Karaciğer hastalıklarına doğal çözüm! Kirli kanı temizliyor

Vücutta bulunan iltihap, ödem gibi sorunlardan kurtulmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Tüketilen bazı besinler, tam anlamıyla vücuttaki kirli kanı temizliyor. İşte karaciğer dostu besinler...

Karaciğer hastalıklarına doğal çözüm! Kirli kanı temizliyor
Karaciğer hastalıklarına doğal çözüm! Kirli kanı temizliyor
GİRİŞ 27.07.2024 13:13 GÜNCELLEME 27.07.2024 13:18

iltihap, ödem, toksin, şişkinlik gibi sorunlardan kurtulmak için beslenmenize özen göstermelisiniz. Besinler vücut sağlığınızı doğrudan etkiler. Bazı besinlerin tüketimini artırmak sindirim sisteminiz çalıştırır ve vücutta biriken zararlı maddeleri daha kolay dışarı atmanıza yardımcı olur. Bu besinler ayrıca karaciğerdeki yağı da temizler.

Karaciğer yağlanması gün geçtikçe sıklığı artan bir sağlık sorunu olarak görülüyor. NTV'nin haberinde yer alan bilgilere göre, obezitesi ve Tip 2 diyabeti olan kişiler dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan birçok kişide de sağlıksız beslenmeyle ilişkili olarak karaciğer problemleri ortaya çıkabiliyor. Endüstriyel früktoz şeker içeren paket gıdaların karaciğerde yağlanmayı tetiklediği bilimsel araştırmalarda da gösteriliyor.

Karaciğer sağlığını korumak ve vücudunuzdaki iltihabı azaltmak için bazı besinlerden yararlanmak mümkün. Özellikle yağlı, işlenmiş gıdalardan ve aşırı şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca alkol, karaciğerde yağ birikmesine, iltihaplanmaya ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Sigara kullanımı da, yine karaciğer sağlığına zarar veren unsurlardan biri.

Karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilecek ilaçların kullanımında ise bilinçli olunması gerektiği belirtiliyor. Aynı zamanda fazla kilo karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hepatit B ve C gibi virüsler de karaciğer hasarına yol açabilir.

Vücudu detoksifiye etmek ve karaciğer sağlığını desteklemek için temiz su içmek tavsiye edilen önlerden biri olarak biliniyor. Düzenli egzersiz yapılması, vücuttaki yağ miktarını azaltabilir, insülin direncini düzeltebilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

Karaciğer sağlığı için bu önlemleri uygulamak, karaciğer hastalıklarını önlemede ve karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlamada yardımcı olabilir. Fakat herhangi bir sağlık sorunu veya özel bir durum varsa, bir sağlık uzmanına danışılması önemlidir.

KARACİĞERİN TEMİZLENMESİNE YARDIMCI OLAN BESİNLERİN LİSTESİ

Karaciğerinizi sağlıklı tutmak için düzenli olarak tüketebileceğiniz bazı besinler şu şekilde:

ISPANAK, ROKA, PAZI

Ispanak, pazı, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler karaciğer sağlığı için önemlidir. Bu sebzeler genellikle yüksek miktarda antioksidan içerir ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olur.

ENGİNAR

Halk arasında "karaciğer doktoru" olarak da bilinen enginarın yararları saymakla bitmiyor. Enginarın içinde bulunan cynarin ve silimarin gibi bileşenler, karaciğerin yenilenmesini ve detoksifikasyon fonksiyonlarını destekler. Bu bileşenler, karaciğer hücrelerinin yenilenmesini teşvik eder ve toksinlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

SARIMSAK VE SOĞAN

Sarımsak ve soğan, karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan sülfür bileşikleri içerir. Anti-enflamatuar özellikleriyle bilinirler ve karaciğer sağlığını destekleyebilirler.

TURUNÇGİLLER

Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller C vitamini bakımından zengindirler. C vitamini, karaciğerin detoksifikasyon sürecini destekler ve antioksidan özelliklere sahiptir.

YUMURTA VE CEVİZ

Yumurta, yüksek kaliteli protein ve vitaminlerin yanı sıra, karaciğerin sağlıklı bir şekilde işlev görmesine yardımcı olan amino asitler içerir.

Ceviz, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir besindir ve karaciğer sağlığı için faydalı olabilir. Antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşenler içerir.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı, sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Ekstra virgin zeytinyağı, antioksidanlar ve anti-enflamatuar bileşikler açısından daha zengindir.

KIRMIZI MEYVELER

Çilek, böğürtlen, ahududu gibi C vitamini açısından zengin meyveler karaciğer sağlığı için faydalı olabilir.

YOĞURT

Probiyotik bakteriler içeren yoğurt ve fermente gıdalar, sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir ve dolayısıyla karaciğer sağlığını da koruyabilir.

BROKOLİ VE KARNABAHAR

Brokoli ve karnabahar, karaciğer sağlığı için faydalı olan glukosinolat adı verilen bileşikler içerirler.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, antioksidanlar açısından zengindir ve karaciğer sağlığı için faydalı olabilir.

KARACİĞER RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT

Dengeli bir beslenme düzeni ve sağlıklı yaşam tarzıyla birlikte bu besinleri tüketmek, karaciğer sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir fakat ciddi bir karaciğer rahatsızlığınız varsa önce doktora danışılması gerekir.

KAYNAK: NTV
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama
'Çevreci' Şahan Gökbakar fena yakalandı! Villası kaçak çıktı! Yıkım kararı