Tarhun otu Türkiye’de nerede yetişir? Tarhun otu faydaları nelerdir?

Tarhun otu, yüksek rakımlarda yetişen ve mutfaklarda yerini alan değerli bir bitkidir. Pelin otu olarak da bilinen bu bitki, diğer bitkilerle karıştırılabiliyor. Peki, tarhun otu nerelerde kullanılır?

Tarhun otu Türkiye’de nerede yetişir? Tarhun otu faydaları nelerdir?
Tarhun otu Türkiye’de nerede yetişir? Tarhun otu faydaları nelerdir?
GİRİŞ 27.08.2024 16:21 GÜNCELLEME 27.08.2024 16:21

Tarhun otunun hazımsızlığı gidermek ve ameliyat sonrası mide bulantısını hafifletmek gibi birçok faydası bulunmaktadır. Hem yiyeceklerde hem de içeceklerde kullanılabilen tarhun otu, aynı zamanda sabun ve kozmetik ürünlerinde de tercih edilmektedir. İşte, tarhun otuna ilişkin tüm merak edilenler!

Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Taze ısırgan otu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Taze ısırgan otu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?

TARHUN OTU NEDİR?

Bilimsel adıyla Artemisia dracunculus olarak bilinen tarhun otu, mutfakta aromatik tat vermek için kullanılan ve iştah açma, sindirimi destekleme gibi faydaları olan bir bitkidir. Anasona benzeyen tadıyla tanınan tarhun, salatalarda, et ve balık yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Parlak yeşil renkte olan bu bitki, aynı zamanda %0,3 ila %1,0 oranında uçucu yağ içeren metil kavikol ana bileşeni ile dikkat çeker.

Yemlik otu nasıl yenir, faydaları nelerdir? Yemlik otu nerede yetişir?Yemlik otu nasıl yenir, faydaları nelerdir? Yemlik otu nerede yetişir?

TARHUN OTU BESİN DEĞERİ

Tarhun otu, düşük kalorili ve az miktarda karbonhidrat içeren bir bitkidir. Sağlık için faydalı birçok besin maddesini barındırır. Ortalama bir yemek kaşığında (1,8 gram kurutulmuş tarhun) şu besin değerleri bulunur:

Kalori: 5

Karbonhidrat: 1 gram

Manganez: Günlük Değerin (GD) %6'sı

Demir: GD'nin %3'ü

Potasyum: GD'nin %1'i

Tarhunun içeriğindeki manganez, beyin sağlığını desteklerken, demir ise kan üretimini destekler.

Kuru bamya tohumu nasıl kullanılır? Dizler için bamya tohumu kullananlar...Kuru bamya tohumu nasıl kullanılır? Dizler için bamya tohumu kullananlar...

Kuru ve yaş incirin faydaları nelerdir? Aç karnına kuru incir yenir mi?Kuru ve yaş incirin faydaları nelerdir? Aç karnına kuru incir yenir mi?

TARHUN OTU TÜRKİYE’DE NEREDE YETİŞİR?

Tarhun otu nerede yetişir sorusunun cevabı ise bizim ülkemiz için şöyle; Ankara, Erzurum, Bayburt, Gaziantep ve Şanlıurfa’dır.

TARHUN OTU FAYDALARI

Tarhun otu, sindirim sistemini destekleyerek iştahı artırır ve uyku düzenine katkıda bulunur. Antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

Kan Şekerini Düşürür

Tarhun, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. İçeriğindeki bileşenler insülin duyarlılığını iyileştirerek vücuttaki glikoz kullanımını düzenler ve yüksek glikoz seviyelerini kontrol altına alır.

Sağlıklı Uykuya Katkı Sağlar

Yetersiz uyku, kronik hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Tarhun otu, yatıştırıcı etkisiyle uyku düzenini iyileştirir ve stres seviyesini düşürerek uyku kalitesini artırır.

Kabak çekirdeğinin 7 faydası! Aç karnına çiğ kabak çekirdeği yenir mi?Kabak çekirdeğinin 7 faydası! Aç karnına çiğ kabak çekirdeği yenir mi?

İştahı Artırır

İştah kaybı, yaşam kalitesini düşürebilir. Tarhun otu, vücuttaki leptin seviyelerini azaltarak iştahı artırır ve açlık hormonlarının dengelenmesine yardımcı olur.

Osteoartrit Ağrılarını Hafifletir

Tarhun otu, osteoartrit gibi hastalıkların neden olduğu ağrıyı hafifletmede etkilidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bu rahatsızlıkların ağrısını azaltır.

Antibakteriyel Özellikleri

Tarhun otu, antibakteriyel özellikleri sayesinde gıda kaynaklı hastalıkları önler. İçeriğindeki esansiyel yağlar, Staphylococcus aureus ve E. coli gibi zararlı bakterilere karşı etkilidir.

TARHUN OTU NERLERDE KULLANILIR?

Hafif tatlı bir baharat olan tarhun otu; et, tavuk ve balık yemeklerinde tercih edilebilir. Bunun yanında sebze çorbaları ve sulu yemeklerde de tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Yumurta içeren yemeklerde tercih edilen tarhun otunun aromasını merak ediyorsanız sizler de yemeklerinize ekleyebilirsiniz!

TARHUN OTU ZARARLARI

Tarhun otu, doğru miktarda tüketildiğinde zararsızdır. Ancak, bazı yan etkileri olabilir ve dikkatli kullanılması önerilir:

Tarhun otuna alerjisi olan kişilerde döküntü, kaşıntı, şişlik veya solunum zorluğu görülebilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilerin doktor kontrolünde tüketmesi gerekebilir.

Kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğinden, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarhun otunu sınırlı tüketmelidir.

Aşırı tüketim, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

NOT: Tarhun otu, mutfakta taze veya kuru olarak kullanılabilir. Çay, yemek veya salatalarda baharat olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir. Ancak, tarhun otunu tüketmeden önce bir uzmana danışmak faydalı olabilir. Bu değerli bitki, doğru kullanıldığında sağlığa önemli katkılar sağlar.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Narin'in ailesine neden taziye yok? Bakan Yerlikaya'dan dikkat çeken açıklama
İsrail meclisinde ‘En büyük terörist İsraildir’ diyen vekile saldırı! Salondan attılar