Bağımlılıkla mücadelede EMDR mucizesi! Sosyal medya kabusunuz olmasın!

Tüm dünyanın cep telefonuna kadar küçüldüğü sıkıştırılmış bir dijital toplum olarak teknolojik gelişmelere tanıklık etmeye devam ediyoruz. Bilginin kolay erişilebilirliği beraberinde kontrolsüz kullanımı getiriyor. Peki, sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtuluruz?

Bağımlılıkla mücadelede EMDR mucizesi! Sosyal medya kabusunuz olmasın!
Bağımlılıkla mücadelede EMDR mucizesi! Sosyal medya kabusunuz olmasın!
GİRİŞ 31.07.2024 12:06 GÜNCELLEME 31.07.2024 12:06

Günümüzde sosyal medya bağımlılığı, kişilerin günlük hayatını ve zihinsel gelişimini ciddi şekilde etkileyen evrensel bir sorun haline geldi. Klinik Psikolog Simay Yılmaz, "Sosyal medyada gezinirken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden saatler geçirdiğiniz oldu mu? Eğer cevabınız evet ise, yalnız değilsiniz" diyerek, bu bağımlılığın tedavisi olabilecek bir yönteme değindi. EMDR ile bağımlı olmaktan kurtulun!

Sol el parmak uyuşması kalp krizi habercisi mi? Sol el-parmak uçlarında karıncalanma neden olur?Sol el parmak uyuşması kalp krizi habercisi mi? Sol el-parmak uçlarında karıncalanma neden olur?

SOSYAL MEDYA KULLANAN HERKES BAĞIMLI MI?

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Simay Yılmaz, sosyal medyanın başlangıçta aile ve arkadaşlarla iletişim kurmak amacıyla kullanılmaya başlandığını, ancak zamanla bir hobiye dönüştüğünü ifade etti. Yılmaz, "Sosyal medyada vakit geçirmekten hoşlanıyor ve gününüzün büyük bir bölümünü burada harcıyor olabilirsiniz, peki bu sizi sosyal medya bağımlısı yapar mı?" diye sordu.

Karında kalp atışı hissi neden olur? Karında pıt pıt nabız atması nasıl geçer? Karında kalp atışı hissi neden olur? Karında pıt pıt nabız atması nasıl geçer?

Amerikan Psikoloji Birliği'ne göre sosyal medya bağımlılığı resmi bir rahatsızlık olarak kabul edilmese de, sosyal medyanın zararlı kullanımının fiziksel ve psikolojik etkileri vardır. Klinik Psikolog Simay Yılmaz, "Sosyal medyayı aşırı kullanmak, fotoğraf ve video kaydırmanın hayatınızın diğer alanlarını engellemesine neden olabilir. Herkes sosyal medya bağımlısı olmasa da, sosyal medya kullanımının artması bağımlılık riskini artırır" dedi.

Serotonin, melatonin mutluluk hormonu nasıl artar? Mutluluk hormonu sağlayan şeyler...Serotonin, melatonin mutluluk hormonu nasıl artar? Mutluluk hormonu sağlayan şeyler...

"DOPAMİN VE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI"

Arş. Gör. Simay Yılmaz, sosyal medyanın nasıl bağımlılık yarattığını açıklarken, "Favori sosyal medya uygulamalarınıza her giriş yaptığınızda beyin dopamin salgılar, bu da zevk hissiyle ilişkilidir. Sosyal medyayı uzun süre kullandığınızda, beyin bu durumu ödül olarak algılar ve bu ödülü tekrarlamak ister. Dopamin azaldıkça, ödüle geri dönmek için sosyal medya kullanımınızı artırabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Duygusal açlık ne demek? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?Duygusal açlık ne demek? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?

EMDR İLE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMA!

Sosyal medya bağımlılığının tedavisi, kişinin bağımlılık düzeyine ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. İGÜ Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Simay Yılmaz, "Sosyal medya bağımlılığının tedavisinde son yıllarda kullanılan yöntemlerden biri de EMDR'dir. 1980'lerde Shapiro tarafından travma sonrası stres bozukluğunun tedavisi için geliştirilen EMDR, son yıllarda pek çok psikolojik rahatsızlıkta ve bağımlılık tedavisinde kullanılmaktadır. Bağımlılık genellikle travmatik deneyimler ve stresle ilişkilendirilir. EMDR, bu travmatik deneyimlerden kaynaklanan duygusal sıkıntıları hafifletmek ve bağımlılığa neden olan ana noktaları ele almak için kullanılır. Bu tedavi yöntemi, kişilerin bağımlılıktaki tetikleyici unsurları hatırlamasını ve bu duygusal deneyimleri yeniden işlemesini sağlar" diye açıkladı.

Sosyal medya bağımlılığının diğer bağımlılık türleri gibi önlenebilir ve yönetilebilir bir sorun olduğunu belirten Yılmaz, "Bu konuda farkındalığa sahip olmak, problemi çözmek ve yönetmek açısından oldukça önemlidir" dedi.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Narin Güran ile ilgili Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklaması!
Son dakika: Narin Güran soruşturmasında 23 gözaltı