Yaş kayısı faydaları nelerdir? Kuru kayısının ve suyunun faydaları nelerdir?

Meyveler, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır ve birçok kronik hastalığın da önüne geçer. Özellikle kayısı gibi zengin besin içeriği ile dikkat çeken lezzetli bir meyve yiyorsanız sağlığınıza olumlu bir yatırım yapıyorsunuz. Peki, sabah aç karnına kayısı yenir mi?

Yaş kayısı faydaları nelerdir? Kuru kayısının ve suyunun faydaları nelerdir?
Yaş kayısı faydaları nelerdir? Kuru kayısının ve suyunun faydaları nelerdir?
GİRİŞ 19.08.2024 18:56 GÜNCELLEME 19.08.2024 18:56
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Prunus cinsine ait olan ve Rosaceae familyasında yer alan kayısı, erken olgunlaşan meyve anlamına gelen Latince ‘praecocia’ kelimesinden ismini alır. Kayısı, taze, kurutulmuş, reçel, marmelat, meyve suyu ve jöle olarak tüketilebilir ve sağlık açısından bir yığın faydası bulunur. Sadece yaş kayısının değil kuru kayısının da faydalarını ele aldığımız bu haberimize sizi şöyle alalım!

Ceviz suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir? Kaynamış ceviz suyunun faydaları nelerdir?Ceviz suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir? Kaynamış ceviz suyunun faydaları nelerdir?

KAYISININ FAYDALARI

Zengin Besin İçeriği

Kayısı, doğal şekerler olan sakkaroz, glikoz, fruktoz ve maltoz bakımından zengindir. Ayrıca C, E, B6 ve A vitaminleri ile potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum ve çinko gibi mineraller içerir. Bu zengin besin içeriği, kayısının insan sağlığı için önemli bir kaynak olmasını sağlar.

Sumak faydaları nelerdir? Sumak hangi hastalıklara iyi gelir?Sumak faydaları nelerdir? Sumak hangi hastalıklara iyi gelir?

Fitokimyasal Kaynağı

Kayısı, yüksek vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra, fenolik ve karotenoid bileşikler açısından da zengindir. Bu fitokimyasallar, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Ayrıca mevcut hastalıkların tedavisinde de faydalıdır.

Lif Kaynağı

Kayısı, sindirimi düzenleyen ve kabızlığı önleyen zengin bir lif kaynağıdır. Lif içeriği sayesinde kan glikoz seviyesini düzenler, zararlı yağların miktarını azaltır ve kilo verme sürecine destek olur.

Vitamin ve Mineral Kaynağı

Günlük kayısı tüketimi, yetişkin bir bireyin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun savunma mekanizmasını geliştirir.

Kuru ve yaş incirin faydaları nelerdir? Aç karnına kuru incir yenir mi?Kuru ve yaş incirin faydaları nelerdir? Aç karnına kuru incir yenir mi?

Organik Asit İçeriği

Kayısı, iştahı ve sindirimi uyaran organik asitler içerir. Bu asitler, minerallerin emilimini sağlar ve bazı durumlarda antioksidan etki gösterir.

Antioksidan Kaynağı

Kayısıda bulunan antioksidan bileşikler, serbest radikallerle mücadele eder ve kalp sağlığını korur. Kronik gastrit, ateroskleroz, koroner kalp hastalığı ve tümör oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir.

Antienflamatuar Etki

Kayısı, vücutta iltihaplanmayı azaltarak antienflamatuar etki gösterir.

Antikanser Etki

Kayısıda bulunan amigdalin, kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmesini engeller ve kanser tedavisinde destekleyici rol oynar.

Doğal Antimikrobiyal

Kayısı, bakteri kaynaklı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkili olan doğal bir antimikrobiyal kaynağıdır.

Antiviral Etki

Kayısı, virüslere karşı savunma sağlar ve virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Antidiyabetik Etki

Kayısı, kan şekerini düzenleyerek diyabetin önlenmesine yardımcı olur.

KURU KAYISININ FAYDALARI

Probiyotik Kaynağı

Kuru kayısı, içerdiği mikroorganizmalar sayesinde probiyotik etki gösterir. Bu probiyotikler, bağırsak florasını destekler ve sağlığı olumlu yönde etkiler.

Lif Kaynağı

Kuru kayısı, diyet lifi bakımından zengindir ve şeker ile yağ metabolizmasını düzenler. Diyabet, obezite ve kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.

Fitokimyasal Kaynağı

Kuru kayısıda bulunan fitokimyasallar, kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını engeller. Ayrıca antioksidan özellikleri ile sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Vitamin ve Mineral Kaynağı

Kuru kayısı, bağışıklık sistemini destekleyen ve vücudun düzenli çalışmasını sağlayan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici özellikleri vardır.

NOT: Kayısı ve kuru kayısı, sağlık açısından sayısız fayda sunan besin maddeleridir. Ancak, her besin maddesinde olduğu gibi, kayısının da kontrollü ve bilinçli tüketilmesi önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için beslenme düzeninize kayısıyı dahil edebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • mihriban 1 ay önce Şikayet Et
    gerçekten bu kayısının çok faydasını gördük ,harika bir meyve gerek vitamini gerek şifası yönünden iyi bilinmesi gerekir,her evde olmalı bence...
    Cevapla
  • hikmet 1 ay önce Şikayet Et
    Kilosu kaç tl haberinin var mı ? onu da yazsaydınız.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Napacaksın kaysıyı yeme ıhmah yi
    Cevapla
  • bianca 1 ay önce Şikayet Et
    önümüzdeki sene yardıma gel sana iki ağaç kayısı vereyim
    Cevapla
  • okuyucu 1 ay önce Şikayet Et
    ekonomi haberi olsaydı yazardı. her haberin altına ajitasyon yapmayın. ne yapsınlar birer kasa herkese kayısı mı göndersinler?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail vatandaşları resmen harekete geçti! Netanyahu için yolun sonu! Tam 500 bin...
Paris 2024'e Türkiye damgası! Millilerimizden 28 madalya