirde saklanması gereken bir ürünü uzun süre sıcak arabada bırakmak, bu zincirin bozulmasına neden olur. Soğuk zinciri bozulmuş her gıda, bakteri üreterek besin zehirlenmesine yol açabilir," diye konuştu.

GIDA DIŞARIDA BEKLEMEMELİ!

Yemeklerin ısınma ve soğutulma süreçlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şener, "Gıdanın dışarıda beklemesi ve tekrar dolaba konulması her durumda bakteri ve kontaminasyon açısından risk oluşturur. Isıtma sıcaklığı 60 derece civarındadır ve bu sıcaklık, bakterileri öldürmez. Ancak pişirme sıcaklığında bakteriler ölür. Bu önemli detayı unutmamak lazım," ifadelerini kullandı.

DERİN DONDURUCUDAN ÇIKARILAN ÜRÜNLER TEKRAR DONDURUCUYA KONULMAMALI!

Prof. Dr. Şener, derin dondurucudan çıkarılan ürünlerin tekrar dondurucuya konulmaması gerektiğini belirterek, "Hastalarda gördüğümüz en önemli faktörlerden biri bu. Derin dondurucudan çıkarılan ürünü parçalayıp tekrar dondurucuya koymak, bakteri kontaminasyonuna yol açar. Bu da gıda zehirlenmesine neden olabilir. Yaz aylarında bu tür zehirlenmeler daha ağır seyredebilir ve hastaneye hatta yoğun bakıma yatmayı gerektirecek durumlara neden olabilir," dedi. Ayrıca, büyük otel zincirlerinde kalan yemeklerin başka bir öğün için kullanılması gibi durumların da toplu gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini vurguladı.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Osman 1 ay önce Şikayet Et
    Normal şartlarda çabuk bozulabilen tüm gıdalar, şoktan çözünürken de aynı hızla bozulabilir. Tavuk eti süt ürünleri, özellikle mayonez vs tüketmeye çok hızlı davranmak gerekir. Eğer şoktan çıkan ürün işlenmeden öylece pişirilecekse, çözülme beklemeden direkt tavaya tencere konulmalı. Bu şekilde hem çözülür hem pişer Güzel tarafı da; bakteri oluşmadan ilk tazeliğinde yemeğe lezzet katar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz Ayasofya'yı bu imanla zincirlerinden kurtardık
Devlet Bahçeli'den sürpriz otomobil hediyesi